Gündem ‘İstanbul bizim ortak değerimiz’

‘İstanbul bizim ortak değerimiz’

23.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’un ülkemizin ortak değeri olduğunu ifade ederek, “Her türlü mülahazanın ötesinde söylüyorum, kimsenin insafına bırakamayız” dedi. Erdoğan yeni metronun bir ay ücretsiz olacağını açıkladı.

‘İstanbul bizim ortak değerimiz’

GÜLDEN ÇOKTAN- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kağıthane-İstanbul Havalimanı metro hattının açılış töreninde “Bu hat sayesinde Kağıthane’den İstanbul Havalimanı’na 24 dakikada ulaşılabilecek. Metro hattımız bir ay süreyle ücretsiz hizmet verecek. Bu devletin bütçesi sizin” dedi.

Haberin Devamı

Kağıthane İstasyonu’ndaki açılış törenine Erdoğan’ın yanı sıra TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay,

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve eski Başbakan Tansu Çiller de katıldı.

İstanbul’a tarihi önemde bir eser daha kazandırmanın heyecanını, mutluluğunu ve gururunu yaşadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kağıthane istasyonundan başlayıp İstanbul Havalimanı’na uzanan 34 kilometre uzunluğundaki 8 istasyonlu metro hattının günde 800 bin yolcu kapasitesiyle çalışacağını ifade etti. Erdoğan, “Hizmete aldığımız metro hattımızı, Kağıthane’de Mahmutbey metrosuyla entegre ediyoruz. Birkaç ay içinde bu hattı Zincirlikuyu metrobüs durağıyla da birleştireceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Aselsan geliştirdi

Hızlı tren konforuyla işleyecek metronun sinyalizasyon sisteminin, TÜBİTAK iş birliğiyle ASELSAN tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen Erdoğan, “Türkiye bu projeyle metro hattı inşasındaki gücünü ve kabiliyetini tüm dünyaya ispatlamıştır. Aynı şekilde İstanbul Havalimanı’ndan başlayıp Arnavutköy’den Halkalı’ya inecek metro hattı projemizdeki çalışmalarda süratle devam ediyor. Son yıllarda devreye giren metro hatlarının neredeyse tamamı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca inşa ediliyor. Rahmetli Kadir Topbaş’ın metro hatlarının hızlandırılması ve yaygınlaştırılması konusundaki gayretlerini asla unutamayacağız” ifadelerini kullandı.

İstanbul’u her alanda hak ettiği seviyeye çıkarmak için gece gündüz çalıştığını belirten Erdoğan, kimin sorumluluğunda olduğuna bakmadan bu şehrin her meselesiyle yakından ilgilendiklerini, her projesini takip ettiklerini ifade etti.

‘Ortak değerimiz’

İstanbul’un konumu ve sahip olduğu potansiyeliyle Türkiye’nin en kıymetli hazinesi, en bereketli kaynağı, en dinamik şehri olduğunu vurgulayan Erdoğan şöyle devam etti: “Ülkenin ortak değeri olan bu şehri, her türlü mülahazanın ötesinde söylüyorum, kimsenin insafına bırakamayız. Bunun için hükümetlerimiz döneminde önemli projelerimizin merkezine hep İstanbul’u yerleştirdik. Eğitimden sağlığa, adaletten emniyete, ulaşımdan tarıma, diplomasiye, bütün bu adımları kültür sanatta kararlılıkta attık.”

Haberin Devamı

“Kağıthane’ye Kağıttepe diyenlerden, Paris’i bildikleri kadar İstanbul’u bilmeyenlerden fazla bir şey de beklemiyoruz” diyen Erdoğan, “Bunlar Türkiye’yi de İstanbul’umuzu da tanımıyorlar, bilmiyorlar. Kendi ülkelerinde adeta yabancı bir turist gibi yaşıyorlar. Ama onların bu cehaleti hakikatleri ortadan kaldırmıyor. Onların bu trajikomik halleri bizi asla rehavete sevk etmiyor” dedi.

‘Kamu-özel iş birliği’

Devlet kasasından bir kuruş çıkmadan yapılan İstanbul Havalimanı’nın Avrupa’nın en yoğun, dünyanın en iyi havalimanları arasındayer aldığını belirten Erdoğan “Bay Kemal ne diyor? Bize, bir kuruşsuz yaptığınız bu yatırımları anlatın diyor. Ya neyi anlatacağız? Kamu- özel iş birliği yatırımıdır bunlar. Buna milli bütçeden bir kuruş vermeden biz bu yatırımları yaptık. Yapıyoruz, yapacağız. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü böyle yaptık. Osmangazi Köprüsü’nü böyle yaptık. Ama siz bunları öğrenene kadar çok artık zamanlar geçecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘İstanbul bizim ortak değerimiz’

‘Kanal İstanbul için kararlıyız’

Açılan metro hattıyla havalimanına hızlı ve kolay ulaşımın sağlandığını söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Halen inşası süren metro hatlarını da devreye aldığımızda İstanbul’un raylı sistemlerle ulaşılamayan hiçbir köşesi kalmıyor. İnşallah Kanal İstanbul Projesiyle şehrimize yeni bir soluk borusu daha açarak hem boğazın yükünü hafifletecek hem İstanbul’un marka değerini yükselteceğiz. Şimdiden altyapısını oluşturmaya başladığımız bu projeyi er geç ülkemize kazandırmakta kararlıyız.

‘İstanbul bizim ortak değerimiz’

Bir ay ücretsiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 ay boyunca İstanbul Havalimanı’na metro ulaşımının ücretsiz olacağı müjdesini verdi. Daha sonra Kağıthane’den ilk yolcu olarak metroya binen Erdoğan beraberindeki heyet, ilk yolculuğu yaptı.

Gayrettepe’den İstanbul Havalimanı’na ulaşan metro hattı, 37,5 km uzunluğunda ve 9 istasyondan oluşuyor. Açılışı yapılan 34 kilometrelik kesim Kağıthane, Eyüpsultan ve Arnavutköy ilçelerinden geçecek ve 8 istasyonla günlük 800 bin yolcuya hizmet verecek. Hattaki duraklar sırasıyla şöyle: Gayrettepe (4 ay sonra hizmete açılması bekleniyor) - Kağıthane - Hasdal - Kemerburgaz - Göktürk - İhsaniye - Terminal 2 - İstanbul Havalimanı - Kargo Terminali.