Gündem Kızılay’dan sıcak yuvalar

Kızılay’dan sıcak yuvalar

04.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Suriye’de zor şartlar altında çadırlarda yaşam mücadelesi veren mülteciler, Türk Kızılayı sayesinde başlarını sokabilecekleri sıcak yuvalarına kavuştu. 784 ev sahiplerine teslim edilirken, bir göçmen “Çadır ve çamurdan kurtulduk” dedi

Kızılay’dan sıcak yuvalar

Suriye’deki iç savaşta 10 yıl geride kalırken, kamplarda yaşam mücadelesi veren insanlara Türkiye yardım elini uzatmaya devam ediyor. Bu kapsamda Türk Kızılayı çadırlarda yaşayan göçmenlere başlarını sokabilecekleri evler inşa ediyor. İdlib bölgesinde yapılacak olan 5 bin briket evin çalışmaları tüm hızıyla sürerken, Sarmada ilçesi Mashad Ruhin bölgesinde Türk Kızılayı’na tahsis edilen araziye 4’lü bloklar halinde yapılan bin 288 briket evin ilk etabı tamamlandı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın dün açılışını yaptığı 748 adet briket ev ailelere teslim edildi. Kalan 540 adet briket evin yapım çalışması ise devam ediyor.

Haberin Devamı

‘Sırtlarını yaslayacak’

Briket evlerin teslim açılışında konuşan Türk Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, şu ifadeleri kullandı: “Bugün 2 bini aşkın mülteci kampı bulunan Suriye’de en ağır yük İdlib tarafında. 1.7 milyon insan derme çatma çadırlarda yaşıyor. Cumhurbaşkanımız zeytin ağaçlarının altında, yağmurdaki balçıkta çamura bulanmış bir çocuğun ve ailenin halini görünce bizlere talimat verdi. “Bu insanların sırtını duvara yaslayacakları bir barınma sağlayın. Bu insanların ayaklarını çamurdan kurtarın” dedi. Bugün Atasay, BAKAP, For Children Smile ve ismini burada anamadığımız milyonların bağışlarıyla bugün insanlar sırtlarını duvarlara yaslayabilecekler. Başlarında bir dam olacak, kışın üşümeyecekler.”

Haberin Devamı

Bulaşık yıkama sevinci

Konuşmanın ardından Kerem Kınık, göçmenlere yeni evlerinin anahtarlarını verdi. Briket evlere yerleşen göçmenlerin yüzü  gülmeye başladı. Savaşın başladığı yıllardan beridir ilk kez bulaşıklarını bir tezgahta rahatça yıkayabildiğini belirten altı çocuk annesi Adalet, “Bu üçüncü göçümüz. Kamptan kampa gidiyorduk. İlk defa bir evde oturacağım. Çok beğendim. En azından bir kapımız var. Üstümüzde bir çatı var. Daha önce bulaşıkları hep yerde yıkardım. Şimdi musluğumuzdan su akıyor” diye konuştu.

‘Kıymetini anladık’

Evine kavuşan 60 yaşındaki Muhammet Eymen, Humus’tan 3.5 sene önce Mashad Bölgesine gelmiş. Eymen, “Yağmurlu havalarda ne yapacağımızı bilmiyorduk. Kendimi burada güvende hissediyorum” dedi. Humus’tan gelen Ummim Muhammad (30) de “Kefersin Çadır kampında 3-4 ay kaldık. Tırbanin Bölgesi’nden buraya geldik. 5 çocuğum var. Artık başımı sokabileceğim bir evim var. Kamptan çok daha iyi. Erdoğan’dan Allah razı olsun. Çocuklarıma daha iyi bakacağım bir yuvam var” şeklinde konuştu.

Tek kolu olmayan Usame (37), Hama’dan 8 sene önce sınıra gelmiş. Yeni evine kavuşan Usame, “Bu halimle yıllarca yollarda eşimle, çocuklarımla zor zamanlar geçirdik. Kamptan kampa göç ettim. Ama artık bir eve sıcak bir yuvaya sahip oldum. Çadırlarda kaldıktan sonra insan evin kıymetini çok daha iyi anlıyor. Artık soğukta yağmurdan ve çamurdan ailemle birlikte kurtuldum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Sağlık ocağı da açıldı

Briket evlerin bulunduğu kampta açılan sağlık ocağında görevli sorumlu eczacı Muhammed Eymen, “İnsan sağlığı için bu sağlık ocağının açılması çok iyi oldu. Genelde ayakta tedavi ve çocuk hastalara bakıyoruz. Yakın zamanda daha da büyüyecek” ifadelerini kullandı.

Kızılay’dan sıcak yuvalar

2 milyar TL’lik yardım

Türk Kızılay’ı Suriye topraklarında başlatmış olduğu insani yardım operasyonunun başından bugüne kadar İdlib Bölgesi’ne 24 bin 456 araç ve 2 Milyar TL’lik insani yardım malzemesi sevkiyatı yaptı. Gerçekleştirilen yardımlar kapsamında 261 milyon gıda malzemesi, 70 bin barınma malzemesi, yaklaşık 10 milyon hijyen malzemesi, 82 milyon gıda dışı malzemeyle sadece İdlib’de 2.5 milyon yararlanıcıya insani yardım malzemesi ulaştırıldı. İdlib Bölgesi’nde yer alan 3 adet Türk Kızılay Sevgi Butik mağazasında 540 bin aşkın kişiye 3.2 milyonun üzerinde giyim malzemesi dağıtımı yapıldı.

Haberin Devamı

Kızılay’dan sıcak yuvalar

Karekod sistemi

Evlerin her birinin üzerinde karekodlar bulunuyor. Otomasyon sistemiyle o evin içinde yaşayan insanlar, isimleri, kaç kişinin yaşadığı, daha önce hangi yardımları aldığı, neye ihtiyacı olduğu, özel durumları kayıtlı. Yardım yapan Kızılay yetkilileri o eve gelip telefonlarıyla karekodu okuttuklarında durumu ve içerideki ihtiyaçları görebiliyor.

Kızılay’dan sıcak yuvalar

İlk etap briket ev projesinin tamamlanmasıyla yaklaşık 6 bin 140 kişinin barınma ihtiyacı karşılandı. 2 oda, mutfak, avlu ve WC/duştan oluşan evlerin kalıcı altyapı sistemleri de oluşturuldu.