Gündem Fırlatma tarihi 1 gün ertelendi! Heyecanlı bekleyiş sürüyor

Fırlatma tarihi 1 gün ertelendi! Heyecanlı bekleyiş sürüyor

18.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’yı Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıyacak kapsülün fırlatılması ertelendi. Fırlatmanın, bu gece 00.49’da gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Fırlatma tarihi 1 gün ertelendi Heyecanlı bekleyiş sürüyor

MİTHAT YURDAKUL- Türkiye, gökyüzündeki macerasında tarihi bir adıma hazırlanıyor. Cumhuriyet tarihinin ilk insanlı uzay görevinin, gece 01.11’de gerçekleştirilecek fırlatma ile başlatılması planlanıyordu. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’yı Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) taşıyan kapsül, ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden uzaya fırlatılacaktı. Ancak dün akşam saatlerinde fırlatma ertelendi. Fırlatmanın, perşembeyi cumaya bağlayan gece (bu gece) saat 00.49’da yapılması planlanıyor.

Haberin Devamı

BAKAN DUYURDU

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İlk astronotumuz Alper Gezeravcı’nın da yer alacağı fırlatma ertelendi. Hedeflenen fırlatma zamanı; 19 Ocak 2024 00.49 (Türkiye saati ile) Bu sürede fırlatma öncesi teknik kontrollerin tamamlanması planlanıyor. Astronotumuz Alper Gezeravcı’nın bu tarihi misyonu başarıyla gerçekleştirmesi için heyecanla beklemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

36 BİN ADAY

Türkiye’nin uzay yolculuğu 9 Şubat 2021’de açıklanan Milli Uzay Programı ile başlamıştı. Programdaki 10 hedef içerisinde bir Türk vatandaşının uzaya gönderilmesi de yer alıyordu. Bu kapsamda Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve TÜBİTAK UZAY’a Türk Astronot ve Bilim Misyonu’nu yürütme görevi verildi. Türk astronot seçimleri için 36 bin aday başvuru yaptı. Adaylar arasından 30’u Ankara’ya çağrıldı. Adayların seçilmesinde mühendislik, fizik, tıp ve astronomi alanlarında gösterdikleri faaliyetlerin yanı sıra yaptıkları sporlar da belirleyici oldu. Gerekli şartları sağlayan adaylar Ankara’da tıbbi ve psikolojik testlerden geçirildi.

Haberin Devamı

‘HER DAKİKAMIZ ÖNEMLİ’

Gezeravcı dün gerçeklemesi beklenen ancak ertelenen fırlatma öncesi hazırlık sürecini anlattı. CNN Türk’e konuşan Gezeravcı “14 gün kalıyor olacağız. Her geçen dakikamız önemli. Toplam 13 deneyi tamamlamayı planlıyoruz” diyerek şu bilgileri verdi:

“TÜBİTAK bünyesinde hazırlanan gMETAL deneyimiz mevcut; homojen bir karışımın oluşturulmasında yer çekiminin etkisini araştırmasını yapacağız. Tıp alanında deneylerimiz var. Burada da insan sağlığı üzerinde Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki yer çekimi ortamının etkilerini araştırıyor olacağız.” Tuz Gölü’nde endemik olarak yetişen Schrenkiella Parvula bitkisinin uzay ortamında tuz ve diğer stres etkenlerine verdiği tepkileri de araştıracaklarını belirten Gezeravcı, bu deneyin Ay ve Mars’ta kurulması planan yaşam döngülerine katkı sağlayacağını kaydetti; “Güçlü bitkilerin o ortamda yaşam döngüsüne katkılarına bakacağız” dedi. Sekiz ay eğitim aldığını kaydeden Gezeravcı “Zorlandığım bir eğitim olmadı” dedi.

Haberin Devamı

Fırlatma tarihi 1 gün ertelendi Heyecanlı bekleyiş sürüyor

YÖRÜKLERDEN DEVE ÜSTÜNDE DESTEK

Mersin’in Silifke ilçesinde Yörükler, hemşehrileri Alper Gezeravcı’ya, deve ve eşek sırtında “Silifke’mizin Gururu”, “Yörük Çocuğu Uzaya Gidiyor” pankartları ile destek verdi. Gezeravcı’nın da uzaya, Yörük kültürüne ait bazı sembolleri götüreceği öğrenildi. Narlıkuyu Mahallesi’ndeki uğurlamaya Silifke Belediye Başkanı Sadık Altunok ve MHP İlçe Başkanı Kıvanç Derya da katıldı. Altunok, “Her platformda Yörük olduğunu söyleyen kardeşimize Yörük kültürünü yaşatan Toros Dağları’ndan selam göndermek istedik” dedi.  -DHA

İKİ İSİM BELİRLENDİ

Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever Türkiye’nin ilk uzay yolcuları olarak belirlendi. Uzay görevinin öncelikli astronotu olarak ise Gezeravcı olarak seçildi. Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevini gerçekleştirecek “uzay yolcusu”nun eğitim ve uçuş hizmeti için Amerikalı şirket Axiom Space ile iş birliğine gidildi. Türkiye’nin ikinci astronotu Atasever’in eğitimleri de devam ediyor. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün kalacak olan Gezeravcı’nın ABD’ye iniş yaptıktan sonra, sağlık kontrolünden geçirilip sonra kısa süre sonra Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Fırlatma tarihi 1 gün ertelendi Heyecanlı bekleyiş sürüyor

DÖRT KİŞİLİK MÜRETTEBAT

Gezeravcı’nın Ax-3 uçuşunda birlikte görev alacağı kişiler ABD ve İspanya’yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetlerinden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt olarak belirlendi

YEĞENİ SİPARİŞ VERDİ: KANKA YILDIZ GETİR

Öte yandan Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın ailesi de ABD’de büyük heyecan yaşıyor. Gezeravcı Ailesi, uzay yolculuğuna dair duygularını CNN Türk’e anlattı. Anne Sıddıka Gezeravcı, “Gururluyum, sevinçliyim, heyecanlıyım. Allah’ım güle güle gitmeyi nasip etsin” dedi.

‘UÇAK ŞOFÖRÜ OLACAĞIM’

Baba Ali Gezeravcı da oğlu ile önceki gün görüştüklerini belirterek şunları söyledi: “Mesafeli görüştük. Sarılamıyoruz ama güzel duygularla şunu söyledik; ‘Oğlum, Alper’im hayırlı görevler nasip etsin sana Allah’ım. Yolun açık olsun, başarılar diliyoruz. Ve evlatlarımızla bütün eşimiz dostumuz gurur duyuyoruz’ dedik. Göreve çıkmadan önce ‘Baba, hiçbir şeye endişe etmeyin. Mutlu olun, o bana yeter’ dedi. Biz de o mutluluğu seve seve yapıyoruz. Dört yaşındayken ‘Ben uçak şoförü olacağım’ derdi.”

Haberin Devamı

KARDEŞİ MURAT GEZERAVCI

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği mezunu olduğunu belirterek, pilot olmaya ağabeyi sayesinde karar verdiğini anlattı. Ağabeyinin kendisine çok yardımcı olduğunu ve 15 yıldır pilot olarak görev yaptığını vurgulayan Murat Gezeravcı, “Uzay benim hedeflerim arasında hiç olmamıştı ama ağabeyim bu perdeyi araladı” diye konuştu.

Fırlatma tarihi 1 gün ertelendi Heyecanlı bekleyiş sürüyor

KARAN’IN İSTEĞİ

Gezeravcı’nın yengesi Hilal Gezeravcı da “Oğlum amcasına ‘kanka’ diyor. Karan’ın fotoğrafını yanında götürüyor. Alper Ağabey’imden daha heyecanlı olduğumuz kesin. O çok sakin, göreve müthiş odaklanmış. Oğlum amcasından bir yıldız getirmesini istedi” dedi. Küçük Karan ise kendisinin de uzaya gitmek istediğini belirterek, “Kankam ile roket koltuğuna oturacağız” dedi.

Fırlatma tarihi 1 gün ertelendi Heyecanlı bekleyiş sürüyor

HERKESİN GÖZÜ UZAYDA

Dünya çapında 70’ten fazla uzay ajansı bulunuyor. Ayrıca, SpaceX ve Blue Origin gibi giderek artan sayıda özel şirketler, uzay turizmine dayalı olarak ortaya çıkmaya devam ediyor. 2022 ortası itibarıyla uzay ajanslarından yalnızca 16’sı uzaya başarıyla fırlatma gerçekleştirdi ya da bu yeteneğe sahip. Yedi ajansta ise Ay, Mars veya derin uzay gibi dünya dışı konumlara sonda gönderme yeteneği mevcut.

Dünyada sadece ABD, Rusya ve Çin’in ajansları insanlı uzay uçuşu gerçekleştirebiliyor. Uzay programı olan ülkeler arasında ABD, Rusya, İtalya, Çin, Hindistan, Japonya, Fransa, Avustralya, Brezilya, İran, İsrail, Güney Kore, Ukrayna, Kuzey Kore ve Kenya bulunuyor.

SON OLARAK HİNDİSTAN

Ay’ın güney kutup bölgesine insansız uzay aracı indiren ilk ülke olmuş, bundan dört ay sonra, geçen hafta Güneş gözlem aracı Aditya L-1’in de uzayda hedeflenen konuma ulaştığını bildirmişti. Diğer yandan, ABD’nin Ay’a yumuşak iniş için 50 yıl sonra gönderdiği ilk uzay aracı “Peregrine 1” başarısız oldu. Dünya’ya geri dönüş yoluna çıkan aracın atmosferde yanacağı belirtildi.