Gündem Hastanelerde koğuş sistemi kalkıyor!

Hastanelerde koğuş sistemi kalkıyor!

14.01.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hastanelerde koğuş sistemi kalkıyor!

Hastanelerde koğuş sistemi kalkıyor

13:50


Sağlık Bakanı Recep Akdağ, atıl durumdaki sağlık tesislerinin satışıyla hastaneleri daha çağdaş bir hale getireceklerini belirterek, bundan sonra yapılacak hastanelerde koğuş sistemini kullanmayacaklarını, hastaların bir veya iki yataklı odalarda kalacağını söyledi.
Akdağ, makamında, Konya-Karaman Tabip Odası Başkanı Nazmi Zengin, Kayseri Tabip Odası Başkanı İbrahim Gürel ile oda üyelerini kabul etti.
Türkiye'deki sağlık sisteminin sorunlarını çözmek için sağlık çalışanlarıyla birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Akdağ, Türk halkına hizmet etmek üzere çalışanlarla birlikte yollarına devam edeceklerini ifade etti.
Konya-Karaman Tabip Odası Başkanı Nazmi Zengin de, uzun süredir Sağlık Bakanlığı ile diyalog eksikliği yaşadıklarını belirterek, sorunları anlatmak ve birlikte çözüm üretmek üzere Bakan Akdağ ile görüşmeye geldiklerini söyledi.
Zengin, sağlık çalışanlarının inanmadığı, ikna olmadığı bir değişim veya dönüşüm programının tutmayacağını vurguladı.

ATIL DURUMDAKİ HASTANELERİN SATIŞI
Sağlık Bakanı Akdağ, konuşmaların ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Akdağ, TBMM'ye sunulan ve atıl durumdaki hastanelerin satışına ilişkin ''Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı''na ilişkin bir soru üzerine, bu konunun kamuoyu tarafından doğru algılanmasını istedi.
Gazetelerde, ''hastaneler satılıyor'' şeklinde haberler olduğunu anımsatan Akdağ, Türkiye'de, çok sayıda eski sağlık hizmet binası bulunduğunu belirtti. Bu binalarda, çağdaş hizmet sunmanın zor olduğunu vurgulayan Akdağ, 10-15 kişilik koğuşları olan hastaneler bulunduğuna dikkat çekti.
Bakan Akdağ, ''Bundan böyle, yapılacak tüm hastanelerde koğuş sistemini kullanmayacağız. Hastalarımız, içinde tuvalet ve banyosu olan bir veya iki yataklı odalarda kalacaklar'' diye konuştu.
Rehabilitasyonu mümkün olan eski hastanelerin çağdaş hale getirileceğini belirten Akdağ, rehabilite edilemeyecek durumda olan binaların da uygun bir şekilde elden çıkarılacağını ve kamu maliyesine kazandırılacağını söyledi.
Akdağ, eski binalarda hizmet sağlık tesislerinin, hizmet binası alanı içindeki daha uygun bir yere yapılacak çağdaş tesislere taşınacağını ifade etti.

İLAÇTA KDV İNDİRİMİ
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın ilaçta KDV indirimine ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine de Akdağ, bunu memnuniyetle karşıladığını söyledi.
Akdağ, Unakıtan ile daha önce bu konuyu görüştüklerini ve Unakıtan'a göre KDV indiriminde ilaçların ''ajandanın birinci maddesindeki ürün'' olduğunu ifade etti.
Recep Akdağ, ''Hazine ve Maliye'nin birlikte yapacakları çalışma ve değerlendirmelerle öyle ümit ediyorum ki yakın bir gelecekte, ilaçta KDV indirimini görmüş olacağız'' dedi.
Akdağ, ilaçta veri koruma tartışmalarına ilişkin bir soruya karşılık da, bu konuda ciddi bir çalışma içinde olduklarını, sektörle 2003 yılı başından bu yana çok önemli görüşmeler yaptıklarını anlattı. Konunun yalnızca Sağlık Bakanlığı'nı ilgilendirmediğini vurgulayan Akdağ, konunun Maliye, Hazine ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın da ilgi alanı içinde olduğunu kaydetti.
Çalışmaları sonucu ulaştıracaklarını söyleyen Akdağ, ''Veri koruma, ülkemizde de uygulanacak bir tatbikat haline gelecektir. ancak süreci konusunda birlikte karar vereceğiz'' diye konuştu.

''SÖZLEŞMELİ PERSONELDE ŞAİBE YOK''
Bakan Akdağ, bir başka soruya karşılık da, sözleşmeli personel atamalarında şaibe veya suiistimal söz konusu olmadığını savundu. Sınava 80 binin üzerinde adayın girdiğini belirten Akdağ, ''Bu kadar çok kişinin başvurduğu sınavda böyle tartışmalar olması doğaldır'' dedi.
Sınavda tercihin esas alındığını, 5 tercih yapan adayların en yüksek alana göre yerleştirildiğini ifade eden Akdağ, ''Sınav, 83 bin kişiyi birlikte değerlendiren bir sınav değildir. Bu sınav, belli noktalar müracaat eden kişileri, birbirleriyle yarıştırmıştır'' diye konuştu.
Akdağ, ilk beş tercihine yerleşemeyen ancak, ''herhangi bir yere yerleşebilirim'' bölümünü işaretleyen adaylardan bin 74 kişinin boş olan yerlere atamalarının yapıldığını bildirdi.
Sınavla ilgili itirazların Milli Eğitim Bakanlığı'na yapılacağını belirten Akdağ, hukuki yolların da açık olduğunu kaydetti.
Sınavda bir şaibenin söz konusu olmadığını yineleyen Akdağ, ''Personel Genel Müdürümüzün birinci derecede yakını 76 puan almış ama işe yerleşememiş'' dedi.

Yazarlar