Gündem İsveç'in skandal kararına Türkiye'den tepki yağdı: Aşağılık eylemi lanetliyoruz

İsveç'in skandal kararına Türkiye'den tepki yağdı: Aşağılık eylemi lanetliyoruz

28.06.2023 - 16:23 | Son Güncellenme:

İsveç'in başkenti Stockholm'de Irak asıllı Salwan Momika isimli bir kişi Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim yaktı. Eyleme Türkiye'den peş peşe tepki geldi.

İsveçin skandal kararına Türkiyeden tepki yağdı: Aşağılık eylemi lanetliyoruz

İsveç’te polis, Kurban Bayramı’nın ilk gününde provokatif bir eyleme imza attı. İsveç polisi, başkent Stockhlom’de bir caminin önünde Kur’an-ı Kerim yakma eylemine izin verdi. İsveç polisinin bu izni İsveç Yüksek Mahkemesi’nin iki hafta önce Kur'an-ı Kerim'in yakılmasını yasaklayan kararı iptal etmesinin ardından geldi.

Haberin Devamı

NATO üyeliği için Türkiye onayını bekleyen İsveç’te geçtiğimiz ocak ayında Danimarka’da aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi’nin (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakmış, bu provokatif eylem birçok ülkede protesto edilmişti.

FİDAN'DAN SERT TEPKİ: AŞAĞILIK EYLEMİ LANETLİYORUM

Yaşanan skandal olayın ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan açıklama yaptı. "Bu tarz menfur eylemlere göz yummak suça ortak olmaktır." diyen Fidan 'Aşağılık eylemi lanetliyorum' dedi.

Sosyal medya hesabından mesaj paylaşan Fidan şu ifadeleri kullandı;

Mübarek Kurban Bayramı’nın ilk gününde Kutsal Kitabımız Kur’an-ı Kerim’e yönelik #İsveç’te yapılan aşağılık eylemi lanetliyorum! İslam karşıtı bu eylemlere ifade özgürlüğü bahanesiyle izin verilmesi kabul edilemez. Bu tarz menfur eylemlere göz yummak suça ortak olmaktır.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz şu ifadeleri kullandı: İsveç’te Bayramın ilk günü kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’e karşı yapılan aşağılık eylemi lanetliyorum.

Nefret suçlarını ifade özgürlüğü kisvesi altında savunmak, bu suçlara muhatap olanların hakkını çiğnemek ve gerçek anlamda ifade özgürlüğüne de darbe vurmaktır.

Kutsal Kitabımız bu alçak eylemlerden dolayı değerinden en küçük bir şey kaybetmez. Kaybedecek olanlar bu provokasyonları yapanlar ve bunlara seyirci kalanlardır.

BAKAN TUNÇ: BU DURUM HİÇBİR DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİNDE KORUNAMAZ

"İsveç polisinin Başkent Stokholm'de bir caminin önünde Kur'an-ı Kerim yakma eylemi yapılmasına izin vermesi skandaldır." diyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da şu açıklamayı yaptı;

Din ve vicdan özgürlüğü en temel insan hakkıdır. İnsanların kutsallarına hakaret, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez, hiçbir mahkeme kararı bu hakareti meşrulaştıramaz, bu durum hiçbir demokratik hukuk devletinde korunamaz.

Lanetlenmesi gereken bir eyleme müsaade edilmesi özellikle müslümanlar için, içinde bulunduğumuz kutsal bayram günlerinde inancımıza yapılan açık saldırıdır.

Haberin Devamı

Özellikle NATO zirvesi öncesinde Türkiye’nin müttefiki olmak isteyen İsveç’in yetkili makamları; özgürlük kisvesi altında ülkesinde birbirini takip eden hukuksuzluklara ve provokasyonlara son vermeli gerekli tedbirleri almalıdır.

İÇİŞLERİ BAKANI ALİ YERLİKAYA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: Mübarek Kurban Bayramımızın ilk gününde, İsveç’te Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’e yönelik yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum.

“Biz Kur’an’ı mü’minlere şifa ve rahmet olarak indiriyoruz. O, zâlimlerin ise ancak ziyânını artırır.” (İsrâ Sûresi-82.Ayet)

AK PARTİ'DEN TEPKİ: ŞİDDETLE KINIYORUZ

Kur'an'ı Kerim'in yakılmasına izin veren İsveç makamlarını tepki AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten geldi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Çelik şu ifadeleri kullandı;

İsveç makamlarının Kurban Bayramı günü bir cami önünde Kur'an-ı Kerim yakmak için yapılan başvuruya onay vermesini lanetliyoruz. İsveç Yüksek Mahkemesi’nin nefret suçlarını himaye eden tutumunu şiddetle kınıyoruz.

Haberin Devamı

DİYANET'TEN TEPKİ

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İsveç makamlarının cami önünde Kur’an-ı Kerim yakmak için yapılan başvuruya onay vermesini lanetledi. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Mübarek Kurban Bayramı’nda İsveç’te yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’e yönelik yapılan aşağılık eyleme onay verilmesini şiddetle lanetliyorum. İsveç ve batılı ülkeleri; Müslümanlara, toplumsal barışa ve insanlığa düşman olan bu hastalıklı zihniyeti koruma altına almaktan vazgeçmeye davet ediyor, olayların faillerine yönelik somut yaptırımların hayata geçirilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.