Gündem Deprem bölgesinde yaz endişesi

Deprem bölgesinde yaz endişesi

11.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yazın yaklaşmasıyla deprem bölgesinde yaşanabilecek su sorunu endişe veriyor. Uzmanlara göre çadırlar da yazın yaşamaya uygun değil.

Deprem bölgesinde yaz endişesi

Gökhan Karakaş -  Yaz günlerinin kendisi göstermesiyle birlikte deprem bölgesinde yaşanabilecek su sorunu yetkililer kadar gönüllüleri düşündürüyor. Hayata Destek Derneği, afetin üzerinden üç ay geçmesine rağmen bölgede temiz su ve hijyene erişimin hala yeterli olmadığının altını çiziyor.

Haberin Devamı

Derneğin verdiği bilgiye göre, kadınlar ve kız çocukları için ayrılmış alanların yetersiz. Ergenler, yaşlılar, bekâr kadınlar, hane reisi kadınlar ve engelli kadınlar da dâhil olmak üzere kadın ve kız çocuklarının özel ihtiyaçları devam ediyor. Kalabalık ailelerin yaşamak zorunda olduğu çadırlarda kadınlar için mahremiyet ihlalinden toplumsal cinsiyet temelli şiddete varan güvenlik riskleri bulunuyor. Öte yandan, ev içi yükün çadırlarda kadınların ve kız çocuklarının üzerinde kaldığını, yaşanan travmaların katmerlendiğini gösteriyor.

Böcek ve sinek sorunu

Dernek yaz mevsiminde koşulların daha da güçleşeceği uyarısında bulundu: “Özellikle çadırlar yaz koşularında barınmaya uygun değil. Böcek, sinek, yılan gibi hayvanların görülmeye başlaması halk sağlığı açısından önemli bir tehdit. Yazlık kıyafet, terlik gibi mevsime uygun ihtiyaçları daha çok duymaya başladık. Afet bölgesinde hâlihazırda yaşanan su sorunu, yazın gelişiyle daha ciddi bir boyuta ulaşabilir.”

Haberin Devamı

Hayata Destek Derneği İletişim Uzmanı Gözde Kazaz, “İnsani yardım kurumları deprem bölgesinde barınma, hijyen ihtiyaçları, temel gıda ve içme suyu, ev eşyası, ruh sağlığı ve psikososyal destek yani günlük yaşamdaki temel her türlü ihtiyacı afetten etkilenen kişilere sağlamak için çalışmaya devam ediyor. Hayatın ‘normal’e dönmesi içinse hâlâ hayli vakit var gibi görünüyor” dedi.