Gündem İsveç'in NATO üyeliği! Fuat Oktay: Çok ciddi çalışacağız, ikna olmuş değiliz

İsveç'in NATO üyeliği! Fuat Oktay: Çok ciddi çalışacağız, ikna olmuş değiliz

19.09.2023 - 10:38 | Son Güncellenme:

CNN Türk'te konuşan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili süreç hakkında son bilgileri aktardı.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova'nın sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

"CUMHURBAŞKANIMIZIN ADIMLARIYLA BİR SONUÇ ÇIKABİLİR"

Tahıl koridoruyla ilgili konuşan Fuat Oktay, "Rusya-Ukrayna krizinde dolaylı diyalog aynı zamanda 4 şart öne sürüyor Rusya. Yaptırımlardan ötürü Rus Tarım Bankası’nın SWİFT sistemine alınması. Gübre firmaları üzerinde uygulanan yaptırımların kaldırılması. Rus gemilerinin Avrupa limanlarına da giriş çıkış yapabilme şartı. Uluslararası yaptırımlarından dolayı sigorta yaptıramadıklarını söylüyorlar. Batı’nın yaklaşımına baktığımızda zaten girip çıkıyorlar deniliyor. Rusya sigortaları aşırı pahalı buluyor. Rusya'nın bir güven problemi var. Bununla ilgili görüşmeler sürüyor. Karadeniz girişimi altında çok yoğun çalışmalar sürüyor. Birçok ülke için önemli bir konu. Cumhurbaşkanımızın adımlarıyla bir sonuç çıkabilir." dedi.

Haberin Devamı

"İSVEÇ TERÖR ÖRGÜTLERİNİN MERKEZİNE DÖNÜŞTÜ"

İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili süreç hakkında konuşan Fuat Oktay, "Henüz Meclis'e gelmedi. Bir protokol var. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın bu konuda açıklamaları var. Türkiye olarak yaklaşımımız belli. Terörle mücadele konusunda endişelerimiz var. Türkiye olarak kesintisiz olarak terörle mücadelede işbirliği bekliyoruz. İsveç terör örgütlerinin merkezine dönüştü. NATO genişleyecekse terörle mücadelede hem fikir olmalıyız. Bir takım düzenlemeler yapıldı ama uygulamada sıkıntı olduğunu görüyoruz. Protokolle ilgili her bir maddeye bakacağız, uygulamalarına bakacağız. Çok ciddi çalışacağız. Biz ikna olmuş değiliz. Komisyon olarak vereceğimiz karar Türkiye'nin çıkarına." şeklinde konuştu.