Gündem İstanbul saunası: 44.1

İstanbul saunası: 44.1

27.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sıcaklık beklendiği gibi dün Marmara ve Ege’de rekor seviyelere ulaştı. İstanbul, Şile’de termometreler 44.1 dereceyi gördü. İzmir’de sıcaklık 43.2, Aydın’da 42, İzmir, Muğla, Manisa’da 41 oldu. Döner ustası Kudbettin Yılmaz, sıcak çilesini ‘Güneşte üşüyorum’ diye özetledi.

İstanbul saunası: 44.1

ALEYNA SEVİM İstanbul - Avrupa, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika’yı kavuran sıcak hava dalgası bu ayın başından bu yana etkisini sürdürüyor. Türkiye’yi de etkisi altına alan aşırı sıcaklar birçok kentte dün en tepe seviyeye ulaştı. İstanbul da dahil olmak üzere birçok bölgede tarihi sıcaklık rekorları kırıldı. 

Haberin Devamı

Meteorolojik istasyon verilerine göre; İstanbul’da 13 ilçede hava sıcaklığı 40 derecenin üzerine çıkarken, en yüksek sıcaklık ise 44.1 dereceyle Şile’de ölçüldü. Eyüp’te 42.9, Çekmeköy’de 42.3, Sancaktepe’de 41.8, Pendik’te 41.6, Tuzla’da 41.4, Sarıyer’de 41.1, Arnavutköy’de 40.6, Fatih’te 40.5, Bakırkoy’de 40.5, Kartal’da 40.3, Ümraniye’de 40.3 ve Üsküdar’da 40.2 derece sıcaklık görüldü. Meteoroloji verilerine göre, İstanbul’da bugüne kadar ölçülmüş ve rekor kabul edilen en yüksek sıcaklık değeri 40.6 derece ile 13 Temmuz 2000’de kaydedilmişti. İstanbul dün sıcaktan bunaldı. Dışarı çıkmak durumunda kalan vatandaşlar gölgelik alanlara sığındı. Dışarıda çalışmak zorunda kalan simitçi, seyyar satıcılar, dönerciler ve fırın çalışanları dün en zor mesailerini yaşadı.

Haberin Devamı

İstanbul saunası: 44.1

‘Sürekli dondurma yiyorum’

Taksim Meydanı’nda seyyar mısır satan Yaşar Deniz, sıcaktan bunaldığını, gölgeye geçtiğini belirtip, “Gölgeden çıktığımda güneş yakıyor. Kaldırımda durdum, ayağım yandı güneşten. Vallahi çok sıcak. Başım dönüyor sıcaktan. Günde 15 tane su içiyorum. Sürekli su içip, dondurma yiyorum” dedi. Seyyar satıcı Hamza Altınışık da haşlanmış mısırların sıcaklığı ile kestanelerin közünün yüzüne yüzüne vurduğunu belirtirken, “Hep su içinde kalıyoruz. İşler de etkileniyor. Şu an brandam var gölgedeyim ama güneş geldiği zaman bunalıyoruz” diye konuştu.

İstanbul saunası: 44.1

Kudbettin Yılmaz, 25 senedir Taksim’de dönercide çalışıyor. Döner tezgâhı karşısında çalışmanın zorluklarına alıştığını söylese de bu mesleğin zorluğuna dikkat çekerek şunları dedi: “Gelin siz bir de içeriyi görün, 2 katı hissediliyor. Sıcaklarda daha da zor. Ama biz sıcağa bağışıklık kazandık artık. Ben güneşe çıktığımda üşüyorum valla.”

‘Sıcağın nedeni biziz’

Dönercide çalışan Hayri Taş da aşırı sıcakların görülmesinin nedeninin insanlar olduğunu vurgularken “Sonuçlarına da katlanacağız. Doğal yaşam alanları yok oldu. Sonuçları da böyle oldu” dedi. 

Sokaklar boşaldı sahiller doldu

HABER MERKEZİ - Termometreler dün İzmir’de 43.2, Aydın’da 42, İzmir, Muğla ve Manisa’da 41, Çanakkale ve Balıkesir’de 40 dereceyi gösterdi. İzmirlilerin buluşma noktalarından olan Alsancak Kordon Boyu ve Konak Meydanı boş kaldı. Alana gelen az sayıda vatandaş, ağaçların altına, gölgelere sığındı. Bazı vatandaşlarda hortumla yıkanarak serinledi.

Haberin Devamı

Manisa’da sahil kesimlerinde plajlar serinlemek isteyenlerle doldu. Dışarı çıkmak zorunda kalan vatandaşlar, ağaçların gölgelerinde dinlendi. Alaşehir ilçesinde ise sıcağa rağmen çalışmak zorunda kalan üzüm kesim işçileri, güneşten korunmak için başlarına sardıkları poşu ve şapkaları ıslatarak serinlemeye çalıştı.

Yarım gün izin

Aydın’da sıcak havadan bunalan çocuklar, Mimar Sinan Parkı’ndaki su parkında oyunlar oynayıp, serinlemeye çalıştı. Germencik Belediyesi ise sahada çalışmakta olan personellerine yarım gün izin verdi.

Muğla’da hava sıcaklığı gölgede 41 derece olurken, açık alanda bu oran 47 dereceyi gördü. Bodrum ilçesinde sahildeki şezlonglar boş kalırken, deniz serinlemek isteyenlerle doldu. Sokak köpekleri de denize girip, plaj şemsiyelerinin altına geçti.

Haberin Devamı

Şırnak’ın Cizre ilçesinde termometreler 50 dereceyi gösterince vatandaşlar evlerine kapandı, esnaf da kepenklerini akşam saatlerinde açtı.