Gündem Dünyanın en iyileri arasında 4’üncü

Dünyanın en iyileri arasında 4’üncü

20.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Beyazıt Devlet Kütüphanesi, ABD’de yayımlanan aylık popüler kültür ve teknoloji dergisi Wired’ın, dünya üzerindeki en güzel 10 kütüphaneyi derlediği çalışmasında 4’üncü sırayı aldı

Dünyanın en iyileri arasında 4’üncü

Amerika’da yayımlanan Wired kültür ve teknoloji dergisi bu ayki sayısında dünyanın en modern 10 kütüphanesini sıraladı. Seçkide, geçen yıllarda yenilenen Beyazıt Devlet Kütüphanesi, En Modern 10 Kütüphane arasında dördüncü sırada gösterildi. Kütüphane-i Umum-i Osmani adıyla 1884’te kurulan kütüphanenin restorasyonu ve iç tasarımı 3 yıl önce Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından yapıldı. Kütüphanede, yarısı kitap olmak üzere yaklaşık bir milyona yakın doküman okurla buluşuyor. Kitapların 11 bin 120’sini, aralarında çok önemli eserlerin de bulunduğu “el yazması eserler” oluşturuyor.

Haberin Devamı

Dokk1 ilk sırada

Wired dergisi tarafından hazırlanan değerlendirmede, 30 bin metrekarelik alanıyla, İskandinav ülkelerindeki en büyük kütüphane olan Danimarka’daki Dokk1 Kütüphanesi ilk sırayı alıyor.

Listeye göre, Amerika’nın Vermont Eyaleti’nde bulunan Lawrence Halk Kütüphanesi 2’nci, Çin’in Zhen Yuan şehrinde yer alan Yangzhou Zhongshuge Kütüphanesi 3’üncü, Beyazıt Halk Kütüphanesi 4’üncü, Norveç’teki Vennesla Kütüphanesi 5’inci, Bodo Halk Kütüphanesi de 6’ncı sırada bulunuyor.

Amerika’da feng-shui prensipleriyle tasarlanan Chicago Halk Kütüphanesi 7’nci, İngiltere’de 400 binin üzerinde eser barındıran Birmingham Kütüphanesi 8’inci, Kanada’da camlı mimarisiyle dikkati çeken Halifax Merkez Kütüphanesi 9’uncu, Meksika’nın Conarte Kütüphanesi ise 10’uncu sırada yer alıyor.

Haberin Devamı

Dünyanın en iyileri arasında 4’üncü

Kütüphane Haftası etkinlikleri başlıyor

Bu yıl 55’inci kez 23-30 Mart arasında kutlanacak Kütüphaneler Haftası kapsamında başta İstanbul olmak üzere Türkiye’de çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Bunlardan ilki İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün etkinliği. 25-30 Mart arasında gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında küratörle sergi turu, atölye ve kütüphane mimarisine yönelik bir panel yer alıyor. Ayrıca kitapseverlere hafta boyunca İstanbul Araştırmaları Enstitüsü yayınlarında yüzde 15 indirim imkanı sunuluyor. Pera Müzesi de haftaya, kütüphanecilere yönelik ücretsiz giriş ve yayınlarda geçerli indirim imkanı ile destek veriyor. Salt Galata’da ise çeşitli atölyeler düzenlenecek. Bu kapsamda yapılacak etkinlikler ise “Ayrıcalıklı Mekânlardan Yaşam Alanlarına”, “Kitap Kapağı Tasarımı Atölyesi” ve “Ex Libris:The New York Public Library” gösterimi.