Gündem Güneş yanığına karşı ne yapmalı?

Güneş yanığına karşı ne yapmalı?

18.04.2018 - 15:23 | Son Güncellenme:

Güneşin kendini göstermeye başladığı, herkesin tatil planları yaptığı bir döneme girmişken birçok kişinin, özellikle hassas ciltli insanların en büyük sorunu olan güneş yanıklarından bahsetmesek olmazdı. Tatile gitmeden önce önleminizi alıp bilinçlenme zamanı.

Güneş yanığına karşı ne yapmalı

Serin bir duş cildi rahatlatıyor
Güneşe uzun süre maruz kaldığınızda serin bir duş vücudunuzu rahatlatacaktır. Duş alırken vücut jeli, sabun gibi kozmetik ürünler kullanmaktan kaçının ve suyun vücudunuza sert ve hızlı bir şekilde temas etmesine izin vermeyin. Aksi takdirde cildinizdeki yanıklar için daha tehlikeli durumlar oluşabilir.

Haberin Devamı

Serin bezlerle yapılan kompres de vücuttaki yanıkları hafifleten yöntemler arasında
Güneşe maruz kalındığında oluşan yanıklar, daha sonrasında ağrılı bir döneme yol açabilir. Bu ağrılarınızı, serin bezlerle yaptığınız kompresler rahatlatacak ve vücudun nefes almasına imkân tanıyacaktır. Böylece ağrılı yanıklarınızı daha hafif geçirebilirsiniz.

İlk akla gelen yoğurt
Güneş yanığı dendiğinde çoğu kişinin aklına ilk olarak yoğurt gelir. Herkes tarafından söylendiği için bazen kulaktan dolma bir bilgi olarak görünse de, aslında yoğurdun güneş yanıklarına karşı iyileştirici bir yönü olduğunu kabul etmeliyiz. Yanık oluşumundan sonra vücudunuza sürdüğünüz soğuk yoğurdun, günde 3-4 defa tekrarlandığında ağrılarınızı hafiflettiğini göreceksiniz.

Haberin Devamı

Aloe Vera da önemli bir doğal yöntem
Aloe Vera güneş yanığına iyi gelen kanıtlanmış doğal bir yöntemdir. Yanık tedavisinde kullanılan aloe vera, vücudu nemlendirerek yanıkların yumuşamasını ve cildin temizlenmesini sağlar. Vücudunuzun jeli emmesine izin verdikten sonra, soğuk bir suyla yıkadığınızda cildinizin yumuşadığını hissedeceksiniz.

Zeytinyağı da yatıştırıcılar arasında
Çoğu yemeğin vazgeçilmezi olarak görülen zeytinyağı, güneş yanığına tek başına mucize olmaya aday doğal yöntemlerden biridir. Güneşe maruz kalındıktan sonra sürülen zeytinyağı, hem kuruyan cildinizi yumuşatır hem de yanıktan dolayı oluşan ağrılarınızı alan bir etkiye sahiptir.

Ana besin sayılan salatalık
Günlük hayatta sıklıkla tükettiğimiz, ana besin saydığımız salatalık, hem cilt tedavilerinde hem de güneş yanıklarının iyileşmesinde sıklıkla kullanılan yöntemlerden biridir.
Salatalık, acı hissinizi azaltarak cildinizi ferahlatacaktır.

Bol bol su tüketmeyi unutmayın
Güneş yanığınıza sürdükleriniz haricinde tükettiğiniz su da, önemli bir rol oynuyor. Vücuttaki hücrelerin susuz kalmasını önlerken aynı zamanda vücuttaki nem ihtiyacını karşılayıp cildinizin yenilenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Pamuklu ve bol giysiler giymenizde önemli bir etken
Pamuklu ve rahat elbiseler giydiğinizde yanıklarınızın ve cildinizin tahriş olmasını bir nebze de olsa önlemiş olursunuz. Rahat elbiseler cildinizin gerilmesini önleyerek sizi acılı bir dönemden kurtarmaya yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

Mide bulantısı, ateş ve vücutta enfeksiyon belirtileri varsa mutlaka doktora görünmelisiniz
Güneş yanıklarınızla birlikte mide bulantısı, ateş, nabzın hızlı olması, titreme, kusma, ishal, vücutta ağrılı su toplama gibi enfeksiyon belirtileriniz varsa; bu durum doktor gözetiminde ve doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemiyle iyileştirilmelidir. Aksi takdirde evde uyguladığınız yöntemler daha kötü bir sonuca yol açabilir. Evde tedavi yöntemlerini çocuklarınıza, doktora başvurmadan uygulamamanızı öneriyoruz. Bu gibi durumlarda 12 yaşından küçük çocukların doktor gözetiminde olması önemlidir.