Gündem Kılıçdaroğlu'nun adaylığına HDP'den ilk tepki: Ziyarete bekliyoruz

Kılıçdaroğlu'nun adaylığına HDP'den ilk tepki: Ziyarete bekliyoruz

06.03.2023 - 22:05 | Son Güncellenme:

Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olarak açıklanmasının ardından HDP'den ilk tepki geldi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun adaylığı hayırlı olsun, kendisiyle genel merkezimizde konuşmak için ziyaretini bekliyoruz" dedi.

Kılıçdaroğlunun adaylığına HDPden ilk tepki: Ziyarete bekliyoruz

Milliyet gazetesi yazarı Zafer Şahin,Hürriyet yazarı Hande Fırat, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, Kamuoyu Araştırmacası Hakan BayrakçıCNN TÜRK'te Ahmet Hakan’ın Tarafsız Bölge programında Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nu açıklamasına HDP'den gelen ilk tepkiyi değerlendirdi.

Haberin Devamı

Milliyet yazarı Zafer Şahin’in açıklamaları şu şekilde: Bu gecenin kaybedenleri 1- Meral Akşener, 2- Ekrem İmamoğlu, 3- Mansur Yavaş. Kazananlar: 1-Kemal Kılıçdaroğlu, 2- Ali Babacan, 3- Temel Karamollaoğlu, 4- Ahmet Davutoğlu, 5- Gültekin Uysal. Bu kadar basit söylüyorum. Bu evlilik mutlu bir şekilde sürmez. 3 Nisan’a kadar her şey olabilir. 3 Nisan çünkü Cumhurbaşkanı adaylığı için son gün.

HDP: GELİN BU İŞİ İLK TURDA BİTİRELİM

Zafer Şahin sözlerine şu şekilde devam etti: HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, bir açıklama yapmış demiş ki "Kemal beyi tebrik ediyorum. Hayırlı olsun. Partimize bekliyoruz. Bu işi ilk turda bitirelim." şimdi takkeyi önümüze koyup bir düşünelim. Nasıl olacak bu iş? Daha düne kadar HDP'yi terör örgütünün uzantısı olarak gören Meral Akşener ve İYİ Parti, daha düne kadar Mansur Yavaş'la, Meral Akşener aday olursa oy vermeyiz diyen bir HDP. Şimdi burada 7 tane Cumhurbaşkanı Yardımcısı. HDP orada diyor ki "gelin biz bu işi ilk turda bitirelim. Önceden aday çıkaracaktık. Şimdi durumu değerlendirip çıkarıp, çıkarmayacağımızı değerlendireceğiz” diyor.

Haberin Devamı

Hürriyet yazarı Hande Fırat: İYİ Parti’nin HDP’ye karşı bakış açısını biliyoruz. Pek çok kez de dile getirmişlerdi. Özellikle İYİ Parti’nin içindeki milliyetçi cephenin bakış açısını biliyoruz. Ankara’da şöyle bir dedikodu çıkmıştı, dedikodu diyorum çünkü bunu İYİ Partililerde doğrulatamamışlardı, belki sonra doğrulatmışlardır bilmiyorum. İşte CHP, HDP’le ayrı bir görüşme yaptı. Bir takım anlaşmaya vardı. Tam da bu krizin yaşandığı saatler için söylüyorum. Bana söyleyen şu İYİ Parti’lilerden “ Bizde duyduk böyle bir şeyi ama kesinleştiremedik” ifadelerini kullandılar. Şimdi bu Mithat Sancar’ın bu konuşmasından sonra ‘Halil İbrahim Sofrası’ diyerek Kılıçdaroğlu, HDP ile görüşmeye giderse İYİ Parti’nin tavrı ne olur. İYİ Parti’nin içindeki milliyetçiler buna ne der? O zaman şu gündeme gelir mi merak ederim. Meral Hanım burada bir sorun görürse masadan kalkması için haklı bir neden oluşmuş mudur? Ya da oluşacak mıdır, oluşmayacak mıdır? Bence önümüzdeki dönemin en dikkat çeken tartışma başlıklarından birisi bu olur.

Haberin Devamı

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan’ın açıklamaları şu şekilde: İYİ Parti masadan kalkmış olsaydı. HDP açısından Kemal beyin eli çok rahat olacaktı. O zaman gidebilirdi, görüşebilirdi. İYİ Parti şimdi yeniden masaya dönünce sonuçta Altılı Masa’nın adayı Kılıçdaroğlu resmen açıklandı. Yani İYİ Parti’nin adayı da Kılıçdaroğlu, İYİ Parti’nin adayı Kılıçdaroğlu gitmiş olacak yani. Benim için sorun yok. Ama İYİ Parti bunu sorun edebilir.

Kamuoyu Araştırmacası Hakan Bayrakçı: Ben baştan beri hiç dile getirilemeyen şeyi 4-5 aydır dile getiriyorum. HDP’nin getirdiği 10-11 puan vardır ama bulunduğu yerden de müthiş bir itici tesir yapar. Şimdi HDP aday göstermeyip, biz Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekliyoruz derlerse getirdiği puan kadar gerek İYİ Parti seçmeni nezdinde gerek CHP’nin en az 6-7 puan hesapladığım ulusalcı, milliyetçi seçmeninde sıkıntı oluşturur. Belki Cumhurbaşkanı Erdoğan’a oy vermeyebilirler ama sandığa da gitmeyebilirler. İnsanlar şunu gözden kaçırıyor. HDP, Selahattin Demirtaş’ın bir süredir üstelediği gibi Türkiye partisi olamadı. PKK ile ilişkilerini reddedemedi. Bu bir seçim sıkıntısı getirir. İşte asıl kriz buradan çıkabilir. Bunu İYİ Parti çıkarmayabilir ama sandığa gitmeyebilecek muhalif olan 13-14 puanı hesaplayamadılar. AK Parti ve MHP’den gelebilecek oyların gelmeyeceğini hesaplayamadılar. Gençler arasında kendini milliyetçi olarak tanımlayanların oranı %34.