Dünya İsveç'te Kurban Bayramı'nda provokasyon! Kimliği belli oldu

İsveç'te Kurban Bayramı'nda provokasyon! Kimliği belli oldu

28.06.2023 - 17:25 | Son Güncellenme:

Erdoğan'ın maketinin asılması ve Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakılmasını izleyen Stockholm yönetimi, bugün yeni bir provokasyona imza attı. Provokatörün ismi ise, Salwan Momika!

İsveçte Kurban Bayramında provokasyon Kimliği belli oldu

NATO'ya katılmak için Türkiye'nin onayını bekleyen İsveç'te, Kurban Bayramı'nın birinci günü yeni bir provokasyon gerçekleşti. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla on yıllardır devam eden tarafsızlığına son veren Stockholm yönetimi, Ankara ile yaptığı anlaşma gereği terör örgütlerine yardımı kesme sözü verdi.

Haberin Devamı

Haziran 2022'deki NATO Zirvesi'nde imzalanan mutabakatın uygulanması beklenirken Ocak 2023'te ipleri koparan iki provokasyon yaşandı. Terör örgütü PKK yandaşları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın maketini Stockholm Belediyesi önünde astı, İsveç polisi teröristlere engel olmadı.

İsveçte Kurban Bayramında provokasyon Kimliği belli oldu

Hemen ardından aşırı sağcı politikacı Rasmus Paludan Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yaktı, polis yine hiçbir müdahalede bulunmadı.

Provokasyonların ardından Türkiye İsveç'le yürütülen görüşmeleri süresiz olarak askıya aldı.

İsveç'le aynı gün NATO'ya başvuruda bulunan komşusu Finlandiya Nisan ayında ittifakın 31'inci üyesi olurken, Stockholm yönetimi Ankara'nın yakacağı yeşil ışığı beklemeye başladı.

Haberin Devamı

1 Haziran tarihinde yeni terörle mücadele yasasının yürürlüğe girdiği İsveç, gelecek ay Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleşecek NATO Zirvesi'nde ittifaka üye olmayı umuyordu.

YEREL SAATLE 13.30

Ancak bugün İsveç polisi Stockholm Camii önünde İslam'ın kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına izin verildiğini açıkladı. Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), İsveç'teki yeni provokasyonu 'son dakika' koduyla dünyaya geçti.

İsveç medyasından Aftonbladet, bir kişinin Kurban Bayramı'nın ilk günü başkentteki Medborgarplatsen Camii'nin önünde Kur'an-ı Kerim yakmak için izin başvurusunda bulunduğunu ve polisin de söz konusu talebe olumlu yanıt verdiğini bildiriyor.

1/6

2/6

3/6

4/6

5/6

6/6

Bayram nedeniyle caminin bugün çok sayıda ziyaretçi ağırladığını kaydeden Aftonbladet, polise yapılan başvuruya göre provokasyonun yerel saatle 13.30'da gerçekleşeceğini yazdı. Haberde ayrıca, İsveç polisinin ülkenin dört bir yanından başkent Stockholm'e takviye kuvvetler çağırdığı belirtildi.

POLİS İZLEDİ

Aftonbladet, provokasyon başvurusunun arkasındaki ismin, daha önce Irak Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakmak isteyen Salwan Momika olduğunu yazdı. Gazete, Irak'tan İsveç'e göç eden 37 yaşındaki Momika'nın provokasyon için ısrarcı olduğu yorumunu yaptı.

İsveç medyası, Stockholm'ün merkez camii olan Medborgarplatsen'in önüne gelen Salwan Momika'nın provokasyonu ve çevrede toplananların tepkilerini canlı yayınlarla aktarıyor. Expressen gazetesi, Kur'an-ı Kerim yakan provokatöre koruma sağlayan polisin bir kişiyi gözaltına aldığını yazdı.

Haberin Devamı

Camii çevresinde 200 kişinin kadar toplandığını belirten Aftonbladet, kalabalığın çoğunun provokasyona tepki gösterdiğini ve içlerinden birinin "Kuran sizin ellerinizde değil, bizim kalbimizde. Biz baştan sona ezbere biliyoruz" diye bağırdığını kaydetti.

İsveçte Kurban Bayramında provokasyon Kimliği belli oldu

Aftonbladet ayrıca, İsveç polisinin geçtiğimiz aylarda kendisine ulaşan iki ayrı talebi reddettiğini hatırlattı. Salwan Momika ve Chris Makoundoul adlı provokatörler, Türkiye ve Irak büyükelçilikleri önünde Kur-an yakmak istemişti. Polisin talebi geri çevirmesi üzerine karar mahkemeye taşındı.

Kur'an yakma yasağını kaldıran kararın idare mahkemesi tarafından temyize götürülmesiyle, gözler Yüksek Mahkeme'ye çevrildi. İsveç Yüksek Mahkemesi, 12 Haziran tarihinde kutsal kitabın yakılmasını engelleyen kararı iptal etti.

İsveç polisinin Kurban Bayramı'nın ilk günü verdiği izin, Yüksek Mahkeme'nin kararından sonra bir ilk niteliği taşıyor.

Haberin Devamı

ZİRVEYE GERİ SAYIM

11 Temmuz'da Vilnius'ta başlayacak NATO Zirvesi'nden önce İsveç ve Türkiye'nin özel bir görüşme yapacağı, ittifakın Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından hafta içinde duyurulmuştu.

Amerikan Bloomberg haber ajansı, geçen hafta servis ettiği bir haberde İsveç'in süresinin dolmak üzere olduğunu, Ankara'nın adım beklediğini bildirmişti.