Gündem Dokuzuncu dalga: 17 GÖZALTI

Dokuzuncu dalga: 17 GÖZALTI

24.09.2008 - 00:57 | Son Güncellenme:

Gazeteci Tuncay Özkan, eski Emniyet Müdürü Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, eski Ankara DGM savcılarından emekli Albay Tanju Güvendiren’in de aralarında bulunduğu 17 kişi daha gözaltına alındı

Dokuzuncu dalga: 17 GÖZALTI

Ergenekon soruşturması kapsamında dün yeni bir gözaltı dalgası yaşandı. Gazeteci Tuncay Özkan, eski polis müdürü Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, eski Ankara DGM savcılarından emekli Albay Tanju Güvendiren’in de aralarında bulunduğu 17 kişi gözaltına alındı.
Soruşturmanın kilit ismi Tuncay Güney’in suçlamalarına hedef olan Saçan, uzun süre Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü olarak görev yaptığı İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne yıllar sonra Ergenekon zanlısı olarak döndü.
Operasyon kapsamında gazeteci Tuncay Özkan’ın Bebek Cevdetpaşa Caddesi’ndeki evine dün saat 06.30 sıralarında baskın yapıldı. Özkan’ı gözaltına alan polisler evde yaklaşık 9 saat arama yaptı. 

‘Hepimiz Tuncay’ız’
Bu sırada evin önünde toplanan ve ellerinde Türk bayrakları olan “Bizkaçkişiyiz Sivil Toplum Platformu” üyesi 20 kişi “Hepimiz Tuncay’ız”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları attı. Saat 15.00 sıralarında geniş güvenlik önlemleri altında polis ekipleriyle birlikte evden çıkarılan Özkan, kendisini bekleyen kalabalığı selamladı.
Özkan’la birlikte gözaltına alındığı iddia edilen sunucu Duygu Dikmenoğlu’nun ise gözaltına alınmadığı öğrenildi. Özkan’a ait Biz TV’nin Kağıthane Gültepe’deki merkezi de çalışanlar dışarı çıkarıldıktan sonra arandı.
Çapan da Esenkent’teki evinde sabah saatlerinde polis ve jandarma ekiplerince gözaltına alındı.
Polisler, savcılığın talimatı doğrultusunda Saçan’ın Bahçeşehir Banu Evleri’ndeki evine de sabah erken saatlerde baskın yaptı. Evde bulunmayan Saçan’ı eşi ve çocukları telefonla arayarak haberdar etti. Baskın yapan eski meslektaşlarıyla telefonda görüşen Saçan, Ergenekon operasyonu kapsamında gözaltına alınacağını öğrenince hemen evine geldi.
Baskın sırasında Sultanahmet’te bulunduğu öğrenilen Saçan’ın eşine ve çocuklarına, “Kaçacak ve korkacak bir durumum yok” dediği öne sürüldü. Saçan, kurucusu olduğu Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün değil Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nün nezarethanesine konuldu. 

Perinçek’in eski avukatı
Aydınlık dergisi yazarı ve Ulusal Kanal Hukuk Müşaviri Avukat Emcet Olcaytu da Kadıköy Ziverbey’deki evinde gözaltına alındı. Polis, Olcaytu’nun evinde 4 saat arama yaptı. Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Karanlık, Olcaytu’nun aynı soruşturma kapsamında tutuklu bulunan İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek’in eski hukuk danışmanı olduğunu söyledi.
Karanlık, Olcaytu’nun kronik şeker hastası olduğunu da belirtti.
Ankara’da da eski Ankara DGM’nin ünlü savcılarından emekli Albay Tanju Güvendiren, Tuncay Özkan’ın doktoru Mesut Özcan, AKP’ye karşı açtığı davalarla gündeme gelen ve mahkemelerde bilirkişilik yapan Mahir Akkar ile Danıştay 12. Daire Başkanı Yücel Irmak’ın koruması olduğu belirtilen polis memuru Adnan Kılıçarslan evlerinde gözaltına alındı.
Askeri Yargıtay Onursal üyesi olan ve halen Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu üyeliği yapan Güvendiren, DGM’de çalıştığı dönemde birçok terör operasyonuna imza attığı için özel olarak korunuyordu.
Adli Tıp Kurumu’nda sağlık kontrolünden geçirilen Özcan,  gazetecilerin sorusu üzerine, “Neyle suçlandığımı bilmiyorum” dedi.
Tuncay Özkan’a ait olduğu dönemde Kanaltürk televizyonunun haber müdürü olan Adnan Bulut da İzmir’in Alsancak semtinde kaldığı otelde gözaltına alınarak, polis eşliğinde uçakla İstanbul’a getirildi.
Gözaltına alınan 17 kişiden, aralarında Saçan'ın da bulunduğu 5 kişi Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne, 12 kişi ise Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirildi.

7 adreste arama yapıldı
Ergenekon operasyonu kapsamında Ankara'daki yakalamalar sırasında 4 kişiye ait 7 adreste arama yapıldı. Güvendiren'in Çankaya'daki evinde yapılan aramada 2 ruhsatlı tabanca, Gaziosmanpaşa’daki işyerinde 3 bilgisayar ana belleği ele geçirildi. Güvendiren'in gözaltına alınmasında hukuk danışmanlığı yapması nedeniyle sorun yaşandı. Yapılan incelemede Güvendiren'in resmi avukatlık yapmadığının anlaşılması üzerine emekli albay evinde gözaltına alındı.
Mesut Özcan'ın evinde bol miktarda CD bulunurken işyerinde suç unsuru bir şey bulunamadı. Trafik bilirkişisi olduğu belirtilen Mahir Akkar'ın Emek'teki evinde 7 CD, 9 disket, 6 mikro kaset, 102 tabanca mermisi, kendi adına TBMM giriş kartı, 2 ajanda, işyerindeki aramada ise 160 adet 7.65 mm.lik tabanca mermisi ve 1 video kaset bulundu.
Zanlı polis memuru Adnan Kılıçaslan'ın Dikmen'deki evinde ise 1 beylik silahının yanı sıra 1 dizüstü bilgisayar, ajanda ve taşınabilir bilgisayar belleği elde edildi. Edinilen bilgiye göre, Güvendiren'in Özkan'la Kanaltürk'teki çalışmalar sırasında yakın diyaloğunun bulunduğu öne sürüldü. Polis, Kılıçarslan'ın Danıştay'daki bazı işlerin takip edilmesinde yardımcı olduğu, Akkar'ın ise bazı raporların düzenlenmesinde destek verdiği ileri sürüldü.
Bu arada gözaltı haberlerini televizyonlara ilk ileten CHP’li Şahin Mengü oldu. Emekli Org. Hurşit Tolon da gözaltına alınmadan önce Mengü’yü aramış, Mengü de bunu kamuoyuna açıklamıştı.

Haberin Devamı

KİM KİMDİR?
Adil Serdar Saçan: İstanbul’da 1998’de “Organize Suçlar Şubesi”ni kurdu. Ömer Lütfi Topal cinayeti, Malki cinayeti, Korkmaz Yiğit, Sedat Peker, Albayraklar Holding, İGDAŞ VE Akbil gibi operasyonları yürüttü. 2001’de Ergenekon ve Fethullah Gülen örgütlenmesi konusunda DGM Başsavcılığı’ndan proje çalışma izni aldı. Kendi deyimiyle “başına ne geldiyse bu iki dosyadan sonra geldi.” İşkence ve görevi kötüye kullanmakla suçlandı, 6 kez meslekten atıldı. 39 davadan 36’sından aklandı, 3 dava devam ediyor. Mesleğe dönmeye çalışan Saçan, halen Yeditepe Üniversitesi’nde ders veriyor. Saçan bir dönem Kuvvayi Milliye internet sitesinde yazılar yazdı.
Gürbüz Çapan: Asıl mesleği doktorluk olan Çapan, 1989’da SHP’den Esenyurt Belediye Başkanı seçildi. Partisi 1994 yerel seçimlerinde ağır yenilgi almasına rağmen Çapan tekrar seçilmeyi başardı. Hakkındaki çeşitli suçlamalar nedeniyle çok sayıda soruşturma geçirdi. 2003’te memleketi Kars’ta yaptığı bir konuşma nedeniyle Atatürk’e hakaretten 1 yıl 3 ay hapse mahkûm oldu. Çapan’ın adı en son Ergenekon iddianamesinin eklerinde yer alan bir belgede geçti. Veli Küçük’ün evinde ele geçirilen belgede; Doğu Perinçek’in Ulusal TV ile Cumhuriyet’i birleştirme planları yaptığı, Cumhuriyet’i finansal sorunlarından kurtarmak için Çapan ile Cumhuriyet’in başyazarı İlhan Selçuk’u buluşturduğu ancak Selçuk’un  Perinçek’i devre dışı bıraktığı belirtiliyor.
Emcet Olcaytu: Aydınlık dergisi ve Ulusal Kanal Hukuk Müşaviri olan Olcaytu, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan İP lideri Doğu Perinçek’in de hukuk danışmanı. Aydınlık dergisinde yazılar yazan Olcaytu, son dönemde “Ergenekon soruşturmasının hukuk dışı yönleri” ile ilgili yazılar kaleme alıyordu.
Mahir Akkar: Adli bilirkişi. AKP’ye karşı açtığı davalarla gündeme geldi. Üniversitelerde türbanı serbest bırakan anayasa değişikliğinin iptali istemiyle ilk davayı açan kişi olan Akkar, Başbakan Erdoğan hakkında “anayasal sistemi, çağdaş ve uygar yaşamı, demokratik cumhuriyeti, laik devlet ve hukuk yapısıyla çağdaş değerleri hedef alıp şeriat rejimini çağrıştıran eylem ve söylemlerde bulunarak anayasal suç işlediği” iddiasıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.
Mesut Özcan: Kardiyoloji Uzmanı Özcan, Tuncay Özkan’ın da doktoru.
Adnan Kılıçarslan: Danıştay 12. Daire'nin Başkanı Yücel Irmak'ın koruma polisi. Kılıçarslan, Emniyet tarafından, Danıştay 2. Dairesi'ne yönelik saldırıdan sonra tehditler alan Irmak'ın yakın koruması olarak görevlendirilmişti.
Adnan Bulut: Kanaltürk televizyonunun eski Haber Müdürü, Tuncay Özkan’ın arkadaşı.

Haberin Devamı

TUNCAY ÖZKAN
Gazeteciliğe 1981’de başlayan Özkan, yıllarca Cumhuriyet gazetesinde muhabirlik yaptıktan sonra 1996’da Kanal D Haber Merkezi’nde göreve başladı. Kanal D’den ayrıldıktan sonra Temmuz 2002’de Çukurova Medya Grup Başkanı oldu. Ardından Kanaltürk adlı televizyon kanalını kurarak genel yayın yönetmenliğini üstlendi.  Cumhuriyet mitinglerinde ve televizyonda AKP’ye yönelttiği sert eleştirilerle dikkat çeken Özkan,
“Biz kaç kişiyiz” adlı platformu kurdu. 13 Mayıs 2008’de Kanaltürk’ü,
AKP’ye yakın çizgisiyle bilinen Koza İpek Holding’e 25 milyon
dolara satınca ulusalcı çevrelerin tepkisini çekti.

Haberin Devamı

TANJU GÜVENDİREN
Kapatılan Ankara DGM’de bir dönem hakimlik yapan emekli Albay Tanju Güvendiren, aynı zamanda Askeri Yargıtay Onursal üyesi. Halen Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu üyeliği yapan Güvendiren’in, Fethullah Gülen hakkında “anayasal düzeni değiştirmek üzere silahsız örgüt kurmak” suçlamasıyla dava açan eski DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel’le de yakın arkadaş.

Haberin Devamı

Özkan ‘Beni de alın’ demişti
Ergenekon soruşturması kapsamında Doğu Perinçek, Kemal Alemdaroğlu ve İlhan Selçuk’un da aralarında bulunduğu 12 kişinin gözaltına alınmasının ardından Tuncay Özkan, “Türkiye’yi bir grup gericinin eline bırakmayacağız. Bir şey varsa beni de gözaltına alsınlar. Kimseden korkmuyorum. Türkiye için savaşacağız” demişti. Özkan, 11 Ağustos’ta da Teke Tek programına katılmış ve Fatih Altaylı’nın “Seni neden gözaltına almadılar?” sorusuna, “Alırlar canım merak etme” cevabı vermişti.

Haberin Devamı

Dokuzuncu dalga: 17 GÖZALTI

Tuncay Özkan’ın evindeki belgelere el konuldu.