Gündem Höşmerim nasıl yapılır? Höşmerim tatlısı tarifi ve malzemeler

Höşmerim nasıl yapılır? Höşmerim tatlısı tarifi ve malzemeler

24.01.2020 - 13:44 | Son Güncellenme:

Gelinim Mutfakta yarışmasında bugün gelinler Höşmerim yapıyor. Kanal D ekranında yayınlanan Gelinim Mutfakta yarışmasını takip eden izleyiciler Höşmerim nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir sorularına yanıt arıyor. Peki Höşmerim nasıl yapılır? İşte malzemeler...

Höşmerim nasıl yapılır Höşmerim tatlısı tarifi ve malzemeler

Kanal D ekranında yayınlanan Gelinim Mutfakta yarışmasında bugün gelinler İç Anadolu Yöresine ait bir lezzet olan Höşmerim konusunda mahretlerini sergileyecek. Haftanın finali öncesinde Höşmerim'i en iyi yapan gelin birincilik için yarışacak. Höşmerim konusunda kayınvalideler kendi gelinlerinin yaptığı Höşmerim tatlısını tadıp en yüksek puanı kendi gelinlerinin hazırladığı tatlıya vermek için mücadele edecek. Höşmerim tatlısını en güzel yapan gelin gün sonunda Çeyrek altının sahibi olurken haftanın finali öncesinde büyük avantaj elde edecek. Peki Höşmerim tatlısı nasıl yapılır? Malzemeleri nelerdir?

Haberin Devamı

HÖŞMERİM NEDİR, HANGİ YÖREYE AİTTİR?

Höşmerim ya da Hoşmerim, Marmara başta olmak üzere Ege, İç Anadolu bölgelerinde üretilen bir tatlı.

Balıkesir ve Bursa başta olmak üzere, Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli ve İzmit tatlının en çok yapıldığı illerdir. Evliya Çelebi, "Seyahatname"sinde bu tatlının, Balıkesir'e yerleşen ilk Türkmen göçebelerinde de görüldüğünü, Havran'a da oradan geçtiğini anlatır. Peynir helvası ya da Peynir tatlısı olarak da bilinir. Farsça hoş (tatlı) ve maram (kaymak) sözcüklerinden türemiştir.

İlk höşmerim üretimini Orta Asya'dan göçler yolu ile gelen Anadolu Yörüklerinin yaptığı bilinmektedir

Kullanılan malzemeler ve tarifi

Yöresel farklılıklar görülmekle birlikte basit bir tarifle höşmerim aşağıdaki şekilde yapılır.

Haberin Devamı

HÖŞMERİM MALZEMELERİ

1 su bardağı irmik
50 g tereyağı (1/4 paket margarin)
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
Yarım su bardağı rendelenmiş dil peyniri veya tuzsuz yağlı peynir
Süslemek için kabuksuz badem

HÖŞMERİM YAPILIŞI

Yağ eritilir. İrmiği ekleyip altın sarısı bir renk alana dek kavurulur. Ayrı bir tencerede şeker, süt ve su kaynatılır. Bu şerbet altın sarısı renk alan irmiklerin üzerine dökülür. Dil peyniri rendelenerek tatlının içine ilave edilir. Peynirler eriyene dek pişirilir. Servis tabağına, kaşıkla düzgün şekiller vererek alınır. Üzeri kabuksuz bademler ile süslenir.