Gündem 'Kazanımlardan geriye dönüşe izin vermeyiz'

'Kazanımlardan geriye dönüşe izin vermeyiz'

10.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2023-2024 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuştu.

Kazanımlardan geriye dönüşe izin vermeyiz

 

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ/ANKARA-  Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

BİLGİ KILIÇTAN ÜSTÜNDÜR: Üniversitenin esas işlevi, kültür aktarımına ve gelişimine öncülük etmek, döneminin fikirler sistemini inşa etmek, her alanda toplumun seviyesini yükseltmektir. Geçtiğimiz 1400 yıla damgasını vuran Emevî, Abbasi, Endülüs, Babür, Selçuklu ve Osmanlı gibi geride iz bırakan devletlerin ayırıcı vasfı, ilimde yakaladıkları seviyedir. Bu dönemler İslam şehirlerinin giriş kapısına ‘Bilgi ve erdem, kılıç ve silahtan üstündür’ yazıldığı örnek dönemlerdir. Ne zamanki önceliklerimiz değişmiş, ilmiye sınıfı topluma rehberlik etme vasfını yitirmiştir, işte o vakit gerileme ve çöküş de başlamıştır. İslam Dünyası yerinde sayar veya kan kaybederken, üniversitelerin öncülüğünde Amerika ve Avrupa yükselen güç haline gelmiştir. Bilgiye sahip olan, insanlığa yön verir.

Haberin Devamı

CADI AVI: 27 Mayıs Darbesi öncesinde üniversitelerin vesayet planlarının bir parçası olarak kullanıldığını gördük. Aynı şekilde 12 Mart ve 12 Eylül’den önce de üniversitelerimiz karışmış, bilimin değil, ideolojik çatışmaların merkezi haline gelmiştir. 28 Şubat döneminde ise üzülerek ifade etmek isterim ki hafızamıza yükseköğretim adına utanç verici sahneler kazınmıştır. Okulu ile inanç değerleri arasında tercihe zorlanan, başörtüsünden dolayı ikna odalarına alınan kızlarımızın yaşadığı zulmü asla unutamayız. Cadı avını daha dün gibi hatırlıyoruz. Hayata geçirdiğimiz reformlarla statüko bekçiliği olarak gördüğümüz bu direnci kırmayı başardık.

HAZIMSIZ MARJİNALLER: Üniversitelerdeki kazanımlardan geriye gidişe kesinlikle izin vermeyeceğiz. Üniversitelerimizin bir daha asla yasakla, baskıyla, kavgayla veya ideolojik dayatmalarla anılmasına müsaade etmeyeceğiz. İlim yuvası üniversitelerimizi, kendi ideolojik saplantılarının bataklığı haline dönüştürmeye çalışan az sayıdaki hazımsız marjinalin de en kısa sürede bu gerçekle yüzleşeceklerine inanıyorum. Türkiye Yüzyılı herkes gibi bu kesimlerin de ufuklarını açacaktır.

TÜRK İSLAM DÜNYASI İLE İŞ BİRLİĞİ: Avrupa ile tesis edilen mevcut iş birliklerine ilaveten Türk ve İslam dünyasındaki muhataplarınızla temaslarınızı yoğunlaştırmanızda fayda görüyoruz.

Haberin Devamı

11 DALDA ÖDÜL SAHİPLERİNİ BULDU

Törende bireysel, kurumsal, özel alan ve özel ödüller kategorilerinde 11 dalda verilen 2023 YÖK Üstün Başarı Ödülleri sahiplerini buldu. İlme ve Talebeye Hizmet Ödülü Prof. Dr. Salih Tuğ’a verildi.