Gündem Öksüz, Berlin’de bu evde saklanıyor

Öksüz, Berlin’de bu evde saklanıyor

14.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

FETÖ’nün firari sözde imamı Adil Öksüz’ün, Almanya’ya kaçtıktan sonra örgütün Berlin’in Neukölln ilçesindeki hücre evinde saklandığı iddia edildi. Ak Partili Ünal ise, ellerinde resmi bir bilginin olmadığını söyledi

Öksüz, Berlin’de bu evde saklanıyor

FETÖ’nün darbeci sözde “Hava Kuvvetleri İmamı” Adil Öksüz’ün Almanya’ya kaçtıktan sonra, örgütün Berlin’deki hücre evlerinde kaldığı iddia edildi. Konuyla ilgli açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya’nın Adil Öksüz ve diğer FETÖ’cülerle ilgili arama kararı çıkarttığını söyledi. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal ise ellerinde resmi bir bilgi olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı’na ulaşan bir ihbar mektubunda, Öksüz’ün Almanya’nın başkenti Berlin’in Neukölln ilçesinde Friedelstr 48. 12047 adresinde, S. Yaşar adına kayıtlı bir evde saklandığı belirtildi.

Arka cephede

İhbar üzerine, AA muhabirlerinin gittiği evde kapı zilinin üzerinde ev sahibi olduğu tahmin edilen “Yaşar” isminin yazılı olduğu görüldü. Örgütün kara kutusu Öksüz’ün saklandığı hücre evinin, FETÖ elebaşlarının Avrupa’ya kaçırılmasını organize eden firari Ali A. isimli iş adamı tarafından ayarlandığı belirtildi.

Çoğunlukla göçmenlerin yaşadığı ilçedeki dairenin apartmanın caddeye bakan cephesi yerine sadece arka bahçeyi gören ve dışardan fark edilemeyecek bir cephede yer alması dikkati çekti. AA’nın görüntülediği ve zilini çaldığı dairede kimsenin kapı açmaması dikkati çekerken, apartmanın Alman sakinleri de S. Yaşar adında bir kişiyi tanımadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Öksüz’ü saklayan kilit isim, Berlin’deki FETÖ yapılanmasının etkili unsurlarından firari Ali A. Berlin’de birçok gayrı menkulu bulunan Ali A. darbe girişiminin ardından Türkiye’den çok sayıda FETÖ elebaşının yasa dışı yollarla başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerine kaçışını ve barınmasını organize etti. Öksüz’ün de bu evlerden birinde saklandığı düşünülüyor. Ali A’nın, S. Yaşar’a ait hücre evde birçok FETÖ elebaşını sakladığı, görgü tanıklarının ifadelerine de yansıyor.

Toplanma merkezi

Öte yandan Ali A. Türkiye’den kaçan birçok orta ve üst düzey FETÖ elebaşının farklı evlerde barınmalarına da aracılık ederken, örgütün Polonya ve Kırgızistan yapılanmasıyla bağlantısını sürdürüyor. Türkiye’den kaçışlarda önce eski Doğu Bloku ülkelerine giden ve hemen sonra Berlin’e geçen FETÖ üyeleri, bu kenti adeta ilk toplanma merkezi olarak kullandı. Darbe girişiminden bu yana 4 binden fazla FETÖ’cünün, Almanya’da örgüt üyeleri tarafından korunduğu, yer temin edildiği, oturum ve iltica talepleri konularında destek sağlandığı öğrenildi.

‘Resmi bilgi yok’

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal ise, iddialara ilişkin resmi bir bilginin olmadığını belirterek, “Almanya’nın FETÖ mensuplarına dönük tutumundan duyduğumuz rahatsızlık ortada, bunu en üst düzeyde yetkililere ilettik.” dedi. Birçok eski FETÖ’cü yargı-emniyet mensubunun Almanya’da olduğuna dair ellerinde bilgiler olduğunu ifade eden Ünal, “Önümüzdeki günlerde Alman hükümetinden olumlu adım bekliyoruz. Sadece Almanya değil AB ve ABD’de gelişmelerin olmasını bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu: Beklentimiz iade edilmesi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, FETÖ’nün firari ‘Hava Kuvvetleri imamı’ Adil Öksüz’ün Almanya’da olduğu iddialarının ardından Almanya ile resmi temas kurduklarını belirtti. Çavuşoğlu, “Almanya arama kararı çıkarttı. Ama henüz daha resmi olarak bulunmuş değil. Beklentimiz bulunduğu taktirde iade etmeleridir. Yunanistan’daki darbecilere dönmesin bu iş” dedi. Konunun peşinde olduklarını vurgulayan Çavuşoğlu, böyle bir yakalama durumu olduğunda o süreci hızlandırmak için detayları görüştüklerini belirterek şunları söyledi: “Yunanistan’daki darbecilere dönmesin bu iş. Amerika’da da temaslarımızı yoğunlaştırdık. Hem Amerika içinde FETÖ ile ilgili FBI’nın bir soruşturması var. Gördüğümüz kadarıyla detayları şu anda bilmemiz mümkün değil. Kapsamlı ve ciddi bir soruşturma. Çalışma grubumuzla beraber Türkiye ve Amerika heyetleri bizim iade talebimiz gönderdiğimiz delillerle ortak çalışacaklar” dedi.

Haberin Devamı

Yunanistan’a baskı

Çavuşoğlu, Yunanistan’ın darbecileri vereceğini söylediğini hatırlatarak, “Yunanistan’ın vermek istediğini biliyorum ama Yunanistan’a AB dahil batıdan bu konuda çok ciddi baskı geldi, ‘bunları Türkiye’ye vermeyin’ diye. Yunanistan bunları bize vermezse yarın benzer konularda da bizim tutumumuz farklı olur” dedi.

Alman sözcüden açıklama: Somut bir şey söyleyemeyeceğim

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr, firari FETÖ’cü Adil Öksüz’ün Almanya’da bulunup bulunmadığına ilişkin güncel bir gelişme olup olmadığı konusunda somut bir şey söylemeyeceğini belirtti. Adebahr, “2 yıl önce Türkiye’de gerçekleşen darbe girişiminin ele başlarından Adil Öksüz’ün Almanya’da Berlin’de görüldüğüne ilişkin haberler var. Bu konuda Alman makamlarında bilgi var mı? Eski Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Öksüz hakkında yeterli bilgiler olması durumunda Alman makamlarının harekete geçeğini söylemişti” şeklindeki soruyu yanıtlarken, “Gabriel’in o dönemde söyledikleri hala geçerli. Güncel bir gelişme olup olmadığı konusunda şu an bir şey söyleyemeyeceğim” dedi.