Gündem Eyyam-ı Bahur geliyor! İşte İstanbul'un en kırılgan ilçeleri

Eyyam-ı Bahur geliyor! İşte İstanbul'un en kırılgan ilçeleri

30.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yapılan bir araştırmaya göre, İstanbul’da sıcak hava dalgalarına yönelik en kırılgan ilçelerin Ümraniye, Tuzla, Çekmeköy ve Çatalca olduğu ortaya çıktı.

Eyyam-ı Bahur geliyor İşte İstanbulun en kırılgan ilçeleri

HABER ARAŞTIRMA - İstanbul’da yaşanan sıcak hava dalgalarının karakteristik özelliklerini inceleyen yeni bir araştırmaya göre, sıcak hava dalgalarına yönelik en kırılgan ilçelerin; Ümraniye, Tuzla, Çekmeköy ve Çatalca olduğu ortaya çıktı. Kentleşme yoğunluğunun az olduğu ilçeler, aşırı sıcaklara daha hızlı uyum sağlıyor.

Haberin Devamı

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği doktora öğrencisi Merve Yılmaz’ın yürüttüğü “Detection and regional analysis of heatwave characteristics in İstanbul” başlıklı araştırmada, İstanbul’daki ilçelerin uzun süreli sıcaklıkları incelenerek sıcak hava dalgası eşikleri belirlendi.

EN YÜKSEK DEĞERLER

Araştırmada, “Sıcak hava dalgası yaşanıyor” diyebilmek için gerekli sıcaklık seviyelerinin en düşük olduğu ilçelerin Çatalca, Silivri ve Arnavutköy olduğu tespit edilirken, İstanbul Boğazı’nın kuzey kıyılarında yer alan Sarıyer ve Beykoz ilçelerinde de sıcaklık eşiklerinin diğer bölgelere kıyasla düşük olduğu belirlendi.

Ancak nüfus ve kentleşmenin yoğun olduğu ve bugüne kadar ölçülen ortalama sıcaklıkların yüksek olduğu Kartal, Kadıköy ve Fatih ilçelerinde sıcaklık eşikleri en yüksek değerlere ulaştı. Çatalca’da yaşanan sıcak hava dalgalarının ortalama şiddetinin (2,4°C), İstanbul geneli için tespit edilen şiddetin (1,4°C) neredeyse iki katı olduğu tespit edilirken, yapılaşmanın azlığından dolayı ilçede sıcağa uyumun arttığı ve sıcak hava dalgalarının kentteki en kısa süre olan ortalama 3,6 gün devam ettiği belirlendi.

Haberin Devamı

‘EYYAM-I BAHUR’ SICAKLARI GELİYOR!

HABER MERKEZİ - Türkiye, geçen hafta yaşanan rekor sıcaklıkların ardından ağustos ayı ile birlikte yeni bir sıcak hava dalgasının etkisi altına giriyor. Geçen haftaki boğucu sıcaklıkların ardından, Balkanlardan gelen soğuk hava dalgasıyla sıcaklıkların düşmesi rahat bir nefes aldırmıştı. Ağustos ayı ile birlikte ise aşırı sıcaklar geri dönüyor. Özellikle 2 Ağustos’tan itibaren hava sıcaklıklarının yükseleceği tahmin ediliyor. Bu dönemde Türkiye, Arap yarımadası üzerinden gelecek olan Basra sıcak hava dalgasının etkisi altında kalacak. Yazın en sıcak ve boğucu günlerini tanımlayan “eyyam-ı bahur” dönemi yaşanacak. Yüksek nemle birlikte bunaltıcı bir hava oluşacak. Meterolojinin tahminine göre 3 Ağustos’ta sıcaklık İstanbul’da 33, İzmir’de 36, Ankara’da 37 dereceye çıkacak.

Yazarlar