Gündem Prostat kanserini MR yakalayabiliyor

Prostat kanserini MR yakalayabiliyor

23.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere’deki University College London’da yapılan çalışma, 10 dakikalık MR taramasıyla erkeklerde prostat kanserinin teşhis edilebileceğini gündeme getirdi.

Prostat kanserini MR yakalayabiliyor

ALEYNA SEVİM - İstanbul - Yöntemin kandan ölçülen PSA seviyesiyle yapılan kontrollerden daha doğru sonuçlar verdiği belirtildi. PSA testleri, prostat kanserlerinin tespiti için yararlı ancak güvenilmez kabul ediliyor. Araştırmayı yapan uzmanlar, prostat MR’ının taramalarda kullanılabileceğine dair sonuçlar elde ettiklerini söylüyor. Ancak bunun tam olarak sağlanabilmesi için daha büyük çalışmalara ihtiyaç duyuluyor. 

Haberin Devamı

‘YENİ UFUK AÇTI’ 

Çalışmayla ilgili Milliyet’e değerlendirme yapan İstanbul Kent Üniversitesi Rektörü ve Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Necmettin Atsü şunları söyledi:

“Normalde PSA değerlerini 0-4, 4-10 arası ve 10’ün üstü diye ayırır ve sonuca göre biyopsi kararı veririz. Hastanın PSA’sı 10’un üzerindeyse biz bunlara hemen biyopsi yapardık. 4-10 arasındaysa, başka parametrelere bakıp oradan biyopsi kararı verirdik. 4’ün altındakilere pek biyopsi yapma kararı vermezdik.

Parmak muayenesi bulgularının normal olduğu hastalardan bahsediyoruz ama muayenede bir sertlik görürsek onu hiç düşünmeden biyopsiye alırdık.

Bu MR bize yeni bir ufuk açtı. Biz PSA’nın zaten spesifik belirteci olmadığını biliyoruz ama çalışma bunu bir kez daha gösterdi. 4’ün altında PSA’sı olan bazı insanlardaki lezyonlar MR’da ben tümörüm diye bağırıyor ve hakikaten onlardan biyopsi aldığınızda tümör çıkıyor. Tam tersi 10’ün üstünde PSA’sı olanlarda da MR’da lezyonlar o kadar da önemli olmayabiliyor. Bunlardan alınan biyopsilerin sonucunda da tümörün çıkmadığını görüyorsunuz. Multiparametrik prostat MR’ı bizim normal pratiğimize girmiş durumda. Neredeyse görmeden hiç biyopsi yapmıyoruz. MR ile lezyonu üç boyutlu olarak haritalandırabiliyoruz.” 

Yazarlar