Gündem 'Referandumu çözüm diye anlatmayın'

'Referandumu çözüm diye anlatmayın'

06.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Gezi eylemlerine ilişkin 16 kişi hakkında hazırlanan iddianamede Kavala’nın telefon görüşmesi dökümleri de yer aldı. Tapelerde Kavala, “Referandumu sakın iyi bir çözüm diye anlatmayın” diyor

Referandumu çözüm diye anlatmayın

Gezi eylemleriyle ilgili olarak Osman Kavala ile Mehmet Ali Alabora’nın da aralarında bulunduğu 16 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamenin kabulünün ardından ilk duruşma tarihi de belli oldu. Gezi davasının ilk duruşması 24 Haziran’da Silivri’de görülecek. Mahkemenin kabul ettiği iddianamede, şüphelilerin telefon konuşmalarına ait tapeler yer alıyor.

Haberin Devamı

İddianamede Anadolu Kültür şirketinde Yönetim Kurulu üyesi olan Yiğit Ali Ekmekçi ile Sedat Yurttaş isimli bir kişinin 2. bir geziden bahsettikleri telefon görüşmelerine yansıdı. Görüşme şöyle:

Sedat Yurttaş: “Tabii tabii valla yani ee Kürtlerin de bir Gezi’ye ihtiyacı var ama.

Yiğit Ali Ekmekçi: Olur valla bence de Sümer Parkı uygun yani.

Sedat Yurttaş: Ama işte ee Gezi de pahalıya patladı, daha çok artacak gibi görünüyor faturanın.

‘Olumlu demek hata’

Bir diğer tape de Osman Kavala’nın Ali isimli bir kişiyle yaptığı görüşme tapelere şöyle yansıdı:

Ali: Şimdi benim kafamda geçen, seninle yaptığım kısa konuşmadan sonra eğer bu doğruysa referanduma karar verildiği. Erdoğan diyalog yapmıyor falan diye eleştirmiştik. Ne diyorsun?

Haberin Devamı

Osman Kavala: Yani referandum, şu anda uzlaşma yönünde bir adım görülmüyor doğrusunu istersen.

Ali: Bence hata yapıyorlar eğer görmüyorlarsa.

Osman Kavala: Referandumu biz bir uzlaşma yönünde adım diye yorumlamak istemiyor. Yani şöyle diyeyim refarandum aslında yapıldı yani 1 milyon kişi eğer bunun park olarak kalmasını istiyorsa bu artık şeydir. Bir iradenin beyanıdır. Erdoğan’ın bunu dinlemesi lazım. Ama referandumu şey yapmayın sakın referandumu iyi bir çözüm diye anlatmayın. Referandumda ben nasılsa çoğunluk alacağım diye.

Ali: Bu Osman yok ama şimdi demokrasinin temel ilkelerinden bir tanesi özellikle (Osman tarafından lafı kesilir)

Osman Kavala: Sandık değildir. Sandık değildir. Bak sakın o muhabbeti.. Bu konuda referandum yanlış bir seçimdir. Eğer siz referandumu çözüm diye sunarsanız çok ciddi tepki alırsınız.

‘Bu işin kamuoyu gücü Çarşı olsun’

Yine Osman Kavala’nın Mehmet Ali Alabora ile yaptığı bir başka görüşmede ise, Gezi eylemlerini Çarşı grubunu ön plana çıkarmak için planlama yapmak istediği görüşmelerde şöyle yer aldı:

Osman Kavala: Ya benim kafamda şöyle bir senaryo var. Yani bu işi öyle bir tezgahlayalım ki eğer tezgahlayabilirsek yani bu işin kamuoyu gücü Çarşı grubu olsun diye düşünüyorum. Çünkü bunu ve bizler ne soldan herhangi bir örgüt ya da herhangi bir örgüt lideri şey yapamaz. Yani çok ağır bir iş bu. Topluma karşı Çarşı grubunun bir şeyi var. Bir meşruiyeti var. Yani şimdi mücadele etmişler bilmem ne yapmışlar bir de hani siyasi hesapları olmadığı için kimse Çarşı grubunu rakip diye görmüyor, şimdi bizim oraya gitmemiz biraz Çarşı grubunu fişeklemek yani onları cesaret verdirmek biraz da işte bi bakana ‘Ya kardeşim yani burası öyle bir yer ki, yani burada herkes var o da var şu da var bu da var yani bunlar üzerine kategorize etmek işte şu şudur bu budur hikayesinden vazgeçin’ yani o şeyi vermek onu anlatmaya çalışmak. Sadullah Ergin ile ben daha önce görüştüm yani. 3 kere falan görüştüm. Sen görüştün mü bilmiyorum.

Haberin Devamı

Mehmet Ali Alabora: Hayır abi.

Osman Kavala: Biz 3 görüşme yaptık Sadullah Ergin’le notum iyidir.