Gündem İmamoğlu’nun ihaleye fesat karıştırmaktan yargılanmasına başlandı

İmamoğlu’nun ihaleye fesat karıştırmaktan yargılanmasına başlandı

15.06.2023 - 14:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde yapılan bir ihaleye fesat karıştırıldığı iddiasıyla yargılanmasına başlandı.

İmamoğlu’nun ihaleye fesat karıştırmaktan yargılanmasına başlandı

Damla Güler / milliyet.com.tr 29 Aralık 2015'te Beylikdüzü Belediyesi tarafından yapılan hizmet alımı ihalesinde bazı usulsüzlükler yapıldığına dair ihbarlar üzerine o dönem Beylikdüzü Belediye Başkanı olan Ekrem İmamoğlu'nun da arasında bulunduğu 7 kişi hakkında "ihaleye fesat karıştırma” suçundan soruşturma başlatıldı.

Haberin Devamı

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonunda İmamoğlu’nun arasında bulunduğu 7 kişi hakkında 7 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Büyükçekmece 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Ekrem İmamoğlu katılmadı. Sanıklar Cem Ülken, Fidan Gül, Hasan Çetin, Hilal Çuhadar, Mehmet Hepgül ve Türkan Demirel Dişisağlam avukatlarıyla birlikte duruşmaya katıldı.

“VİCDANEN RAHATIM”

Duruşmada ilk olarak savunma yapan Beylikdüzü Belediyesi eski Kültür İşleri Müdürlüğü ve İhale Komisyonu ve Kontrol Heyeti üyesi olan sanık Hilal Çuhadar, 30 yıllık memuriyet hayatının son 10 yılını Beylikdüzü Belediyesi’nde geçirdiğini söyleyerek, “Görevimi her zaman layıkıyla yapmaya çalışan bir memur olmuşumdur. Kanuna aykırı hiçbir işlemde bulunmadım, bulunmam. Vicdanen rahatım. İhale kararındaki imza bana aittir. Aleyhime olan suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatimi talep ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

“ALICININ İHALEYE KATILMA YETKİSİ VARDIR”

Beylikdüzü Belediyesi eski İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Personeli sanık Türkan Demirel Dişisağlam ise yaptığı savunmada, işlemediği bir suçtan dolayı mahkemede olduğunu söyleyerek, “İhale dosya açma tutanağının iş deneyimi belgesi olduğunu göreceksiniz. Bu belge bu davanın şu anda yersiz olduğunu gösterecektir. Zarflar açıldığında çok sayıda iş bitirme belgesi çoklu evrak olarak sunulmuştu. İhale alıcısının ihaleye katılma ve alma yeterliliği vardır. Belge sözleşme imzalandıktan sonra olan döneme ait belgedir. İhale için yeterlilik belgesi değildir” dedi.

“İHALE USULÜNE UYGUN ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

Beylikdüzü Belediyesi eski Kültür İşleri Müdürü ve ihale yetkilisi sanık Fidan Gül, komisyon kararında evrakların tam olduğuna dair belgeyi görünce imza attığını söyleterek, “Çünkü ihale usulüne uygun şekilde gerçekleştirilmiştir. TÜRSAB A belgesi yeterlilik kriteri olarak istenen belge değildir. Zaten yeterlilik belgesi kriteri olarak bu kriteri koyduğunuz takdirde açık ihalelere katılacak firmaları kısıtlayacağı için, yani rekabeti engelleyeceğinden istenmesi doğru değildir. Bizde istemedik zaten” dedi.

Haberin Devamı

Sanığın savunmasının ardından hakim, “İhale yetkilisisiniz. Ekrem beyin bu ihaleye ilişkin herhangi bir talimatı ya da katkısı oldu mu?” diye sordu. Sanık soru üzerine, “Kesinlikle yoktur. Ekrem başkan ne bana ne başkasına talimat vermemiştir” dedi.

“GÖREVİMİ LAYIKIYLA YAPTIM”

Beylikdüzü Belediyesi Spor İşleri Müdürlüğü personeli İhale Komisyonu Kontrol Heyeti Üyesi olan sanık Cem Ülken yaptığı savunmada, 19 yıldır Beylikdüzü Belediyesi’nde çalıştığını söyleyerek, “Bu zamana kadar görevimi layıkıyla yaptığıma inanıyorum. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum” dedi. Beylikdüzü Belediyesi eski Mali Hizmetler Müdürlüğü personeli İhale Komisyonu Üyesi sanık Mehmet Hepgül ise savunmasında, “Hem görevim icabı hem girmiş olduğum ihalelerde kanun ve yönetmelikle uygun hareket ediyoruz üzerime atılı suçları kabul etmiyorum. Beraatimi talep ediyorum” dedi.

EKREM İMAMOĞU KATILMADI

Ekrem İmamoğlu’nun avukatı ise söz alarak, “Müvekkilimi ani program değişikliği nedeniyle hazır edemedik” dedi.

Haberin Devamı

Alınan savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme Ekrem İmamoğlu’nun bir sonraki duruşmada dinlenmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca, Beylikdüzü Belediyesi’ne yazı yazarak ihaleden kaynaklı zarar olup olmadığının sorulmasına karar verdi.

30 KASIM'A ERTELENDİ

İmamoğlu'nun duruşması 30 Kasım'a ertelendi. Mahkeme savunmasını yapan 6 sanığın 'vareste' tutulmalarına İmamoğlu'nun ise gelecek celse hazır edilmesine karar verdi. Ayrıca, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı'na kamu zararı olup olmadığı konusunda müzekkere yazılmasına hükmetti.