Gündem Sağlık hep gözde tarım yükselişte

Sağlık hep gözde tarım yükselişte

29.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üniversite tercihleri başladı. Adayların gelecekte öne çıkacak meslekleri dikkate alarak tercih yapmalarında yarar var. Rektörler, sağlık ve bilişim alanlarının her zaman önemini koruyacağı konusunda hemfikirler. Kimi rektörler, finans, turizm, tarım gibi alanların yükselişe geçeceğine dikkat çekiyor. Kimileri de ana disiplinlerden birine girin, gelecekte popüler olan mesleklerle ilgili seçmeli ders alarak uzmanlaşın diyor.

Sağlık hep gözde tarım yükselişte

Yüz binlerce üniversite adayı hayallerindeki üniversiteye ve bölüme girebilmek için bugünden itibaren üniversite tercihinde bulunmaya başladı. Tercih maratonu 3 Ağustos’a kadar devam edecek. Adayların tüm programlar arasından 24 tercih hakkı var. Kimi adaylar hangi bölümü tercih edeceklerine karar verirken kimi adayların hâlâ kafası karışık. Bu noktada rektörlerden adayların tercih yaparken nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda ve gelecekte öne çıkacak mesleklerle ilgili görüş aldık:
‘Başarı sırası tek ölçüt değil’
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen:
1)Üniversite adayları tercih yaparken LYS-YGS başarı sıralarını önemsiyorlar. Doğru bir yaklaşım olabilir ancak bunu tek ölçüt olarak almamalılar. İlgileri, yetenekleri ve değerleri temelinde tercihte bulunmalılar. İlgi, yetenek ya da değerleriyle örtüşmeyen üst sıralardaki bir alanı tercih etmektense bütün bu özellikleriyle uyumlu kendi başarı sırasının daha altındaki bir alandan tercih yapması doğru bir yaklaşım. Öğrenciler tercihleriyle bir mesleğe yönelecekler. Mesleğin bir amaç değil bir araç olduğunu unutmamalılar. Meslek saygınlık, tanınırlık, para, güçlü sosyal ilişkiler getirebilir. Önemli olan aday öğrencinin bu getirilerin hangilerini kıymetlendirdiğidir. Üniversite adayları belirledikleri alanlarda hangi üniversitelerin eğitim verdiğini belirlemeli, üniversitelerin öğretim üyesi kalitesi ve program kalitesi, kampüs mimarisi, kampüste sosyal yaşam ve barınma, kampüs güvenliği de dikkate almalılar.
2Bugün tüm dünyada geleceğin meslekleri olarak öne çıkan alanların Türkiye’ye ne zaman geleceğini yordamak mümkün değil. Geleceğin meslekleri olma potansiyeli olan alanların Türkiye’deki altyapısı ve mesleğe hazırlama ortamları da bir diğer tartışma konusu. Sağlık, teknoloji ve eğitim alanları bugün de gelecekte de önemini koruyacaktır.
‘Ana disiplinlerin dışına çıkmayın’
MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin:
1) Meslek tercihi yapmak önemli ve bir o kadar da zor bir karar. Adaylar, kişisel özelliklerine uymayan, puanım boşa gitmesin kaygısı, çevre baskısı gibi hatalı kriterlerle bölüm, meslek, üniversite seçmekten kaçınmalılar. Meslek seçimi sonrası üniversiteleri seçmeliler. Doğru üniversite: 21. yüzyıl yetkinliklerini (liderlik, iletişim, uyum yeteneği, inisiyatif alabilme, tutku, inovasyon, girişimcilik, çok iyi İngilizce) öğrencilerine kazandırmalı. Öğrencisini merkez alan ve ulaşılabilir yönetime sahip olmalı. Uluslararası eğitim fırsatları sunmalı. Mesleğiyle ilgili son teknolojileri öğrencilerle tanıştırmalı. İş ve staj olanağı sağlamalı. Eğitimde kaliteyi ön planda tutmalı.
2) Tercihlerini ana disiplinlerdeki bölümlerin dışına çıkartıp gündemdeki mesleklerden yana kullanmamalarını tavsiye ederim. Ana disiplinlerden birine giren öğrenci geleceğin mesleği diyebileceğimiz herhangi bir alanda seçmeli dersler alarak kendisine uzmanlık kazandırabilir.
‘Hayatınızın filmini, siz yönetin’
İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Can Muğan:
1) Meslek seçimi, yaşamlarının tamamını etkileyecek. Adaylar, çevresindekilerin görüşlerini kendi süzgeçlerinden geçirip son kararı alma cesaretini göstermeliler. Hayatlarının senaryosunu çiziyorlar. Bu filmin yapımcısı, yönetmeni ve başrol oyuncusunun kendileri olduğunu hatırlamalılar. Adayların, en çok istedikleri üniversite ve bölüm, 1. tercihleri olmalı. Sadece puan yeterli olduğu için ilk sıralara yazılan tercih sonucunda istenmedikleri bir meslek sahibi olabilirler.
2) Gelecekte, dijital teknolojiye dayanan ve kişiselleştirilmiş eğitim, turizm, tarım, sağlık ürünleri ve hizmetleriyle ilgili yeni meslekler doğacak. Gelecekte finans uzmanına ya da moda tasarımcısına ihtiyaç duyulacak. Ancak en iyi eğitimi almış, küresel etki bırakabilecek gençler, geleceğe adlarını görkemli şekilde yazdıracak.
‘Mezunların durumunu inceleyin’
Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan:
1) Üniversite seçiminde en önemli kriterlerden biri hiç şüphesiz ki öğretim üyelerinin kalitesi olmalıdır. Üniversitenin araştırma, geliştirmeye verdiği önem, öğretim üyelerinin dünya literatürüne sağladıkları katkıları göz önünde bulundurmalarını tavsiye ederim. Akademik performansın yanı sıra üniversitenin sağlayacağı sosyal hayat da öğrencinin gelecek yaşamına yön verecek en önemli konulardan biri. Üniversite, araştıran, sorgulayan, uluslararası vizyona sahip olmak isteyen, öğrenme heyecanını kaybetmeyecek; değişen dünya koşullarında değişime ayak uydurabilecek ve gerekirse suyun akışını değiştirebilecek bireylerden oluşmalı. Üniversite size her şeyden önce dünya görüşü kazandırır ve koşullar her ne olursa olsun bilgiye ulaşmanın ve en doğrusunu seçmenin yöntemlerini öğretir. Öğrencilere tavsiyem, seçtikleri üniversitenin kişisel merak ve yeteneklerini, heves ve heyecanlarını besleyebilecek bir yapıda olduğundan emin olmalarıdır.
Üniversiteleri değerlendirirken eğitim sistemini, felsefesini, sunduğu esneklik ve rehberlik, kariyer planlama desteği, değişim programları, çift anadal, yandal vb. gibi olanakları mutlaka incelemeleri gerekir. Ayrıca tercih edecekleri üniversiteden mezun olanlar hangi şirketlerde çalışıyor, iş bulmaları yüzdeleri nasıl, bunlar çok önemli detaylar.
2Bilgi çağının baş döndürücü hızını göz önüne aldığımızda, geleceğin popüler mesleklerinin neler olabileceğini söylemek ancak kehanette bulunmak olur. Bildiğiniz gibi, günümüzün en popüler mesleklerinin birçoğu 10 yıl önce yoktu ya da henüz ortaya çıkmaktaydı.
Tercihlerinizi sakın son güne bırakmayın!
Yılan hikâyesine dönen tercihler ve yeni kılavuz yüzünden adayların tedirginliği iyice arttı.
Keşke her şey çok daha süratli gerçekleşebilseydi...
Her gecikme, onları geriyor. Çünkü pek çoğu ilk defa bu heyecanı yaşıyor...
Tercih süreciyle ilgili en önemli ayrıntılardan birisi de, sıralamanın son dakikaya bırakılmaması.
Önceki yıllarda bu konularda çok sıkıntı yaşandı.
Bir milyona yakın adayın yarıdan fazlası, tercih bildirimini, son bir, iki güne sıkıştırınca, ÖSYM bilgisayarlarının, bu yoğunluğa dayanamayıp pes ettiği çok oldu. Ve bu durum yüzünden kurdeşen döken aday ve veli sayısının haddi hesabı yok. Tercih sürecini zora sokup, sıkıntılı anlar yaşamak istemiyorsanız, tercihlerinizi ne olur son güne bırakmayın...
Tercih sıralaması yaparken dikkat edilmesi gereken ayrıntılardan birisi de, her bölümün karşısında yazan özel koşullar. 6, 16, 17, 28, 54, 76 gibi rakamların sıralandığı bölümde, her rakam farklı bir koşulu içeriyor.
Her ne kadar puanınız yetip, o fakülteye yerleşseniz de, eğer o koşullardan birini bile yerine getirmiyorsanız kaydınız kesinlikle yapılmaz, aklınızda bulunsun.
Görmediydim, haberim yoktu, bunun böyle olduğunu bilmiyordum gibi mazeretleri, maalesef hiç kimse dikkate almıyor ve bu yüzden bir yılınız boşa gidebilir. Koşulların üniversiteden üniversiteye, hatta fakülteden fakülteye ve yüksekokula göre değiştiğini de özellikle hatırlatmak isteriz... Bu arada, tercih listenize alacağınız vakıf üniversitelerinin, öğrenim ücretlerini, ödeme koşullarını da öğrenmenizde yarar var.
Kimisi öğrenim ücretinin yarısını peşin alıyor, kimi 8, 10, 12 aya taksitlendiriyor, kimi de peşin ödemelerde indirim yapıyor. Bütün bu ayrıntıları bilerek listeye alırsanız, kayıt aşamasında şok yaşamazsınız! Üniversitelerden bazıları, kendilerini seçinceye kadar her türlü şirinliği gösteriyor ama öğrencileri olduğunuzda Ali kıran, baş kesen haline gelebiliyorlar! Umarız her şey gönlünüzce gerçekleşir...
ÖSYM, yeni tercih kılavuzunu yayınladı
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) kapatılan üniversiteler sonrasında yeni 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu dün yayınladı. Klavuzdan, Tablo-3, Tablo-4 ve Tablo-5’ten, kapatılan Bursa Orhangazi, Canik Başarı, Fatih, Gediz, İpek, Melikşah, İzmir, Mevlana, Murat Hüdavendigar, Selahattin Eyyubi, Süleyman Şah, Şifa, Turgut Özal ve Zirve üniversiteleri çıkarıldı. Kılavuzda, ‘Yüzyıl Üniversitesi’nin kontenjanları da yeniden düzenlendi. Üniversite adaylarının bugünden itibaren 3 Ağustos’a kadar tercihlerini yaparken, ÖSYM’nin internet adresinden yayınlanan yeni kılavuzu esas almaları gerekiyor. ÖSYM’nin internet sayfasını takip etmekte yarar var.
TEOG’da tercihler bugün sona eriyor
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sistemi kapsamında Anadolu ve fen liseleri başta olmak üzere tüm devlet liseleri için tercih başvuruları bugün sona eriyor. Tercih yapmayan öğrencilerin kayıtları açık liseye otomatik olarak yapılacak. Sonuçlar 12 Ağustos’ta açıklanacak. Boş kontenjanlar 15 Ağustos’ta ilan edilecek. Yerleştirmeye esas 1. nakil tercih başvuruları, 15-19 Ağustos, ikinci nakil başvuruları 22-26 Ağustos’ta, 3. nakil başvuruları 29 Ağustos-2 Eylül tarihlerinde yapılacak.
Türk halkı Nobel Ödülü’ne aday
İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Türk halkını 2017 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösteriyor. Üniversite tarafından yapılan açıklamada “Türk Halkı, 15 Temmuz akşamı askeri cuntanın Milli İradeyi ele geçirme teşebbüsüne canı pahasına karşı koyarak efsanevi bir destana imza atmıştır. İAÜ olarak, darbeye canı pahasına karşı koyan kahraman Türk Halkı’nı 2017 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterme kararı aldık” denildi. Dünkü basın toplantısında İAÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, İAÜ Rektörü Prof. Dr. Yadigâr İzmirli, İAÜ Mütevelli Heyet Başkan Danışmanı Bülent Akarcalı konuyla ilgili bilgi verdi. Aydın, konuşmasında “Biz aslında Nobel Barış Ödülünü bir şemsiye olarak kullanıyoruz. Burada asli olan bu halkın ortaya koymuş olduğu iradenin dünyaya duyurulmasıdır” dedi. Adaylık için www.turkhalkinanobel.com ve www.nobelforturkishpeople.com adreslerinden imza kampanyası başlatıldı.
Hasan Kalyoncu’dan 2 yeni bölüm
Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Eğitim Fakültesi’nde “Özel Eğitim Öğretmenliği” ve Meslek Yüksekokulu’nda “Diyaliz Programı” olmak üzere iki yeni program açtı. 5 fakülte, 2 yüksekokul ve 1 meslek yüksekokulu bulunan üniversite, yeni bölümlerine 2016-2017 akademik yılında öğrenci kabul edecek.
HKÜ, dört yıllık lisans programı Özel Eğitim Öğretmenliği ile özel gereksinimi olan çocukların ve bireylerin bilimsel kanıta dayalı yöntem, araştırma ve hizmetler aracılığıyla bilgi, beceri ve gelişimlerini destekleyerek yaşam kalitelerini artırmaya yönelik akademik çalışmaların yapılmasını hedefliyor. Diyaliz Programı ile de böbrek hastaları için kullanılan diyaliz makinalarının hastaya uygulanması, kullanımı ve bakımında çalışacak teknik elemanlar yetiştirilecek.
YARIN:
Rektörler adaylara tercih yaparken nelere dikkat etmeleri gerektiğini ve geleceğin öne çıkan mesleklerini anlatıyor.