Gündem Hedonik açlık çekiyorsunuz

Hedonik açlık çekiyorsunuz

15.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sosyal medyada gördüğünüz yemeklerden sonra soluğu mutfakta alıyorsanız “hedonik açlık” çekiyor olabilirsiniz.

Hedonik açlık çekiyorsunuz

MELTEM GÜNAY İstanbul - Araştırmalar hazza dayalı oluşan açlık durumu olarak tanımlanan hedonik açlığın obeziteyi tetiklediğini söylüyor. Bunun en büyük nedeni ise sosyal medya bağımlılığı ve burada paylaşılan yiyecek görselleri olarak gösteriliyor. Bu açlığı tetikleyen ise vazgeçemediğimiz çikolatalar.

Haberin Devamı

Cips, makarna, ekmek...

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Öğretim Üyesi Dr. Çağlar Doğuer’in danışmanlığını yaptığı, Aylin Bülbül’ün yüksek lisans tezi, dünyada ve Türkiye’de hedonik açlığın giderek arttığını ortaya koydu. Doğuer çalışmayla ilgili şu bilgileri paylaştı:

‘‘Hedonik açlık hazza dayalı olarak oluşan açlık durumu. Fizyolojik olarak aç değilsiniz ama gördüğünüz ya da kokusunu aldığımız bir besine karşı kişide bir açlık oluşuyor ve o besini tükettikten sonra kişi haz duyuyor. Burada kişi tamamen yediği ya da içtiği besinden aldığı hazza odaklı. Araştırmanın çıkış noktası hedonik açlıkla sosyal medya bağımlılığı ve obezite arasındaki ilişki. Araştırmaya 327 kişi katıldı. İki katılımcıdan 1’i sosyal medyada yiyecek ve besin içeren videolara maruz kalıyor. Hedonik açlık oranı maruz kalmalarına göre artış gösteriyor. Besin gruplarından yaptığımız sunumda çikolata ve ürünleri, kremalı pasta, pastane ürünleri, cips, fast food besinler, patates kızarması, ekmek, makarna ve hamur işleri gibi besinlerle hedonik açlık arasında pozitif ilişki saptandı. Ama kuruyemiş ve meyve hedonik açlığı artırmıyor. Bu yaş, cinsiyet ya da medeni duruma göre farklılık göstermiyor. Sosyal medya kullanımlarına yönelik bilinçlendirme çalışmaları yararlı olacaktır.”