Gündem ‘Oltu Cağ Kebabı’ marka olacak

‘Oltu Cağ Kebabı’ marka olacak

14.04.2008 - 11:10 | Son Güncellenme:

.

‘Oltu Cağ Kebabı’ marka olacak

ERZURUM’un vazgeçilmez lezzetlerinden olan Cağ Kebabı’nı markalaştırma adına Oltu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO), ‘Coğrafi İşaret Belgesi’ almak için Türk Patent Enstitüsü’ne başvurdu. Önümüzdeki Mayıs ayında çıkacak kararla birlikte cağ kebabının ‘Oltu Cağ Kebabı’ olarak anılacağını belirten OTSO Başkanı Baki Karaca, “300 yıllık geleneğimizi marka haline getirip, Oltu’nun tanıtımına katkı sağlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Kıpçak Türkleri’nden günümüze kadar geldiği belirtilen 300 yıllık geçmişe sahip cağ kebabı, Oltu ilçesinin tanıtım umudu oldu. İki yıldır yaptıkları araştırmalar sonunda cağ kebabının Oltu, Olur ve Şenkaya ilçelerinde ortaya çıktığını saptadıklarını bealirten OTSO Başkanı Baki Karaca, asıl adı ‘yatık döner kebap’ olan Cağ Kebabı’nı markalaştıracaklarını söyledi. Coğrafi İşaret Belgesi alabilmek için geçen yıl Türk Patent Enstitüsü’ne başvurduklarını kaydeden Başkan Karaca, Enstitü’nün kriterleri doğrultusunda bekleme sürelerinin dolduğunu, mayıs ayı itibariyle belgeye sahip olacaklarını belirtti. Coğrafi İşaret Belgesi’yle birlikte cağ kebabının Türkiye’nin neresinde olursa olsun ‘Oltu Cağ Kebabı’ olarak adlandırılacağını bealirten Başkan Karaca, “Bu sayede güzel Oltu’muzun tanıtımı daha kolay olacak. Oltu Cağ Kebabı’nı diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özellik etin doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş koyunlardan elde edilmiş olmasıdır. O lezzet sadece Oltu’da tadılır” diye konuştu.

Haberin Devamı

OLTU CAĞ KEBABI

Doğal ortamlarda yetiştirilmiş en az bir yaşındaki koyunlardan elde edilen et, sinir, damar ve zarlardan ayıklanır. Etin yağı normal ölçüde bırakılır. Ayıklanan et şişe takılmaya uygun şekilde hazırlanır ve tuzlanarak bir gün dinlendirilir. Daha sonra çok ince kıyılmış kuru soğan karabiber ile karıştırılıp, macun haline getirilir ve et bununla birlikte iyice yoğrulur. Hazırlanan et şişe takılır ve hafifçe sıkıştırılır. Şişin kromdan yapılmış ve et takılan bölgesinin 2x2 santimetre ebadında dörtköşe olması önemlidir.

Şiş, durgun ateşe 15 santimetre yükseklikte ve ateşin durumuna göre uygun bir mesafede özel düzeneğe yatay olarak konulur ve piştikçe çevrilir. Hazırlanan şiş, yakılan meyve ya da meşe ağacı odununda pişirilir. Ocağın taş veya tuğladan yapılması, Oltu Cağ Kebabı’nın kendine has lezzeti için çok önemlidir. Pişen et geleneksel olarak cağ adı verilen küçük şişlere takılarak servis yapılır.