Gündem Kardeşinin can yoldaşı da oldu! Genetik ayıklama mucizesi...

Kardeşinin can yoldaşı da oldu! Genetik ayıklama mucizesi...

22.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Adıyaman'da yaşayan Zehra ve Serdar Fırat çifti, cam kemik hastası çocuklarının bir kardeşi daha olmasını istedi. İkinci çocuklarında da aynı hastalığın olmasından korkan çift, genetik ayıklama ile tüp bebek tedavisi yöntemiyle ikinci çocukları Kerem'i sağlıklı bir şekilde kucaklarına aldı.

Kardeşinin can yoldaşı da oldu Genetik ayıklama mucizesi...

 

Meltem Günay / İSTANBUL
Adıyaman'da yaşayan Zehra-Serdar Fırat çifti, 15 yıl önce çocuk sahibi olacaklarını öğrendiklerinde hayatlarının en mutlu gününü yaşadı. Ama doğuma bir hafta kala bebeklerinin genetik bir hastalığı olduğu söylendi. Cam kemik hastası olarak dünyaya gelen Ahmet Sefa ve ailesi o günden itibaren çok zor günler geçirdi. Ailesi, yaşamını tekerlekli sandalyeye bağlı olarak sürdüren oğullarının bir kardeşinin olması ona moral olacaktır diye düşündü fakat doktorlar doğacak kardeşin de aynı hastalıkla dünyaya gelme ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Tek çare genetik ayıklama uygulanarak yapılacak tüp bebek tedavisiydi. Bunun üzerine Bahçeci Ankara Tüp Bebek Merkezi doktorlarından kadın hastalıkları ve tüp bebek uzmanı Prof. Dr. Berfu Demir'in kapısını çalan çifte, genetik taramanın da dahil edildiği kişiye özel tüp bebek tedavisi uygulandı. İlk denemede müjdeli haber alan çiftin ikinci çocukları Kerem Uraz, 3 ay önce sağlıklı bir şekilde doğdu. Şu anda lise birinci sınıf öğrencisi olan ve tekerlekli sandalyeye bağlı olarak hayatını sürdüren Ahmet Sefa'nın ani bir hareket yaptığı zaman kemiklerinin kırıldığını anlatan anne Zehra Fırat, "Kerem Uraz şu anda ağabeyinin en büyük moral kaynağı. Onları mutlu gördükçe bizim de yorgunluklarımız ve üzüntülerimiz geride kalıyor. Sağlıklı bir embriyomuz da donduruldu" diye konuştu.

Haberin Devamı

Tüp bebek tedavisinde embriyolarda genetik incelemenin çoklu nedenleri olduğunu belirten Prof. Dr. Berfu Demir şu bilgileri verdi:

"Ailede anne veya baba adayında genetik bir hastalık olması durumunda çiftlerin sağlıklı çocuk sahibi olmaları için tüp bebek tedavisi yapıyoruz. Genetik ayıklama yaptığımız bu tip tüp bebek tedavisinde öncelikle genetik hastalığa neden olan hatanın saptanması gerekiyor. Genetik laboratuvarı tarafından yapılan hazırlık aşamasının tamamlanmasını takiben tüp bebek tedavisinde sağlıklı embriyoyu seçebiliyoruz. Diğer genetik tarama yaptığımız tüp bebek programında ise genetik geçişli hastalığı olan hasta çocuklara kemik iliği nakli yapılabilmesi için doku uyumlu ve sağlıklı embriyo bulunmasıdır. Bu konuda en sık tedavi ettiğimiz hasta grubu talasemi major yani ailevi Akdeniz anemisi hastalığıdır."