Gündem Genç mucitlerin odağında afet var

Genç mucitlerin odağında afet var

01.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

TEKNOFEST, ikinci günü hava gösterilerinden yarışmalara kadar birçok etkinliğe odaklandı. Genç mucitler, sıkça karşılaştığımız deprem, sel, orman yangını gibi afetlerin etkin yönetimi için çözümlere yöneldi.

Genç mucitlerin odağında afet var

MELTEM GÜNEŞ-BEYZA COŞKUN/ANKARA- Türkiye’de milli teknolojinin geliştirilmesinde önemli rol oynayan birçok kuruluşun paydaşlığıyla düzenlenen Uzay ve Teknoloji Festivali’ne (TEKNOFEST) gençler ve çocukların ilgisi yüksek. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in dün ziyaret ettiği TEKNOFEST’te genç mucitlerin daha çok doğal afetlere yönelik çalıştığını gördük.

Haberin Devamı

Genç mucitlerin odağında afet var

İstanbul Üniversitesi Makina Mühendisliği 3. sınıf öğrencilerinin geliştirdiği PARS, yapay zekâ destekli.

PARS’la afet yönetimi

TEKNOFEST’te yerini alan, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’da Makina Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Özcan Çelik, üniversitedeki Atlas İHA Takımı olarak, etkin ve doğru afet yönetimi için geliştirdikleri “Pars”ı Milliyet’e anlattı. Pars, afet alanlarındaki insan ve yapıların durumlarının tespit edilmesini, alanın haritalandırılması ve ekiplere en uygun rotaları ileterek arama kurtarma faaliyetlerini hızlandırmasını amaçlayan yapay zekâ destekli, sabit kanat bir İnsansız Hava Aracı (İHA).

Maliyeti uydudan düşük

Ekip olarak afet sonrası karşılaşılan problemler üzerinde çalıştıklarını söyleyen Çelik, PARS’ı anlattı: “Aracımızı tamamen bizler tasarladık. Uçağın alt kısmında kamera var. Uçuş esnasında aldığı görüntüler, direkt kullanıcı arayüzümüze geliyor. Durum tespiti, aynı zamanda da haritalama yapıyor. İnsanlar bazen ‘bu görevler zaten belli başlı noktalarda yapılıyor’ diyor. Biz tek tek yapmıyoruz, ikisini aynı anda ve efektif bir İHA ile yapıyoruz. Uydulara göre de çok daha düşük maliyetli. Tek yapmamız gereken bu İHA’ya, ‘Sen şuraya gideceksin ve tarayacaksın’ dememiz. Ondan sonra İHA’mız kendi kalkıyor, tarıyor ve afetzede durumunu tespit ediyor.”

Haberin Devamı

Kolay ve doğru erişim

Çelik, Pars ile AFAD gibi resmî kurumlara veri sağlamak istediklerini söyleyerek, Kahramanmaraş depremlerinin ardından afet sürecinde kaynakların doğru kullanımının öneminin bir kez daha anlaşıldığını söyledi. Çelik,“Afetzede baygın mı hareketli mi bunu tespit edebiliyoruz. Termal kameramız direkt olarak bir bina altında kaç ısı dalgası aldığını bize raporluyor. Bir binada 10 ısı dalgası görünüyorsa ‘Bu binada  10 kişi var’ diyebiliyoruz” dedi.

Genç mucitlerin odağında afet var
Yazılımcı minikler

TEKNOFEST, çok sayıda minik misafiri de ağırlıyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’nin gelişim atölyelerinde görevli Nurdeniz Altınoluk, 6-15 yaş arasındaki çocuklara kodlama eğitimi veriyor. Altınoluk, “Çocuklara robot kodlamayı, robotu hareketlendirmeyi öğretiyoruz, algoritmayı gösteriyoruz. 8-10 yaş grubu Hürkuş grubumuz. 11-14 yaş da Hezârfen grubumuz. 11-14 yaş grubumuzla oyun programlama yapıyoruz. Çocukların hevesli olduğunu görüyoruz. Hem öğreniyorlar hem eğleniyorlar.”

Haberin Devamı

Genç mucitlerin odağında afet var
Süper Ay ‘Akıncı’sı

Ankara’da düzenlenen TEKNOFEST’te gösteri uçuşu yapan insansız hava aracı Akıncı, “Süper Ay” önünden geçerken büyüledi. TEKNOFEST’e katılan gençler, yeteneklerini sergilerken, festival kapsamında düzenlenen gösteriler de büyük ilgi görüyor.