Gündem Denizde, havada ve karada güç gösterisi

Denizde, havada ve karada güç gösterisi

26.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyanın en güçlü savunma fuarlarından olan İDEF, İstanbul’da açıldı. 689 yerli, 772 yabancı firmanın katıldığı fuarda Türk tasarımı kara, hava ve deniz platformları büyük ilgi görüyor.

Denizde, havada ve karada güç gösterisi

Gökhan Karakaş / İSTANBUL - Son yıllarda büyük gelişme gösteren milli savunma sanayiinin pek çok unsurunun sergilendiği 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF’23) İstanbul’da kapılarını açtı. Dünyanın en güçlü savunma fuarlarından olan İDEF’e 78 ülkeden katılım gerçekleşirken, Türk tasarımı kara, hava ve deniz platformları büyük ilgi gördü. Fuar 689 yerli, 772 yabancı katılımcı olmak üzere toplam bin 461 firmaya ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

Büyükçekmece’deki TÜYAP Fuar Merkezi’nde gerçekleşen fuarda, kamikaze silahlı hava aracı, yerli piyade tüfekleri, HÜRKUŞ ve HÜRJET ile MİLGEM projesi gibi unsurlar yabancı alıcıların beğenisine sunuldu. 1996 yılında Kardak kayalıklarına Türk bayrağını diken SAT komandosu Hakan Çalışkan, milli tasarım Canik silahının etkin gücünü vurgularken, Emekli SAT Yarbay Yener Kepekçi, Kale Kalıp tarafından üretilen hafif makineli tüfeğin özellikle terörle mücadele için çok iyi tasarlandığını söyledi.

Büyükçekmece TÜYAP Fuar Merkezi’nde gerçekleşen fuara; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Musa Avsever, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar katıldı.

Haberin Devamı

HAVELSAN, ASELSAN, ROKETSAN, STM VE ASFAT gibi devlet iştiraklerinin yanı sıra gelişim gösteren savunma sanayinin yüklenici firmalarının ürünlerini sergilediği İDEF’te özellikle Ortadoğu ülkelerinden gelen alıcıların yoğun olduğu gözlendi.

'KARGI' DAMGASI

Fuarda geliştirilme aşamasında olan ve savaş teknolojilerinde öne çıkan kamikaze silahlı hava araçları da sergilendi. Zorlu Savunma’nın geliştirdiği Kargı isimli SİHA’nın 70 kg patlayıcıyla hedeflere yöneldiği ve tek uçuşla hedefini imha ettiği öğrenildi. Askeri Fabrikalar ve Tersaneler İşletme Anonim Şirketi, MİLGEM Projesi kapsamında geliştirilen Ada sınıfı korvetlerin yurt dışında büyük ilgi gördüğünü söyledi. Sermayesinin tamamı kamuya ait olan ASFAT Strateji Geliştirme Sorumlusu Sinan Topuz, MİLGEM projelerinin Pakistan’ın ardından Malezya ve Filipinler’e de ihraç edilmesi için çabaladıklarını söyledi.

Denizde, havada ve karada güç gösterisi

HÜRJET VE HÜRKUŞ’UN PROTOTİPLERİ SERGİLENDİ

Makine Kimya Endüstrisi tasarımı silahlar fuarda büyük ilgi gördü. 1996 yılında yaşanan Kardak krizinde adaya çıkan SAT komutanlarından Emekli Astsubay Hakan Çalışkan, yerli tasarım Canik Meje 9 TAC tabancanın etkin gücünü tanıttı. Çalışkan, “O dönemlerde Colt ve Zigzaver silahları kullanırdık. hafif muharebe için tasarlanan yerli Canik ise aynı işlevi görüyor. Aynı zamanda dünyada 28 mm kalınlığı yakalayan başka bir tabanca yok” dedi. Emekli Yarbay Yener Kepekçi ise, Kale Kalıp tarafından üretilen hafif makineli tüfeğin terörle mücadeleye katılan güçlere hakimiyet kazandırdığını vurguladı.

Haberin Devamı

Hava savunma ve keşif sistemlerinin en büyük alanda sergilendiği görülürken, Hürkuş ve Hürjet’in prototipleri yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekti.