Genel Sağlık Saç teli yüzünden parmağı kesilecekti! '4'üncü ayda artıyor, kimse görmüyor'

Saç teli yüzünden parmağı kesilecekti! '4'üncü ayda artıyor, kimse görmüyor'

19.12.2023 - 07:41 | Son Güncellenme:

Çok sağlıklı bir bebekti. Ne onun ne de annesinin herhangi bir sorunu vardı, ta ki o ana kadar... Günlerce ağlayan, ateşi dinmeyen bebeğe daha önce pek de duyulmamış bir teşhis konuldu. Genç annenin gözden kaçırdığı detay yüzünden minik kızın az kalsın parmağı kesilecekti. İşte 4'üncü ayda artarak zirve yapan büyük tehlike...

Saç teli yüzünden parmağı kesilecekti 4üncü ayda artıyor, kimse görmüyor

Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - İngiltere'de yaşayan 31 yaşındaki Laura Powles kısa bir zaman önce minik kızı Skylah-Rae'yi kucağına aldı. Şimdilerde neredeyse 8 aylık olan bebek, başına daha önce akıllara gelmeyen bir olay yaşadı. Ayak parmağı şişip patlayacak dereceye kadar geldi. Doktorlar uzun araştırmalar sonucu bebeğin parmağını şişiren şeyin ne olduğunu buldu. Konulan tespit sonrası anne Powles'ın dünyası başına yıkıldı. Gözden kaçırdığı şey büyük bir hataya dönüştü.

Haberin Devamı

Saç teli yüzünden parmağı kesilecekti 4üncü ayda artıyor, kimse görmüyor

ANİDEN ATEŞLENDİ, AĞLAMAYA BAŞLADI

Skylah-Rae çok sağlıklı bir bebekti. Ne onun ne de annesinin herhangi bir sağlık sorunu vardı. Ancak yalnızca 10 haftalıkken ciddi bir ateşlenme yaşadı. Anne Powles bebeğindeki ani ateşlenmenin ve beraberindeki huzursuzluğun nedenini bir türlü çözemedi. Neydi onu bu kadar ağlatan şey? Birkaç gün bunun normal olduğunu düşünse de bebeğinin altını değiştirdiği bir anda ayağındaki tuhaflığı fark etti. Küçük Rae'nin ayak parmağından ikincisi neredeyse patlayacak kadar şişmiş kıpkırmızı olmuştu. 

Bir sorun olduğuna neredeyse emin olan Powles kızını hemen hastaneye götürdü. Doktorlar birkaç dakika içinde minik Rae'nin neyi olduğunu buldu: 'Saç-İplik Turnike Sendromu'. Powles daha önce duymadığı bu durumu algılamaya çalıştı. Doktorlar yaşanan şeyin normal olduğunu ancak müdahale edilmezse doku kaybı yaşanabileceğini söyleyerek minik Rae'nin parmağına dolanan saçı çıkarmak için hazırlandı.

Haberin Devamı

Saç-İplik Turnike Sendromu genellikle ayak parmaklarında ve erkek cinsel organında meydana gelebilen bir durum. Durum zararsız gibi görünse de geç fark edildiğinde söz konusu bölgedeki dolaşımı bozabilir.

KREMLE MASAJ FAYDA ETMEDİ, CIMBIZ ÇARE OLDU

Doktorla minik Rae'nin ayak parmağına 20 dakika boyunca masaj tüy dökücü kremle birlikte masaj yaptı. Üst üste 4 kez bu işlemi tekrarladılar ancak işlem başarısızlıkla sonuçlandı. Beşinci kez tüy dökücü krem süren ve 30 dakika bekleyen doktorlar bu kez de bebeğin ayağında kreme bağlı olarak kabarıklar oluştuğunu gördü.

Saç teli yüzünden parmağı kesilecekti 4üncü ayda artıyor, kimse görmüyor

'TÜM YAŞANANLAR KORKUNÇTU'

Powles, "Tüm bunlar korkunçtu. Doktor tüy dökücü krem ​​sürdüğünde Rae'nin cildi yanıyor ve çığlık atıyordu. Ancak turnikeyi çıkarmanın tek yolu buydu" dedi. Ne yazık ki bu tedavi işe yaramadı ve doktorlar dehşete düşmüş ebeveynlere küçük Skylah-Rae'nin ameliyata ihtiyaç duyabileceğini bildirdi. Ancak son anda doktorlar bir de saçı cımbızla almayı denediler ve başarılı oldular. Böylece cerrahi müdahale olmadan minik Rae parmağını çepeçevre saran saç telinden son anda kurtulmuş oldu.

Tüy dökücü kremin oluşturduğu yaralar kısa bir süre içinde geçti. Ancak anne Powles'ın psikolojik yaralarının geçmesi zaman aldı. Rae'nin ayak parmağına dolanan saçı ve onu fark etmemesinin kendi suçu olduğunu düşündü durdu. Ancak doktorlar ona bu durumun 'oldukça yaygın' olduğunu, sadece ebeveynlerin kontrol etme konusunda o kadar da bilinçli olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Saç-İplik Turnike Sendromu genelde bebekleri, çocukları etkilese de bu sendromun zaman zaman yetişkinlerde de görüldüğü biliniyor.

ÖZELLİKLE 4'ÜNCÜ AYA DİKKAT!

Peki özellikle bebeklerde daha sık görülen saç-iplik turnike sendromu nasıl meydana gelir? Neonatoloji (Yenidoğan ünitesi) Uzmanı Doç. Dr. Levent Korkmaz, "Saç-İplik Turnike Sendromu'na dair bildirilen olgulara bakıldığında bebeklerin ayak parmaklarının ortalama etkilenme zamanı 4'üncü aydır. Bu dönem annelerin saç dökülmelerinin en yoğun olduğu dönemle paraleldir. Bu nedenle yeni doğum yapmış annelere Saç-İplik Turnike Sendromu anlatılarak, bebekleriyle fiziksel olarak yakınlaştıkları zamanlarda saçlarını toplamaları ve saçlarının etrafa dökülmesini önleyecek şekilde örtmeleri önerilebilir" dedi.

Saç teli yüzünden parmağı kesilecekti 4üncü ayda artıyor, kimse görmüyor

DİKKATSİZ DAVRANILIRSA NE OLUR?

Yetişkinlerde de görülebilen bu sendroma dair bilinçli olmak çok önemli. Doç. Dr.  Korkmaz, özellikle annelerin bebeklerini gözlemlemeleri gerektiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Bunun yanı sıra sendromun doğru bir şekilde tespit edilebilmesi çok önemli. Hem yetişkinlerde hem de bebekler bu duruma karşı dikkatsiz davranılması ve tanının yanlış konulması durumda boğulan uzuvda ilk önce lenfatik dolaşım (dolaşım sistemi ve bağışıklık sisteminin bir parçası olan bir organ sistem), ardından venöz dolaşım (kanın dokulardan kalbe ulaşmasını sağlayan sistem) bozulur. Uzuv ödemlendikçe artan basınç sebebiyle en son arteryel dolaşım (kalpten çıkan kanın dokulara iletilmesini sağlayan damar sistemi) da bozularak organ nekroza (doku ölümü) gider."

Uygun tedavinin acilen çıkarılması olduğunun altını çizen Doç. Dr. Korkmaz, tedavinin her zaman kolay olmadığını çünkü saç ya da ipliğin doku içerisine ödem nedeniyle gömülebilmediğini, uzun süreli dolanarak kalması sonucunda da üzerinin epitel dokusuyla kaplanabildiğini ve bu nedenle hem görülmesi hem de çıkarılabilmesinin zor olabileceğinin altını çizdi.

Yazarlar