Gündem Güler’den Almanya’ya ‘Eurofighter’ tepkisi

Güler’den Almanya’ya ‘Eurofighter’ tepkisi

12.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye’nin 40 adet yeni Eurofighter savaş uçağı tedarikine Almanya’nın karşı çıkmasına tepki göstererek, “Bir müttefikin ‘Ben size uçak vermiyorum’ demesinin açıklaması olamaz” dedi.

Güler’den Almanya’ya ‘Eurofighter’ tepkisi

ANKARA Milliyet - NTV yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Güler, İngiltere, Almanya, İspanya ve İtalya’nın ortak üretimi olan 40 Eurofighter jetinin tedariki konusunda, Almanya’nın tutumuna tepki gösterdi. Güler, “Eurofighter bizim için iyi bir alternatif bu nedenle almak istiyoruz. NATO üyesiyiz ama bir başka NATO üyesi bu uçakları almamıza karşı çıkıyor. Bir müttefikin ‘Ben size uçak vermiyorum’ demesinin açıklaması olamaz. Diğer müttefiklerimizin (İngiltere ve İspanya) Almanya’yı belli bir noktaya getirebileceklerine inanıyoruz. 27 Aralık’ta KAAN’ın uçuşunu hep birlikte izleyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

‘Aklından geçirirse...’

Güler, Rusya’dan alınan S-400 füze savunma sisteminin kullanımı konusunda ise, “S-400 bir savunma sistemi. Bize birisi taarruz etti de biz bunu kullanmadık mı? Birileri bize taarruz etmeyi aklından geçirirse, S-400 ya da diğer savunma sistemlerinin ne yapacağı çok iyi görecekler” dedi.

Sınıra davet

Güler, sınır güvenliğine yönelik eleştirilere de “Sınır güvenlik tedbirlerimiz cumhuriyeti tarihinin en ileri seviyesinde. Sınır güvenlik önlemlerine inanmayanları sınıra davet ediyoruz. Önemli bir şahsiyeti aradım. ‘İstediğiniz karakolda kalın’ dedim. Ankara’da, İstanbul’da oturup sınırlarla ilgili ahkam kesemezsiniz” diye tepki gösterdi.

‘Teröristlere helikopter kullanmayı öğretiyorlar’

Haberin Devamı

Bakan Güler, isim vermeden başta ABD olmak üzere bazı batılı ülkelere terör örgütlerine verdikleri desteğe dikkati çekerek, “Bazı dost ülkeler, teröristlere her türlü desteği veriyor. Terör örgütüne helikopter kullanmayı bile öğretiyorlar. Terör örgütünü kendi topraklarımızdan halkımızdan sınırlarımızdan uzak tutma mecburiyetimiz var. Terör örgütü üyeleri artık sadece mağaralarda yaşamını sürdürmeye çalışıyor” diye konuştu.

Irak’ın kuzeyindeki Pençe Kilit operasyonlarıyla ilgili bilgi veren Güler, “Terör örgütünün ‘Kale’ olarak nitelediği her bir mağara onlar için mezara dönüşmüş durumda” dedi.

MİT’in terörle mücadelede başarılı işler yaptığını vurgulayan Güler, “örgüt üst düzey yöneticileri dışarıda dolaşamıyor. Bir gece yattığı yerde hiçbiri ikinci gece yatamıyor. Bütün kurumlarımız arasında mükemmel bir istihbarat iş birliği ve koordinasyon var” değerlendirmesinde bulundu.