Gündem Yapay zeka gündemi: En sağlıklı embriyoyu seçecek

Yapay zeka gündemi: En sağlıklı embriyoyu seçecek

08.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Günümüz dünyasında giderek daha önemli bir yere sahip olan yapay zekâ sistemleri, insanların sağlıklarına hatta doğmamış bebeklerine bile fayda sağlayabilecek hale geldi. Tüp bebek alanında yapay zekâ sayesinde başarı oranları artarken, doğacak bebeklerin sağlıklı olması da sağlanabiliyor.

Yapay zeka gündemi: En sağlıklı embriyoyu seçecek

DİDEM SEYMEN - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner ve Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Yazılım Uzmanı Arif Apaydın’ın geliştirdikleri yazılım sayesinde, aileleri maddi ve manevi olarak etkileyen tüp bebek sürecine olumlu katkı sağlanabiliyor. En yüksek spermi yapay zekâ seçebiliyor.

Ayrıca embriyo oluştuktan sonra hangi embriyo ile yüzde kaç ihtimalle gebelik gelebileceğini, genetik anlamda sıkıntı olup olmadığını da bu yöntemle belirleyebiliyor. Bu şekilde embriyo anne karnına yerleştirilmeden, en kaliteli ve genetik yapısı en sağlıklı embriyo ile gebelik şansı artabiliyor. Bu yöntemle aynı zamanda düşükle sonlanması muhtemelen gebeliklerin de önüne geçilmiş oluyor.

Haberin Devamı

GEBELİK ŞANSI ARTIYOR

Yapay zekâ, en sağlıklı embriyo ile ilk tüp bebek transferinde gebelik şansını artırabiliyor ve bu yöntem ile yüzde 90 güven aralığında hangi embriyo ile gebelik yakalanacağını ortaya koyabiliyor. Geliştirdikleri bu yazılım ile TÜBİTAK 1001 Projesi ve Türk Patent Enstitüsü’ne başvuran Prof. Dr. Gökalp Öner ve Arif Apaydın “Bu teknolojiyi geliştirerek artık ülkemizde kendi yazılımımızla bu teknolojik imkânı çok rahatlıkla uygulayabiliyoruz” dedi. Bu yazılım Türkiye’de şu ana dek 1200 aileye uygulandı.