Gündem ‘Kız çocuklarında erken yaşta evliliği yüzde 73 azalttık’

‘Kız çocuklarında erken yaşta evliliği yüzde 73 azalttık’

18.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Bugün itibariyle 16-17 yaş grubunda evlenen kız çocuklarının oranını yüzde 73 azalttık” dedi.

‘Kız çocuklarında erken yaşta evliliği yüzde 73 azalttık’

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - Bakan Göktaş, dün TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

EYLEM PLANI: 2024’ün ilk çeyreğinde Ailenin Güçlenmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı’nı açıklayacağız. Bu eylem planıyla aileyi çevre, iklim değişikliği, dijitalleşme ve demografik değişimlerin olumsuz etkilerine karşı güçlendirmeye yönelik farkındalık çalışmaları yürüteceğiz.

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM: Aile içi iletişimi geliştirmek amacıyla başlattığımız aile danışmanlığı hizmetiyle vatandaşlarımıza ulaştık. Evlilik Öncesi Eğitim Programı’mızla 1,7 milyon gencimize, Aile Eğitim Programı’mızla 3,9 milyon kişiye eğitim verdik.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET: Kadına yönelik şiddetle mücadelede etkin rol oynayan ŞÖNİM’lerle 2012’den bugüne kadar toplam 1 milyon 646 bin kişiye hizmet verdik. Bu başvuruların büyük bölümü rehberlik ve psikososyal desteklerden oluşuyor. Açacağımız yeni merkezlerle hizmetlerimizi daha da yaygınlaştıracağız. Bugün 149 kadın konukevinde 3.500 kadına hizmet veriyoruz. Kadınların ve çocukların risk durumları ve farklı ihtiyaçlarına göre 15 ilde 17 kadın konukevini ihtisaslaştırdık.

Haberin Devamı

ERKEN YAŞTA EVLİLİK AZALDI: 28 ilde yürüttüğümüz acil eylem planlarıyla erken yaşta ve zorla evliliklerin önüne geçtik. Bugün itibarıyla 16-17 yaş grubunda evlenen kız çocuklarının oranını yüzde 73 azalttık.

Tekin: STK’larla protokol yapmaya devam edeceğim

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TBMM Genel Kurulu’nda dün bakanlığının bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

BANA DERS VEREMEZSİNİZ: Burada şöyle bir tablo var. Bir grup milletvekili temsil ettiği kitle açısından çocukların okula girmesini engelleyen, okullarımızın camlarını kıran, çocukları dağa terör örgütüne teşvik eden bir grup terör örgütünü destekleyen milletvekilleri var. O partiyle 2018’de 2019’da 2023’te yol yürüyen milletvekili de bana Türk milliyetçiliği dersi veriyor. Kusura bakmayın. Bu dersi alamam. Aynı şekilde o partiyle yol yürüyen bir siyasi partinin temsilcisi Andımızla ilgili bana cevap veriyor.

ÇATLIYORSUNUZ: Bahsettiğiniz STK’larla ilgili olarak… Milli Eğitim Bakanlığı şu anda 2023 yılı itibarıyla 2 bin 709 tane protokolümüz var. Bu protokollerden 1167 tanesi resmi kurumlarla. 550 tanesi STK’larla. 986 tanesi ise TEMA’dan Kızılay’a bir sürü STK’yla. Bunların içerisinde sizin tarikat, cemaat dediğiniz bizim STK dediğimiz yapılarla toplasanız 10 tane protokolümüz vardır. Ben bu protokollerden dolayı bize destek olanlara da teşekkür ederim. Onlarla da protokol yapmaya devam edeceğiz. Çünkü onlar çocukların dağa çıkmasını engelliyor. Onlardan siz bunun için rahatsızsınız. Protokol yaptığımız bu sivil toplum örgütleri sizin çocukları dağa çıkarmanızı engel olduğu için çatlıyorsunuz. Ben o STK’larla protokol imzalamaya devam edeceğim.

Haberin Devamı

Genel Kurul’da ‘gülüyorlar’ gerilimi

TBMM Başkanvekili CHP’li Gülizar Biçer Karaca’nın yönettiği Genel Kurul’da AK Parti ile CHP milletvekilleri arasında gerginlik yaşandı.  Görüşmeler sırasında söz alan CHP’li Gizem Özcan, “Bu yılın ilk on bir ayında 286 kadın cinayeti, 218 şüpheli kadın ölümü yaşandı. Sayın vekil gülüyor ama buradan ifade edelim. Bu veriler gerçek” dedi. AK Parti sıralarından da, “Kim gülüyor ya, kim gülüyor? Kimsenin güldüğü falan yok” yanıtı geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin de, “Biz çıkalım, biz çıkalım!” dedi. Ardından AK Parti milletvekilleri Genel Kurul’u terk etti. Özcan’ın konuşması bittikten sonra AK Partili vekiller Genel Kurul’a girdi ve kürsü önünde toplandı. Zengin, “Adaletli bir yönetim istiyoruz” diyerek tepki gösterdi.