Gündem Mağdurlara ücretsiz adli destek hizmeti

Mağdurlara ücretsiz adli destek hizmeti

28.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ile Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi iş birliğinde, Türkiye’de şiddet gören kadınların önemli sorunlarından biri olan “adalete erişim” için dün önemli bir adım atıldı. Kadınların ücretsiz adli yardıma ulaşmalarını sağlamak için AB ve TBB tarafından, kadınların adli hizmetlere erişiminin desteklenmesi için hibe anlaşması imzalandı.

Mağdurlara ücretsiz adli destek hizmeti

MELTEM GÜNEŞ Ankara - Projenin açılış programında konuşan Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi Başkanı William Massolin, “Pozitif değişikliği yaratmak için kararlıyız. Kadın haklarına dair verilecek mücadele tek başına göğüslenecek bir savaş değil. Engelleri hep birlikte ortadan kaldırmaya çalışıyoruz” dedi. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi Başkanı Caterina Bolognese de, özellikle kırsal bölgede yaşayan, engelli, mülteci kadınların hukuki çözümlere erişemediğini belirterek hibe projesiyle değişimi tetiklemeyi amaçladıklarını vurguladı. 

Haberin Devamı

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise şunları kaydetti: “Kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddet, ırk ve sınır tanımayan bir hastalık. Dünyada her 3 kadından biri cinsel veya fiziksel şiddete maruz kalıyor. Türkiye’de 2022’de 334 kadın öldürüldü, 245 kadın da şaibeli şekilde hayatını kaybetti. Adalete erişim verimli, bağımsız yargı ve güçler ayrılığı olmazsa tek başına bir şey ifade etmez.”

‘Eşitsizlik arttı’

TBB Başkanı Erinç Sağkan da, kadınların tüm dünyada başta yaşam hakkı olmak üzere çeşitli hak ihlallerine ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet türlerine maruz kalmaya devam ettiğini belirterek şöyle devam etti: “Adalete erişimin önündeki engellerin başında ekonomik zorluklar geliyor. Adli yardım bir dayanışma ya da seçenek değil toplumun bütününün dezavantajlı gruplara karşı yükümlülüğü. Ne yazık ki bu alandaki ihtiyaçlar mevcut olanakların çok daha
ötesinde. Depremin ve sebep olduğu çok yönlü mağduriyetin boyutları düşünüldüğünde, kadınlar için bu ihtiyaç çok daha büyük boyutlara ulaştı.”

Haberin Devamı

8 pilot ilde başlıyor

Açılış konuşmalarının ardından kadınlara sunulacak adli yardımların fonlanmasına yönelik hibe sözleşmesi
imzalandı. Devreye alınan “Türkiye’de Kadınların Adalete Erişiminin Desteklenmesi” konulu proje, öncelikle Adıyaman, Malatya, Kahraman-maraş, Hatay, Sinop, Bilecik, Bursa ve Tunceli’de başlayacak.