Gündem DEAŞ'ın sözde Horasan yapılanmasına MİT darbesi

DEAŞ'ın sözde Horasan yapılanmasına MİT darbesi

04.02.2024 - 16:22 | Son Güncellenme:

Milli İstihbarat Teşkilatı, İstanbul Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ne yönelik saldırının ardından terör örgütü DEAŞ'a düzenlediği operasyonla, örgütün sözde Horasan yapılanmasına ağır darbe vurdu.

MİT'in kilise saldırısıyla bağlantılı DEAŞ üyelerine yönelik operasyonunun detayları ortaya çıktı. Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, 28 Ocak'ta Sarıyer'de bir kişinin hayatını kaybettiği Santa Maria Kilisesi'ndeki saldırının faillerinin DEAŞ'ın sözde Horasan vilayetine bağlı terör örgütü mensuplarıyla bağlantılı olduğu tespit edildi.

Haberin Devamı

İstihbarat çalışmaları sonucu kilisedeki saldırının failleriyle bağlantılı olan sözde Horasan vilayeti İstanbul sorumlusu ve onunla hareket eden örgüt üyeleri belirlendi.

Emniyet Genel Müdürlüğü ile koordineli sürdürülen çalışmalarda, Afganistan'daki DEAŞ yapılanması sözde Horasan vilayetine bağlı olarak Türkiye'ye yönelik faaliyet gösterdiği tespit edilen çok sayıda kişinin yakalanması ve çok sayıda örgütsel dokümanın ele geçirilmesi sağlandı. Operasyon sonucunda, DEAŞ'ın sözde Horasan yapılanmasının eleman temini ile finans ve lojistik faaliyetlerine sekte vurularak Türkiye'ye yönelik planları engellendi.

Terör örgütü DEAŞ'ın sözde Horasan yapılanmasının, Türkiye'de güvenlik güçlerinin kontrol ve takibine takılmamak amacıyla yabancı plakalı araçlar kullandığı ve bununla birlikte internet tabanlı uygulamalar üzerinden haberleşmeye önem verdiği tespit edildi. Öte yandan MİT'in son 3 yılda Emniyet Genel Müdürlüğü ile iş birliği içinde, yurt içinde ve Suriye'de gerçekleştirdiği operasyonlarda DEAŞ yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda terörist etkisiz hale getirildi.

Haberin Devamı

MİT'TEN MOSSAD'A OPERASYON

MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün İstanbul ve İzmir'de düzenlediği operasyonda gözaltına alınan 7 şüphelinin sorgulanmasına başlandı. Soruşturmayla beraber çarpıcı detaylar ortaya çıktı.

Güvenlik kaynaklarının aktardığı bilgilere göre; MOSSAD'ın, araştırma şirketi maskesi ile şüphelilerle ilk teması kurduğu saptandı. Kurulacak ağda yer alacak kişileri belirlemek için önce basit araştırma işleri verildiği, süreç içerisinde görevlere gasp veya suikast gibi eylemlerin de eklediği belirlendi.

Şüphelilerin de yabancı bir ülkenin istihbarat teşkilatı için çalıştığını bildiği ancak, maddi çıkarlarını önde tuttukları için MOSSAD ile ilişkilerini deşifre olana kadar sürdürdükleri saptandı. MOSSAD'ın kaynaklarını haberleşme uygulamaları üzerinden grup kurdurup yönetme, web sitesi kurdurma, internet sitesi tasarlama, operasyonel hat temini, bilgisayar korsanı bulma gibi teknolojik faaliyetlerde de kullandığı belirlendi.

Haberin Devamı

CASUSLUK AĞI ÇÖKERTİLDİ

MİT, MOSSAD’ın Türkiye’deki hedeflerini özel dedektifler aracılığı ile takip ettiğini tespit etti. İsrail İstihbarat Servisi, özel dedektifler aracılığı ile hedeflerine yönelik biyografik bilgi toplama, keşif, tahkikat, fotoğraf/video dokümante, canlı takip, takip cihazı yerleştirme gibi faaliyetlerini gerçekleştiriyordu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamda İsrail İstihbarat Servisi ile bağlantılı 9 kişi tespit edildi. Bu 9 kişi para karşılığı öğrendikleri bilgileri özel dedektifler aracılığı ile MOSSAD’a satıyordu.

İLK OPERASYON DEĞİL

Bu operasyon, MOSSAD’ın özel dedektif ve taktik elemanlarına yönelik yapılan ilk operasyon değil. Aralık 2022’de düzenlenen operasyonda 68 kişi hakkında işlem yapılmıştı.

"KİRLİ İŞLER DÖNDÜRÜLÜYOR"

CNN Türk İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ, MOSSAD'da bilgi satan 7 kişinin yakalandığını ve şu an soruşturmanın sürdüğünü belirtti. Son zamanlarda Türkiye'de meydana gelen saldırıları işaret eden Nihat Uludağ, "Bir takım kirli işler döndürülüyor. Vatandaşlar dikkatli olsun. Şu anda stratejik ve sansasyonel saldırılar olmaya başladı. Uzun süredir MOSSAD'ın Türkiye'ye yönelik bir hazırlığı var, Türkiye'nin de buna karşılığı var. Bizim istihbarat birimlerimiz ısrarla bunların hareketlerini takip ediyor." ifadelerini kullandı.