Gündem ‘Magnezyum için doktora danışın’

‘Magnezyum için doktora danışın’

30.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Herhangi bir sağlık sorunumuz için kafamıza göre hareket edip, eczaneden magnezyum alarak kullanmanın birçok problem yaratabileceği uyarısında bulunuldu.

‘Magnezyum için doktora danışın’

DİDEM SEYMEN- Son zamanlarda kas ağrısı, uyku sorunu yaşayan, saçı dökülen, depresyona giren birçok insan çare olarak magnezyuma sarılıyor. Peki, kullanımı bu kadar artan magnezyumun bilinçsiz şekilde tüketilmesinin vücuda ne gibi zararları olabilir? Görüş aldığımız Bağcılar Medipol Mega Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, magnezyumun vücuttaki önemli 4. element olduğunu belirtirken, sadece beden değil, kalp, şeker hastalığı, bağırsak alışkanlıkları, ruh sağlığı için de son derece önemli bir mineral olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

‘Magnezyum için doktora danışın’

‘Bilinçsiz kullanılmasın’

Magnezyum seviyesi yüksek veya normal olanların, bağırsak, şeker, kalp, böbrek hastalığı bulunanların, tansiyonu düşük olanların doktor kontrolü dışında magnezyum kullanmaması gerektiğine dikkat çeken Göral şunları söyledi: “Magnezyum kullanırken, başka bir ilaç alınıyorsa, ilaç etkileşimi açısından mutlaka ilaç prospektüsüne bakılmalı. Bilinçsizce kullanımı, bulantı, kusma, ishal, yüzde kızarıklık, düşük tansiyon, solunum sıkıntısı, kalp rahatsızlığı, ritim bozukluğu ve ölüme bile neden olabilir.” Magnezyum seviyesi düşükse bu mineralin alınabileceğini söyleyen Göral, “Magnezyum alırken eczacıya değil, hekiminize danışın. Kan tahlillerine göre eğer vücudunuzda eksiklik varsa, hekiminiz size en uygun magnezyumu önerecektir” diye konuştu. 

Haberin Devamı

10 çeşidi var

Sağlıklı bir kişinin günde 280-350 mg arasında magnezyum alması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Vedat Göral, 10 çeşit magnezyum olduğunu, bunlar içinde magnezyum sitrat ve magnezyum glisinat’ın daha çok tercih edildiğini kaydetti. Kabızlık, gastrit, kalp ritim bozukluğu, huzursuz bacak sendromu, kas spazmı, migren ve depresyon şikâyeti olanlar ile magnezyum seviyesi düşük olan kalp ve şeker hastalarının ilave magnezyum kullanabileceğini dile getiren Göral, “Magnezyum, stres ve depresyonu gidermede etkili. El ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, uykusuzluk, hissizlik işaretleri varsa, magnezyum düşükse magnezyum kullanılmalı. Unutkanlık ve konsantrasyon kayıplarında da kullanılması önerilmekte” dedi.