Gündem Kinoa bitkisi zayıflatır mı?

Kinoa bitkisi zayıflatır mı?

14.04.2018 - 11:44 | Son Güncellenme:

Kinoa bitkisi, günümüzde sağlıklı yaşam ve beslenme tarzının popülerleşmesiyle birlikte merak edilen bir konu hâline geldi. Faydası saymakla bitmek bilmeyen Kinoa nedir ve insan vücuduna katkıları nelerdir inceleyelim.

Kinoa bitkisi zayıflatır mı

Kinoa bitkisi nedir?

Kinoa, görüntü itibariyle insanlara tahılı andırır, fakat Ispanakgiller grubuna dâhil olan bir bitkidir. Etli yapraklara sahip olan kinoa yetişme aşamasında çiçek açar ve bu çiçeklerden elde edilen kinoa tohumları aslında insanlar tarafından tüketilebilen kısmıdır. Kinoa, M.Ö 3000-5000 yıllarından itibaren And Dağları’nın yamaçlarında yetiştirilen ve sonrasında Avrupa’ya yayılan bir bitkidir.

Kinoa tohumu nedir ve nasıl tüketilir?

Bitkisel gıdalar arasında en fazla protein oranına sahip olan kinoa tohumu, aynı zamanda yüksek oranda mineral, lif ve vitamine sahiptir. Protein alımına dikkat eden kişilerin özellikle fazla et tüketmesine alternatif olan kinoa, birçok tarifin özellikle pirinç ve bulgur gibi bakliyatların eklendiği her tarife dâhil edilebilir. Türk insanının damak zevkine uygun olan çorba, salata, pilav, kek gibi tariflere eklenebildiği gibi haşlanmış hali süt veya müsli ile birlikte de tüketilebilir. Kinoanın kendine has baskın bir tadı ve kokusu olmadığından diğer besinlerle birlikte kullanılması tercih edilir.

Kinoa nasıl pişirilir?

Pişirme işlemi öncesi kinoayı yarım saat kadar suda beklettikten sonra iyice yıkayarak tencereye alabilirsiniz. Kinoa, ölçünüzün iki katı kadar su veya alternatif olarak et, tavuk suyu kullanabilirsiniz. Kısık ateşte 15 dakika kadar haşlanan kinoaları ocaktan alıp 5-10 dakika soğuması için beklettikten sonra istediğiniz tarifin içinde kinoa tohumlarını kullanabilirsiniz.

Kinoanın faydaları nelerdir?

Beslenme düzenimizin içine eklediğimiz kinoa, içerdiği yüksek kaliteli protein, aminoasit, mineral ve vitaminlerle insan sağlığına çok faydalıdır. Glüten içermediğinden özellikle Çölyak hastaları ve glütensiz beslenme tarzı olan kişiler için biçilmiş kaftandır. Kinoa, yüksek proteinli olmasından dolayı tok tutan bir besin olduğundan kilo kontrolü için de kullanılır.
Yüksek lifli içeriği, sindirim sistemini düzenlerken kaliteli demire sahip oluşu anemi gibi hastalıkları düzenleyici roldedir. Kalp rahatsızlıklarına iyi gelirken aynı zamanda damar tıkanıklığını azaltmaya yardımcı olur. Migrene ve diyabete de iyi geldiği bilinmektedir.

Kinoa ile zayıflama

1 Su Bardağı haşlanmış kinoa, ortalama 250 kaloridir ve bu yüzden kilo kaybı yaşamak isteyen kişilerin beslenme listelerinin vazgeçilmezi hâline gelmiştir. Uzun süre tokluk hissi verdiğinden düzenli kullanımda kişileri zararlı yiyeceklerden de uzak tutabileceği için zayıflama sürecinde kişiye iyi bir yol arkadaşı olacaktır.

Sizler de bu eşsiz besini denemek için en yakın aktar veya süpermarketten kinoayı temin edebilirsiniz!