Gündem En etkili Müslüman liderlerdendi

En etkili Müslüman liderlerdendi

08.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Nakşibendi tarikatı lideri olan ve birçok ülkede müritleri bulunan Şeyh Nazım Kıbrısi 92 yaşında hayatını kaybetti. Türk siyasetçilerle hep yakın ilişki kuran Şeyh Nazım Kıbrısi hastaneye kaldırıldığında Başbakan Erdoğan da arayarak bilgi almıştı...

En etkili  Müslüman liderlerdendi



Solunum ve kalp yetmezliği nedeniyle 17 Nisan’da hastaneye kaldırılan Nakşibendi tarikatı lideri Şeyh Nazım Kıbrısi (92) dün hayatını kaybetti. Şeyh Nazım Kıbrısi dünyada en çok bilinen iki Kıbrıslı Türkten biriydi.
Yakın Doğu Hastanesi’nde tedavi gören Şeyh Nazım Kıbrısi, “yapılan tüm tetkik ve tedavilere rağmen var olan kronik karaciğer yetmezliği” nedeniyle öldü. Şeyh Nazım Kıbrısi’nin ölmesi Ada’da ve müridlerinin olduğu ülkelerde büyük şok etkisi yarattı. İngiliz vatandaşı olan Kıbrısi’nin dünyanın dört bir yanında müridi bulunuyordu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Kıbrısi’nin sağlık durumu ile yakından ilgilenmişti.
Yerine oğlu geçecek
Asıl adı Muhammed Nazım Adil El Kıbrısi El Hakkani olan Kıbrısi, 1922 yılında Güney Kıbrıs’ta Larnaka’da doğdu. İstanbul Üniversitesi’nde Kimya okuyan Kıbrısi, eğitimi sırasında Nakşibendi Şeyhi Süleyman Erzurumi’ye bağlandı. Burada Nakşibendi konusunda kendisini yetiştiren Kıbrısi, Şam’a gitti ve Şeyh Abdullah Dağıstani’ye bağlandı. 1973 yılında ise Şeyh’in vefatı ile onun yerine geçti. Rahatsızlıkları başladığı 2011 yılında ise, oğlu Mehmet Adil’in, “kendi yerine geçip, silsileyi devam ettireceğini” ilan eden Kıbrısi’nin ikisi kız dört çocuğu bulunuyor.
Arapça ezandan hapis
Türkçe, Arapça, İngilizce ve Yunanca bilen Kıbrısi, ezanın Arapça okunmasının yasak olduğu dönemde Kıbrıs’a geri dönmüştü. Ada’ya ayak bastıktan sonra ezanı Arapça okuyan Şeyh Nazım Kıbrısi, bir hafta hapis yatmıştı.
Hapisten çıktıktan sonra da ezanı Arapça okuyan Kıbrısi’ye 114 dava açılmıştı. Ezanın Arapça okunmasının serbest bırakılmasının ardından davalar düşmüştü. Kıbrısi, ilerlemiş yaşına rağmen gözlük kullanmadan Kur’an okuyordu.
Kıbrıs Rum Kesimini ziyaret eden, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benediktus, Şeyh Nazım Kıbrısi ile de görüşmüştü. Papa 16. Benediktus, kendisini iki kez KKTC’ye davet eden ve görüşme talebinde bulunan KKTC Din İşleri Başkanı Dr. Yusuf Suiçmez’in talebine ise yanıt vermemişti. Kıbrısi, Benediktus ile görüşmesini Lefke’deki karargâhında müridlerine şöyle anlatmıştı; “‘Senin için geldim’ dedi, ‘başka kimse için gelmedim’ dedi. Gitsinler sorsunlar kendisine. ‘Buradaki maksat sensin’ dedi bana. O’nun gelmesinin hikmeti bize aittir.”
Türk siyasilere yakındı
KKTC’de Lefke’deki medrese şeklindeki evinde dünyanın her yerinden ziyaretine gelen misafirlerini ağırlayıp onlarla sohbetlerde eden Şeyh Nazım Kıbrısi, ABD, Brunei, Malezya, Singapur, Hindistan, Pakistan, Sri Lanka gibi ülkelere ziyaretler yaptı. Kıbrısi’nin başta Malezya, Endonezya, Pakistan, Hindistan, Brunei, Şili, İngiltere, ABD olmak üzere bir çok ülkede müridleri bulunuyordu. Tatil için KKTC’ye giden Pakistan Eski Devlet Başkanı Pervez Müşerref ve eşi, Kıbrısi’yi ziyaret etmiş, dualarını almıştı.
Kıbrısi dün ikindi namazının ardından Lefke’deki dergahında toprağa verildi.
Kıbrısi’nin müridlerinden Mehmet Gökçebağ, “Şeyh Nazım’ın Turgut Özal ve Korkut Özal’la çok yakın ilişkilerinin olduğunu” söyledi.
Özellikle Korkut Özal’ın sürekli olarak Kıbrısi’yi aradığını anlatan Gökçebağ, “Şeyhimiz Özal ailesi ilgilerini hiç eksiltmediler bizden” dedi. Kıbrısi’nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile de görüştüğünü ifade eden Gökçebağ, “Eski Başbakan merhum Necbettin Erbakan’ın Lefke’de bir kaç kez ziyaret ettiğini” söyledi. Kibrısi’yi arayıp soranlar arasında birçok siyasetçi, ilim adamının olduğunu kaydeden Gökçebağ, “Başbakanımız Sayın Erdoğan da çok yakından ilgilendi Şeyhimizle. Sadullah Ergin, Veysel Eroğlu, Bülent Arınç gibi değerli isimler de hocamızı arayıp, hatrını sorardı” diye konuştu. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da, bir ziyaret için bulunduğu Kıbrıs’ta, Lefke’ye giderek Şeyh Nazım Kıbrısi ile görüşmüştü.

Haberin Devamı

Denktaş’la ters düştü

* Kıbrısi’nin ismi Kıbrıs’ta Annan Planı için yapılan referandumda da sık sık gündeme geldi. Rauf Denktaş’la yakın dost olan Kıbrısi, plan döneminde Denktaş’la karşı karşıya geldi. Annan Planı’na ‘evet’ denmesini isteyen Kıbrısi, “Annan Planı’na hayır demenin şeytani olduğunu” savunmuştu.
* Kıbrısi, rahatsızlığından önce her yıl İngiltere’ye gidiyor müridleri ile bir araya geliyordu. “İslamiyet Sohbetleri” adı verilen bir toplantısında İngiltere Veliaht Prensi Charle’nin “yüzündeki nurun İslamiyete yakınlığından kaynaklandığını” söylemişti.
* Şili’ye maden işletmesinde 2010 yılında meydana gelen göçük sonucu yerin 700 metre altında mahsur kalan ve aylar süren bir çalışmayla kurtarılan 33 madenci işçiden 4’ü KKTC’ye gelerek Kıbrısi’ye teşekkür etmişti. İşçiler Kıbrısi’nin duası ile kurtulduklarını söylemişti. Şeyh Nazım da, “Onlar yerin 700 metre altındayken dua ettim. Bu kuvvet olmasa bir tanesi yaşamazdı” demişti.