Gündem Pargalı İbrahim’in kemikleri sızlıyor

Pargalı İbrahim’in kemikleri sızlıyor

21.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Pargalı Damat İbrahim Paşa, Kanuni Sultan Süleyman’ın saltanatı döneminde 1523-1536 yılları arasında sadrazamlık yapan dönemin en önemli siyasi aktörü kabul ediliyor. Ancak Pargalı İbrahim’in Kabataş’taki kabristanı günümüzde kentsel dönüşümün kurbanı olmak üzere.

Pargalı İbrahim’in kemikleri sızlıyor

Meclis-i Mebusan Caddesi, Canfeda Çıkmazı’nın girişinde bulunan türbenin harabeye dönmesi yüzünden Pargalı’nın kemiklerinin her an etrafa saçılma tehlikesi bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi tarafından kabristanın restore edileceği açıklansa da, restorasyona kadar geçecek sürede türbenin yok olma riski bulunuyor. Ocak ayında gezgin Ali Ediz Elbir tarafından görüntülenen kabrin geçtiğimiz günlerde çekilen görüntüleri ise “Böylesi ancak Türkiye’de olur” dedirtiyor.

Haberin Devamı

Restorasyon projesi

Tarihi kabristan için Beyoğlu İlçesi Tekkeleri Envanter Fişi’nde “18’inci yüzyılın üçüncü çeyreğinde tesis edilen Canfeda Baba Tekkesi’nden günümüze kalabilen yegâne izdir” ifadeleri yer alıyor. Öte yandan geçtiğimiz günlerde İBB tarafından yapılan açıklamada, Sadrazam Pargalı İbrahim Paşa’nın Beyoğlu’ndaki kabrinin rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesini hayata geçirileceği belirtildi.

Proje çalışmaları ve restorasyon işini Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü gerçekleştirilecek.

Pargalı İbrahim’in kemikleri sızlıyor

Sadrazam Pargalı İbrahim Paşa Kabri Restorasyon Projesi kapsamında sonradan yapılmış niteliksiz eklerin temizleneceği, çevre duvarı, korkuluk, hazire kapısı ve zemin kaplaması gibi yapısal elemanların aslına uygun olarak yenileneceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Duvar yenilenecek

Restorasyon kapsamında hazire içindeki özgün elemanların kotları korunacak, çevre duvarlarındaki gereksiz eğrilik ve kırılmalar düzeltilerek, özgün düzgünlüğe getirilecek. Çalışmalarda duvarlar üzerinde yer alan sıva katmanlar, tahrip olmuş mermer kaplama kaldırılarak, alttan çıkacak özgün duvarın yüzeyine taş örgülü bir duvar örgüsü yeniden imal edilecek.