Gündem Erdoğan'dan muhalefete 'helalleşme' tepkisi: Bu millet artık bunları yutmaz ve 2023 bunun cevabı olacak

Erdoğan'dan muhalefete 'helalleşme' tepkisi: Bu millet artık bunları yutmaz ve 2023 bunun cevabı olacak

18.12.2022 - 21:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Tek parti faşizminden başlayarak 27 Mayıs’tan 28 Şubat’a kadar toplum hafızamızda derin yaralar açan acıları iyileştirmenin çabasında olduk. Eski Türkiye’nin inkarcı, dışlayıcı, kısıtlayıcı o nobran yaklaşımını tüm izleriyle ortadan kaldırmak için çalıştık” ifadelerini kullandı.

Dün, Mardin’de toplu açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra gençlerle buluştu. Gençlere hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Binlerce yıllık tarihiyle medeniyetler hafızası olan Mardin’imiz Türkiye’nin adeta bir özeti gibi. Türk’ün Kürt’ün, Arap’ın, Süryani’nin, Ezidi’nin bir arada yaşadığı Mardin, İstanbul ve Hatay ile birlikte, hoşgörü başkentlerimizden birisidir. Hemen yanı başımızda Süryani vatandaşlarımızın 1600 yıllık şah eseri Dayru Zaferan Manastırı var. Hemen ötede Hristiyan vatandaşlarımızın binlerce yıldır yaradana dua ettiği Kırklar Kilisesi bulunuyor. Yaklaşık 8.5 asırdı minarelerinde ezanı Muhammedilerin eksilmediği Ulu Camimiz tüm zarafetiyle bu iki ibadethaneye komşuluk yapıyor” dedi.

Haberin Devamı

“Lafa gelince sürekli insan hak ve özgürlüklerinden dem vurulur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendileri dışında kimseye hayat hakkı tanımayanları buradaki hoşgörü ikliminden ibret almaya davet ediyorum. Güya din adına ibadethanelere saldıran gözü dönmüş canilerin de vahşi eylemlerine bahane aramak yerine Mardin’in temsil ettiği insani ve İslami değerlere iyi bakması gerekiyor. Türkiye yüzyılı, bu vatan toprakları üzerinde hayatını sürdüren ona sadakatle bağlı olan, geleceğini burada göre her bir insanımızın yüzyılıdır” diye konuştu.

“Bu millet artık bunları yutmaz ve 2023 bunun cevabı olacak”

“Birileri helalleşmeye gelecekmiş” diyerek eleştirilerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sen helalleşmeye gideceksen önce gel Diyarbakır anneleriyle helalleş. Helalleşmeye geleceksen, önce 10 yaşında, 11 yaşında, 12, 13, 14, 15 yaşındaki kızları Kandil'e kaçıranlar var ya onlarla kol kola gezmeyi bırak. Onlarla beraber olmayı bırak. Bir taraftan onlarla dirsek temasında olacaksın, bir taraftan onlarla beraber seçime girmenin hazırlığında olacaksın. Bir taraftan 6’lı masanın altına da onları sokmaya çalışacaksın. Bu nasıl helalleşme. Kimi aldatıyorsun, kimi kandırdığını zannediyorsun. Bu millet artık bunları yutmaz ve 2023 bunun cevabı olacak” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

“26 havalimanıyla yola çıktık, şimdi 57 tane havalimanımız var”

“Ülkemizi yönetme sorumluluğunu üstlendiğimizden beri milletimizle hep gönül dilliyle konuşabilmemizi, bu birikime ve tecrübeye borçluyuz” ifadelerinde bulunan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Üstünlük kimsenin etnik kimliğiyle alakalı değildir. Üstünlük, ancak takva iledir. Bu kardeşiniz hep ne dedi? Batı’da ne varsa Doğu’da o olacak. Bunu yaptık mı? Yaptık. Yapıyor muyuz? Yapıyoruz. 26 havalimanıyla yola çıktık, şimdi 57 tane havalimanımız var. Şu anda Ağrı’da, Kars’ta, Hakkari’de havalimanlarımız var mı? Var. Bizden önce niye yoktu? Onlar niye bu ülkeyi yönetmediler? 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol vardı. Şimdi, 28 bin kilometre bölünmüş yol var. İnanıyorum ki bu gençlik 2023’te sandıkları çökertecek. Biz, gençlerimizle, kadınlarımızla, ana kademe ile gümbür gümbür geliyoruz ve geleceğiz. 85 milyonunun tüm fertlerini samimiyet ile bağrımıza bastırdık.”

Haberin Devamı

Tüm dünyada alt yapısı ve üst yapısıyla örnek bir Türkiye olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tek parti faşizminden başlayarak 27 Mayıs’tan 28 Şubat’ta kadar toplum hafızamızda derin yaralar açan acıları iyileştirmenin çabasında olduk. Eski Türkiye’nin inkarcı, dışlayıcı, kısıtlayıcı o nobran yaklaşımını tüm izleriyle ortadan kaldırmak için çalıştık. Bunun yerine devlet-vatandaş ilişkisinde daha kucaklayıcı, daha kapsayıcı daha saygılı bir bakış açısı ikame ettik. Cemaat vakıfları konusunda 2003 ve 2008’de kabul edilen yasal değişiklerle önemli iyileştirmeler getirdik. Bu kapsamda şimdiye kadar 1015’ten fazla araziyi ve 21’den fazla taşınmaz malı gayrimüslim cemaatlerine ait kurumlara devir ettik” şeklinde konuştu.,

Sadece Mardin’de 4 ayrı Süryani Vakfı’nın 55 taşınmaz mülkiyetine yeniden kavuşturduklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ermeni Cemaati Vakfına iade ettiğimiz gayrimenkullerin sayısı 400’ü aştı. Barman Gercüş’te 100 yıldır ibadete kapalı vaziyette duran Aziz Aho Manastırı’nın restorasyonunu gerçekleştirerek 2018’de yeniden hizmete girmesini temin ettik. Trabzon Sümela Manastırı'nda 95 yılın ardından yeniden dini ibadet yapılabilmesini biz sağladık. Van Akdamar Kilisesi'ni 2010 yılındaki restorasyonunun ardından kullanıma açtık. Türkiye Cumhuriyeti’nin hazinesinden ödemek suretiyle ütün masrafını yaptık. Avrupa’nın en büyük sinagogu olan Edirne Büyük Sinagogunu 46 yıl sonra restore ederek Yahudi vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Aralarında Aya Yorgi Kilisesi bölücü örgütün saldırıları sonucu zarar gören Surp Giragos ve Mar Petyun Keldani Kiliselerinin de bulunduğu 100’den fazla kilise ve sinagogu restore ederek tekrar ibadete açılmasını temin ettik” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

“Mardin’e bu yıl gelen turist sayısı 3 milyon”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

Haberin Devamı

“Yeni kiliselerin de inşa edilmesi için bütçe ayırdık. Aynı şekilde 2012 yılında 50 yıllık aradan sonra bir Rum yayınevi faaliyete başladı. Vakıflar Genel Müdürlüğü idaresindeki kilise, sinagog gibi ibadethanelerin azınlık vakıflarına bedelsiz olarak tahsis imkanı sağladık. Gayretlerimiz neticesinde İstanbul Taksim’deki kutsal Kad Kilisesi, Süryani Katolik Kilisesi 49 yıllığına bedelsiz olarak tahsis edildi. Ayrıca Hatay’daki Mar Yuhanna Kilisesi de Arsuz Rum Ortodoks Kilisesi Vakfına bedelsiz olarak verildi. Mardin’e bu yıl gelen turistlerin sayısı 3 milyon. Şu anda Mardin, bir çekim alanı oluşturuyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mardin’de gençlerle buluşması, konuşmasının ardından soru cevap şeklinde devam etti.

'Bir gece ansızın gelebiliriz'

Yunanistan'a mesaj veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bize ne dediler? Çılgın Türkler. Ne dediler? Çılgın Türkler geliyor. Hele hele bir de Tayfun Füzesi menzili 560 kilometre olarak açıklandı, 560'ı bile yeterli bulmuyoruz. Geçen hafta bir görüşme yaptım. Nedir dedim nihai durum. Dediler ki biz 1000 kilometreyi yakalayacağız. Şimdi tabii bunu duyunca Yunan hoplamasın mı? Ege'de bazı çılgınlıklar yaptılar. Bizimkiler de gerekeni yaptı. Yapma işte rahat dur. Bizimle uğraşma. Bizim sizinle Ege'de dalaşma diye bir şeyimiz yok. Buna geçmişte hep 'it dalaşı' derlerdi. Arkadaşlara dedim ki bu ifade çok çirkin. Eğer rahat durmazlarsa gereğini yaparsınız. Gencimiz yetişiyor işte, bak ne diyor, Bir gece ansızın gelebiliriz. Sizin gibi gençlerle beraber evelallah biz o birilerine bir gece ansızın gelebileceğimizi gösterdik ve göstereceğiz." ifadelerini kullandı.

Yerli sanayi vurgusu

Yerli sanayinin yüzde 80'e çıktığını belirten Erdoğan, "Göreve geldiğimizde savunma sanayinin yüzde 20'si yerliydi şimdi yüzde 80'e çıktı. Benim diyen ülkeler şu anda bizim savunma sanayi ürünlerimizin araç, gereç, mühimmat, aklınıza ne gelirse bunu Türkiye'den istiyorlar. Ciddi manada bizim şu anda savunma sanayi ürünlerinde ihracatımız var. Şu anda Bayraktar yetiştiremiyor. Gerek İHA'lar gerek SİHA'lar, Akıncı. Ama gelen asıl Kızılelma ayrı, farklı bir şey. İnşallah Kızılelma 2024, 2025 gibi seri üretimde bir yere oturacak." dedi.

‘Seçim tarihiyle ilgili tüyo alabilir miyiz’ sözü üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cumhur İttifakı olarak oturalım, dertleşelim. Ondan sonra tüyoyu değil de gerçeğini biz size veririz." dedi.

Doğal gaz açıklaması

Erdoğan sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı: Bu uzun zamandır gündemimizde olan bir durumdu. Bunu Sayın Putin ile defalarca görüştük ve Sayın Putin Türkiye üzerinden Avrupa'ya bu doğal gazı verebiliriz hatta hatta fiyatı da siz belirleyin dedi. Biz de kabul dedik ve TürkAkım olarak inşallah bunun adını da koyduk. Türkmenistan'da yaptığımız seyahatte de Azerbaycan, Türkmenistan ve Türkiye olarak üçlü böyle bir adımı atıp atamayacağımızı konuştuk. 'Niye olmasın' dendi ve şimdi bir görevlendirme yaptık. Benim Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığım ekibiyle, Azerbaycan ekibiyle Türkmenistan ekibiyle bir ön çalışma yapacaklar. Bu ön çalışmadan sonra da biz liderler olarak tekrar bir araya geleceğiz. Nasıl bir yol haritası belirleyeceğiz bunun kararını inşallah vereceğiz. Çünkü Türkmenistan'dan, özellikle Azerbaycan üzerinden böyle bir doğal gazın ülkemize gelmesi bizi çok daha rahatlatacaktır