Gündem Gabar'daki petrol keşfi ne anlama geliyor? TPAO Genel Müdürü detayları açıkladı

Gabar'daki petrol keşfi ne anlama geliyor? TPAO Genel Müdürü detayları açıkladı

03.05.2023 - 22:15 | Son Güncellenme:

TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, CNN TÜRK ekranlarında Tarafsız Bögle programında Gabar'da şehit Aybüke Yalçın sahasında bulunan petrole ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin'in açıklamaları şu şekilde: Gabar'da bizim daha önce şehit Esma Çevik olarak adlandırdığımız keşif, bizi yeni umut vaad eden kuyulara yönlendirdi. Bu şehit Aybüke Yalçın kuyusuna yönlendirdi. Burada verildim bir petrol edindik. Ekim ayında başladığımız sondaj yaklaşık 2-2,5 ay sürecek bir sondaj çalışmalarıydı ancak o zamanda yaşanan yağışlardan ötürü vesaire devam edemedik. Mart ayında tekrar başladık. Seslice olarak bilinen güvenlik taburumuzunda bulununduğu dağlarda, 24 saat İHA koruması, Kahraman jandarmamız ve polisimizin aldığı güvenlik önemlemleriyle arayışımıza devam ettik. Sondajımızın 2600 metreye inmeden önce belirli gaz okuyucuları gelmeye başladı. O gaz okuyucularımız aslında bize ilk izlenimimizi verdi. Yaklaşık 1 hafta, 10 gün kadar önce buradaki petrolün büyüklüğünü anladık. Bu çalışa çok uzun bir zamandır devam eden çalışmaların bir son halkası aslında. Yani 2017'de aslında her şey milli enerji ve maden politikasıyla başladı. Sayın Berat Albayrak döneminde oluşturulmuş strateji dökümanı ile başladı. o dökümanın özeti şudur; Biz denizlerde kendi aramacılığımızı geliştireceğiz, ilave olarak karada da aslında her sahada biz petrol aramacılığı yapacağız. Türkiye'nin girilemeyen hiçbir coğrafyası bizim için olamaz. Devletin bize verdiği görev her coğrafyada, vatanın her noktasında görev yapılmalıdır. Prensip olarak bir karar koyduk o karar şuydu; Biz kendi gidemediğimiz hiçbir noktoya arkadaşlarımızı göndermeyiz, ancak gidebildiğimiz her yere devletin kayıtsız şartsız kazanımlarını sağlayacak aramaları yaparız.

Haberin Devamı

'TÜRKİYE'NİN ORTALAMA ÜRETİMİNİ TEK KUYU 35 KAT DAHA YUKARIYA TAŞIMIŞTIR'

Bu çalışma aslında 2018 yılında hiç arama yapılmamış yerlerde petrolcülüğün bayrağını dalgalandırmak. Buraya yaptığımız ilk sondaj Mart ayında. 2600 metreden 150 metre daha kuyuyu derinleştirdik. Sondaj aşamasında bakıldığında ortalama zorluk seviyesindeki şeyler. Potansiyel şu anda mevcut verilere dayananarak 1 milyar yerinde petrol rezervi var şehit Aybüke Yalçın sahasında. Günlük 100 bin varil oluyor. O potansiyeli aşmak için çok sayıda kuyu kazmanız gerekiyor. Şu anda 1 kuyuyla beraber bu sahada yaptığımız keşiften sonra hızlıca sahayı üretime aldık. Şu anda bu kuyu yaklaşık 5 gündür, günde 1200 varil net petrol ortalamasıyla üretim yapıyor. Tankerlerle taşıyoruz. Türkiye'de toplamda 1800 üreten kuyu var hala. Bu 1800 kuyuda ortalama üretimimiz 35 varil. Yani aslında damla damla sayıyoruz petrolü. Yani bizi sevindiren bu devasa büyüklükteki keşiftir. Bakın Türkiye'nin ortalama üretimini tek kuyu 35 kat daha yukarıya taşımıştır.

Haberin Devamı

Bu sahada Aybüke Yalçın'da ürettiğimiz petrol Arap pertolü kalitesinde bir petrol. Türkiye'de biz bu petrolü ilk olarak Esma Çevik'te üretmeye başladık. Bu Aybüke Yalçın'da bulduğumuz petrol çok daha kaliteli.

'YILLAR İÇERİSİNDE 70-80 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE BİR ÜRETİM YAPACAKTIR'

Piyasada'da petrol fiyatına bağlı olarak dalgalanmalara göre belirlemek gerekiyor. Aslında şu andaki fiyatıyla çarpılarak bulunabilir. Tabi bunun bi yerinde olduğunda başka bir değerleme tablosu bir metodu var. Şunun gibi düşünün yaklaşık 50 ton üretenen bir altın rezerviniz varsa, altının gramı belli, o değere siz çıkabilirsiniz ama bunu satmak için belirli bir fiyata tabi olmanız gerekmektedir. Petrol içinde aynı şey söz konusu, altınla mukayase edilebilir. Yıllar içerisinde 70-80 milyar dolar değerinde bir üretim yapacaktır. Yıllık 3-3,5 milyar dolar ekonomimize katkı sağlayacaktır bu çerçeve içerisinde baktığımızda belki bunu söylemek daha doğru olacaktır, felaketle depremle beraber devletimizin üzerine binen yükü kamudan alacaktır. Sadece Aybüke Yalçın keşfi. Şu an için toplam potansiyeli 70 milyar dolar diyebiliriz. Bizim takımızı hatırlayacaksınız Sakarya Gaz Sahası'nda 10 yıllık işi 2 yılda ortaya koyan bir takım. Dolayısıyla biz burada yine 10 yıl içinde yapılacak şeyi biz 2 yılda yapabiliriz. Burada Aybüke Yalçın sahasında 2 yılda 100 bin varil üretime çıkacağız. Şu anda toplamda %12'lerdeyiz. Bu devreye girince %22'lere çıkacağız. Bu saha tek başına %10'luk bir katkı sağlayacak.