Gündem Katmerli felaket!

Katmerli felaket!

15.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uzmanlar, Marmara Denizi’nde 7 ve üzeri büyük bir deprem yaşanması durumunda Tekirdağ kent merkezi ile kıyıya yakın diğer yerleşim birimlerinin ciddi şekilde etkileneceğini belirtiyor.

Katmerli felaket

MERT İNAN İstanbul - Kentteki risk durumuna 2 yıl önce tamamlanan İl Risk Azaltma Planı’nda da dikkat çekiliyor. 184 bin 673 yapı stoğu bulunan kentte, olası büyük deprem sonucunda 26 bin 417 binanın ağır hasar alacağı, 7 bin 939 binanın ise göçeceği öngörülüyor. Planda özellikle kimya ve akaryakıt tesislerinin hasar görmesiyle oluşması muhtemelen felaketlere vurgu yapılıyor.

Haberin Devamı

Tehlikeli madde riski

Risk azaltma planında Marmara Ereğlisi açıklarında meydana gelecek 7.4 büyüklüğündeki bir deprem sonucu 3 adet üst seviyeli tesiste endüstriyel kazaların meydana gelebileceği belirtiliyor. Planda özetle şu ifadelere yer veriliyor: 

“Deprem sonucu LPG dolum tesisinde patlama ile yangınların meydana gelebileceği, Sultanköy Mahallesi ile Kamaradere Mahallelerindeki binaların patlamalardan etkilenebileceği değerlendirilmiştir. Tekirdağ ülke genelinde en çok OSB’ye sahip 2. kent durumunda. Tekirdağ’da yer alan ve tehlikeli madde bulunduran 18 üst seviyeli kuruluş mevcut. Çerkezköy sınırlarındaki bir kimya firmasına ait tankta bulunan ‘stiren’ kimyasalının yanması durumunda ölümün yanı sıra radyasyon riski yaşanacak.”

Haberin Devamı

Tesisler ölüm saçacak

Raporda, ildeki LPG tesisinde yer alan 19 adet yatay silindirik tankta LPG depolandığı, muhtemel bir patlama sonucu  1136 çapındaki alanda ölüm riski oluşacağı vurgulanıyor. Çerkezköy’deki mürekkep tesisi ve Marmara Ereğlisi’ndeki metan tanklarının da risk yaratacağı belirtiliyor.

Heyelanlar tetiklenecek

Planda ayrıca kentte depremin tetikleyebileceği en önemli afetin heyelan olacağı belirtilerek “Bu heyelan poligonları ağırlıklı olarak Süleymanpaşa ve Şarköy İlçe merkezleri ve yakın civarında bulunmaktadır” deniliyor.