Gündem 'Değişim' tartışmaları sürerken yeni iddia: Kılıçdaroğlu'nun görev süresi doldu

'Değişim' tartışmaları sürerken yeni iddia: Kılıçdaroğlu'nun görev süresi doldu

27.07.2023 - 16:25 | Son Güncellenme:

CHP’de değişim isteyenler ile genel merkez arasında yaşanan tartışmalar sürerken yeni bir iddia gündeme geldi.

Değişim tartışmaları sürerken yeni iddia: Kılıçdaroğlunun görev süresi doldu

CHP’de kurultay tartışmaları devam ederken, 2015’teki kurultayın ertelenmesini Yargıtay’a taşıyan eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, 27 Temmuz itibarıyla Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığının hukuken düştüğünü iddia etti.

Haberin Devamı

Eminağaoğlu, Siyasi Partiler Yasası’na göre Parti Meclisi’nin (PM) toplanarak kendi içinden bir üyeyi yetkilendirmesi gerektiğini belirterek, “PM’nin nitelikli yeter sayı aranmadan konuyu karara bağlaması, sonrasında da 45 gün içinde olağanüstü kurultayın toplanması gerekiyor” dedi.

Eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın, “Yönetimin görev süresi 27 Temmuz’da bitiyor. Parti kendini hukuken gözden geçirmeli” uyarısının ardından yaşanan kurultay tartışmasına, eski YARSAV Başkanı Eminağaoğlu da katıldı.

"SÜRE DOLDU"

T24 internet sitesine konuşan Emin Ağaoğlu, Kılıçdaroğlu’nun 25-26 Temmuz 2020’de yapılan kurultayda genel başkan seçildiğini hatırlattı. Eminağaoğlu ‘CHP tüzüğünde ve siyasi partiler yasasında kurultayların iki yılda bir yapılacağı ve en fazla bir yıl ertelenebileceği hükmü yer alıyor. CHP Temmuz ayına kadar kurultayını yapmayarak, kurultayı bir yıl erteleme yoluna gitti. Şimdi kurultay için 3 yıllık süre dolmuş durumda.’ dedi.

Haberin Devamı

Eminağaoğlu, ‘siyasi partiler yasasına göre en çok 3 yıl seçilen genel başkanın genel başkanlık görevi bu süre dolduğunda kendiliğinden sona eriyor. Yasada hatta tüzükte bile mevcut genel başkanın görevi yeni başkan seçilene kadar devam eder hükmü yer almıyor.’ dedi.

"45 GÜN İÇİNDE OLAĞANÜSTÜ KURUL TOPLANMALI"

Parti meclisi ve delegelerin görevinin devam ettiğine dikkat çeken Eminağaoğlu, ‘PM olağanüstü toplanıp, partiyi temsil yetkisini kendi içlerinde birine vermesi gerekiyor. Nitelikli yeter sayı aranmadan konuyu karara bağlaması sonrasında da 45 gün içinde olağanüstü kurul toplanmalı.’ dedi.

CHP kurmayları ise genel başkanlıktan düşme gibi bir durumun söz konusu olmadığını bu konuda Yargıtay’ın karar verebileceğini ifade etti. Olağan takvim kurultay için başladı, seçim öncesinde yapılacak vurgusu yapıldı.