Gündem HIV teşhisinde korkutan artış

HIV teşhisinde korkutan artış

20.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

AIDS hastalığına neden olan HIV virüsüyle dünyada mücadele sürüyor. Türkiye’de 41.732 HIV tanısı alan hasta olduğunu kaydeden Pozitif-iz Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Çiğdem Şimşek, HIV vakalarının son 10 yılda % 460 arttığı tek ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekti. Dünyada 39 milyon kişi HIV ile yaşıyor ve günde 4 bin kişiye HIV enfeksiyonu teşhisi konuluyor.

HIV teşhisinde korkutan artış

GÜLDEN ÇOKTAN/İSTANBUL  Şimşek, HIV virüsüyle ilgili Türkiye’deki tabloyu şöyle açıkladı: “41 bin 732 vaka mevcut. Vakaların yüzde 81,5’i erkek, yüzde 18,5’i kadın, yüzde 16,1’i yabancı uyruklu.

Haberin Devamı

Vakalar en fazla 25-29 ve 30-34 yaş gruplarında görülüyor. HIV tanısı alanların en yoğun görüldüğü şehirler ise İstanbul, Ankara ve İzmir.”

Türkiye’nin, HIV epidemisinin dünyada artış oranının en hızlı olduğu birkaç ülkenin de bulunduğu Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkeleri arasında yer aldığını belirten Şimşek, “Türkiye’de son yıllardaki yeni enfeksiyonlarda görülen artış, endişe verici. Ülkemizde HIV tanısı alan kişilerin sayısı artarken, test yaptırmadığı için tanı almamış binlerce kişi olduğu tahmin ediliyor” dedi.