Gündem Plaka sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Plaka sorgulama işlemi nasıl yapılır?

16.09.2017 - 08:04 | Son Güncellenme:

Yeni bir araç satın alacak olanlar, araca ait borç olup olmadığını sorgulayabilirler. Özellikle ikinci el araç satın alacak kişiler, plaka sorgulaması yaparak ileride oluşabilecek sorunların önüne geçebilirler. Eğer araca ait borç varsa, bu daha sonra ceza olarak alıcının karşısına çıkabilir. Plaka sorgulama nasıl yapılır?

Plaka sorgulama işlemi nasıl yapılır

Plaka sorgulama işlemleri farklı yollardan yapılabilir. Bunlar kısa mesaj, E-Devlet sistemi, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) internet sitesi, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile sorgulamadır. Plaka sorgulama ile plakaya ait cezalar, kaza raporları ve hasar kayıtları görülebilir. Böylece araç alınmadan önce, araç ile ilgili bilgi sahibi olunur.

Haberin Devamı

PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

SMS İLE ARAÇ PLAKASI SORGULAMA

Araç plaka sorgulama işlemleri, tüm operatörler üzerinden SMS ile yapılabilir. Sorgulama için gönderilecek her mesaj ücretlendirilir. Sorgulama ücreti 7 Türk Lirası’dır. Araçta değişen parça olup olmadığını öğrenmek isteyenler; ‘’PARCA PLAKA’’ yazıp 5664’e SMS göndermelidir. Örnek; PARCA 34AB12345

Aracın hasar geçmişi bilgilerini öğrenmek isteyenler de plakayı yazıp 5664’e göndererek tüm hasar geçmişini plaka değişmiş olsa bile öğrenebilirler.

SMS ile yapılacak sorgulamalarda araçta değişen parçanın olup olmadığı bilgisi dışında hasar kaydı sorgulama, trafik sorgulama, tutanak sorgulama, araç detay sorgulama ve kasko sigorta durumu sorgulama işlemleri de yapılabilir.

Haberin Devamı

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Araç plaka sorgulama işlemini E-Devlet üzerinden yapmak isteyenler, sisteme giriş yapmalıdır. Sisteme giriş için mobil bankacılık, E-imza, mobil imza, internet bankacılığı ve E-Devlet şifresi ile giriş seçenekleri yer alır. Bu seçeneklerden birisi ile sisteme girildikten sonra, e-Hizmetler bağlantısında yer alan kurumlar içerisinden Emniyet Genel Müdürlüğü bağlantısı açılır.Açılan bağlantıdan ‘’Araç Plaka Sorgulama’’ bölümüne girilir. Buradan sorgulama yapılacak araca ait plaka yazılarak sorgulama gerçekleştirilebilir. Sorgulama işlemi sonucunda aracın modeli, rengi, markası, tescil birimi ve sahip belge tarih bilgilerine ulaşılabilir. Bu bilgiler dışında aracın çalıntı olup olmadığı ve hak mahrumiyetinin olup olmadığı da öğrenilebilir.

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi üzerinden sorgulama yapmak isteyenlerin internet sitesine girmesi gereklidir. İnternet sitesine girildikten sonra sigortalının T.C. kimlik numarası ve araç plakası yazılır. İstenen bilgilerin doğru olarak girilmesi sonucunda araç plaka sorgulaması yapılabilir.

EGM İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

EGM internet sitesinden araca ait trafik cezası olup olmadığı sorgulanabilir. EGM resmi internet sitesine girildikten sonra ‘’Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ bölümüne girilir. Bu bölümde ad, soyad, T.C. kimlik numarası ve doğum yılı bilgileri ilgili yerlere yazılır. Bilgilerin girilmesi ile aracın bir yıla ait trafik cezaları görülebilir.