Gündem MİT’ten DAEŞ’e darbe

MİT’ten DAEŞ’e darbe

16.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Silah ve patlayıcılarla yasa dışı yollardan Türkiye’ye geçip sansasyonel eylem yapmayı planlayan DAEŞ’in sözde Türkiye sorumlusu Suriye’de yakalandı.

MİT’ten DAEŞ’e darbe

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), DAEŞ’in sözde “Türkiye vilayeti sorumlusu” Kasım Güler’i Suriye’de yakalayarak Türkiye’ye getirdi. Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre MİT, kırmızı kategoride aranan “Ebu Usame el Türki” kod adlı Kasım Güler’in, Suriye’den Türkiye’ye geçerek sansasyonel eylem yapmayı planladığı bilgisi üzerine çalışma başlattı. Takibe alınan Güler, Suriye’de gerçekleştirilen operasyonla yakalandı ve sorgulanmak üzere Türkiye’ye getirildi.

Haberin Devamı

Güler’in silah ve patlayıcılarla yasa dışı yollardan Türkiye’ye geçme hazırlığında olduğu belirlendi. Kırmızı kategoride aranıp yakalanan ilk DAEŞ mensubu olduğu bildirilen Güler’in üzerinden çok sayıda örgütsel doküman ile gizli belge çıktığı kaydedildi. Güler’in 2008-2010 arasında Afganistan-Pakistan bölgesine geçerek İslami Cihat Birliği’nde faaliyet gösterdiği; 2014’te örgüt lideri Halife Ebubekir El Bağdadi’ye biat ederek DAEŞ’e katıldığı; 2018’de örgüt içerisinde üst düzey görevlerde yer aldığı ve örgütün sözde Rusya, Avrupa ve Türkiye mali sorumlusu da olduğu belirlendi.

4 ilde 17 gözaltı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, terör örgütü DAEŞ’le irtibat ve iltisaklı şüphelilere yönelik soruşturma başlatıldı. Diyarbakır, Bursa, Muğla ve Malatya’da düzenlenen eş zamanlı operasyonda, haklarında yakalama kararı çıkartılan 19 zanlıdan 17’si gözaltına alındı.