Gündem ‘İkinci tur 0-0 başlayacak’

‘İkinci tur 0-0 başlayacak’

17.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İYİ Parti, seçim sonuçlarını bugün masaya yatıracak. Başkanlık Divanı’nı toplantıya çağıran Genel Başkan Meral Akşener, İYİ Parti ve Millet İttifakı açısından seçim sonuçlarını eksilerini, artılarını değerlendirecek.

‘İkinci tur 0-0 başlayacak’

ÖNDER YILMAZ Ankara - Edinilen bilgilere göre parti içinde seçim sonuçları 2018’deki oy oranının yakalanmasına rağmen “başarısızlık” olarak değerlendiriliyor. Aradan geçen beş yılda, büyükşehir belediyelerinin Millet İttifakı’nda olmasına rağmen oy oranında beklenen artışın gerçekleşmemesinin başarı olarak görülemeyeceği belirtilirken, bunun nedenlerinin mercek altına alınması gerektiği ifade ediliyor. Bu arada, İYİ Parti’nin, Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi sürecinde dile getirdiği çekincelerindeki haklılığın da sonuçlarla ortaya çıktığı vurgulanıyor. Hapisteki Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Millet İttifakı iktidarınca serbest bırakılacağı iddiası başta olmak üzere Kürt seçmene dönük çıkışların İYİ Parti tabanında rahatsızlık yarattığı tespiti yapılırken, Akşener’in masadan kalkıp tekrar oturmasının da bir başka olumsuz etken olduğu dile getiriliyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tur süreci ve bundan sonra atılacak adımların Divan’da değerlendirileceği aktarılan partide “Daha yarış bitmedi. Maçın ikinci turu var ve 49.5 ve 44.9 oy oranıyla değil, sıfırdan başlayacak. Maç 0-0 başlayacak. Henüz hiçbir şey bitmiş değil” görüşü de dillendiriliyor.

İYİ Parti, oy kullanmayan 8 milyon seçmenin izini sürecek. Bunların hangi bölgelerde yoğunlaştığı tespit edilerek, kampanya o bölgelerde yoğunlaştırılacak.

‘Sosyal medya dili yanlış’

İYİ Parti, seçim sonrasında özellikle sosyal medyada seçmenlere yönelik kullanılan dili doğru bulmuyor. Ağırlıklı olarak AK Parti’yi tercih eden deprem bölgesindeki seçmene yönelik olumsuz söylemlerin, oy verenleri de Kılıçdaroğlu ve Millet İttifakı’ndan uzaklaştıracağını ifade eden İYİ Parti kurmayları, “sitem” dolu söylemden derhal vazgeçilmesi gerektiğine inanıyor.

Haberin Devamı

Oğan’ın oyları ne olacak?

İYİ Parti’de ilk turda Sinan Oğan’a giden yüzde 5.17’lik oy oranının ikinci turda kime kayacağı konusuna ilişkin şu değerlendirme yapılıyor: “Oğan’ın kendisine oy veren yüzde 5.17’lik seçmen kitlesine ‘şu adayı destekleyin’ diye yönlendirme yapmasının çok fazla etkili olmaz. Çünkü bu kitle memnuniyetsiz seçmendi ve tercihini Oğan’dan yana kullandı. Alternatif olarak Oğan’a yöneldiler. Oğan’la temas sağlanmalı. Millet İttifakı’nı destekleyici tavır sergilemesi önemli ancak Oğan’a oy verecek kitleye odaklanılması daha da önemli.”