Gündem Saklı cennetler

Saklı cennetler

23.12.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Klasik rotalardan sıkılanlar için Türkiye’de az bilinen birçok güzellik var. Doğayla baş başa kalmak isteyenleri Kastamonu’da Gideros, Antalya’da Tazı Kanyonu, Trabzon’da Sera Gölü bekliyor. Kayağa alternatif arayanlar ise Burdur ve Denizli’yi tercih edebilir

Saklı cennetler

Doğudan batıya, kuzeyden güneye, her bölgesi tarihi, doğal ve kültürel güzelliklere sahip Türkiye, gezginler için unutulmaz deneyimler sunuyor. Pek çok güzelliği keşfedildi ancak hâlâ keşfedilmeyi bekleyenler de var. Yolda giderken birden karşınıza çıkan bir göl, dünyanın en özel manzarasına sahip bir uçurum ya da hiç ummadığınız bir yerde, bir kayak merkezi. Her yaşa, her ilgiye uygun bir yer var. Keşfetmek için yola çıkın. Biz sizin bu özel rotalardanu rotalardan bir kısmını derledik:

Haberin Devamı

Göl manzaralı kayak

Türkiye’nin Maldivleri olarak anılan Burdur’daki Salda Gölü, son yıllarda hızla popülerleşti. Ancak Burdur’un hâlâ pek bilinmeyen birçok güzelliği var. Bunların başında Salda Kayak Merkezi geliyor. Burdur’a 72 kilometre uzaklıktaki merkez, bir yandan kayak ve kış sporları yapma fırsatı sunarken diğer yandan Salda Gölü’nün güzelliğiyle büyülüyor. Tesiste 5 pistle 860 metre uzunluğundaki telesiyej hattı bulunuyor. Burdur, size göl ve kayak merkezinden daha fazlasını da sunuyor. Burada Sagalassos Antik Kenti de mutlaka görülmeli. Pisidia bölgesinin Roma İmparatorluk Dönemi’nde en önemli şehirlerinden biri olan Sagalassos, Anadolu’nun en iyi korunmuş antik kentlerinden.

Amazonlar kurdu

Haberin Devamı

Kastamonu’nun Cide ilçesinde bulunan Gideros Koyu, maviyle yeşili, doğayla tarihi buluşturuyor. Gideros’taki ilk site devletinin Amazonlar tarafından kurulduğu ve Büyük İskender’in baldızı Amastris tarafından da yıktırıldığı biliniyor. Koyun denize açıldığı kısmı çok dar olduğu için suyu çok dingin. Kalabalık olmayan bölge, korunan alanlar kapsamında. Gideros, doğayla baş başa kalmak, balık tutmak, güneşin batışını izlemek isteyenlere unutulmaz bir deneyim sunuyor.

Trabzon’un yeni adresi

Uzungöl, Sümela Manastırı ve yaylalarıyla turistlerin gözdesi olan Trabzon’un son keşfedilen güzelliklerinden biri de Akçaabat’taki Sera Gölü. Muhteşem manzaraya sahip göl, Trabzon’a 10, Akçaabat sahile ise 3 kilometre mesafede. Göl ve çevresi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalarla birlikte turizme kazandırıldı.

Saklı cennetler

Uzağa gitmeye gerek yok

ABD’nin Arizona Eyaleti’ndeki Grand Kanyon’un bir benzeri Erzurum’da bulunuyor. Görsel bir şölen sunan Narman Kanyonu, Kapadokya’daki peribacalarına benzer nitelikte peribacalarıyla dikkat çekiyor. ‘Kırmızı Periler Diyarı’ olarak bilinen Narman, deniz seviyesinden 1600 metre yükseklikte kurulu. Bu özel coğrafya, Sami Kale, Pertuvan Kalesi, Ergazi Köyü Kalesi, Başkale gibi çok sayıda kale ve tarihi kalıntının yanı sıra doğal güzelliklere sahip.

Haberin Devamı

Trenle Van Gölü

Son yıllarda özellikle gençler Ankara-Kars yolculuğunu kapsayan Doğu Ekspresi’ne büyük ilgi gösteriyor. Karlı dağları, eşsiz manzaraları tren konforunda seyretmek isteyenler için bir alternatif de Van Gölü Ekspresi. Ankara’dan hareket ederek Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Malatya, Elazığ ve Muş güzergâhını takip eden ekspres, Bitlis’in Tatvan ilçesinde son buluyor.

Saklı cennetler
Ege’de kar keyfi

Pamukkale Travertenleri’ne ve 19 antik kente ev sahipliği yapan Denizli, Ege Bölgesi’nde, uzağa gitmeden kayak yapmak isteyenlerin adresi. Denizli’nin Tavas ilçesindeki Bozdağ’da bulunan Denizli Kayak Merkezi, sezonu açtı. Tesis, en uzunu 1700 metre olan, 9 farklı kayak pistine sahip. Kış turizminin önemli merkezlerinden olması beklenen ve Ege Bölgesi’nin en büyük kayak merkezi durumundaki merkez, amatör ve profesyonel kayakçılara hizmet veriyor.

Gizli köyler

Doğayla baş başa olmak, huzurun ve yöresel ürünlerin tadını çıkarmak isteyenler ise Ege’nin köylerini ziyaret edebilir.

Haberin Devamı

Bu köylerden Şirince en bilineni. Ancak Birgi, Tire, Bademler, Belen, Doğanbey, Bozüyük ve Pınarbaşı Ege’nin saklı köyleri olarak ziyaretçilerini bekliyor. Bademler’in ilgi çeken bir diğer özelliği ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığın 2012’de yaptığı yarışmada Türkiye’nin en temiz köyü olması. Ayrıca burası tiyatrosu olan ilk köy.

Nefesinizi kesecek

Türkiye’nin birçok ilinde son yıllarda popülaritesi artmaya başlayan kanyonlar bulunuyor. Bu kanyonların en tepe noktasında çekilen fotoğraflar ise sosyal medyada büyük ilgi görüyor.

- Sahilleriyle yazın turistlerin en çok ziyaret ettiği tatil beldelerine sahip olan Antalya’daki Tazı Kanyonu bunlardan ilk akla geleni. Köprülü Kanyonu’nun kuzeyinde keşfedilen 200 metre derinliğindeki kanyon, eşsiz manzarasının yanı sıra yaban hayatını gözlemlemek isteyenleri de bekliyor.

- Aydın’ın Bozdoğan ilçesindeki Kemer Barajı üzerinde bulunan Arapapıştı Kanyonu da mutlaka görülmeli. 380 metre yükseklik, 6 kilometre uzunluğundaki kanyon, antik dönemden bu yana insanların saklanmak ve dini bir hayat yaşamak amacıyla kullandıkları yerlerden biri. Kanyonun Karacasu’ya bakan tarafında gizli bir dehliz de bulunuyor. Buradaki küçük ibadethane görünümü nedeniyle, Bizans dönemi Hıristiyanlarından bir grubun burada inzivaya çekildiği ya da gizlendiği düşünülüyor.

Haberin Devamı

- Sahip olduğu kanyonla dikkat çeken bir diğer şehir de Samsun. Şehrin Vezirköprü ilçesinde bulunan ve Türkiye’nin 2. büyük su kanyonu unvanını taşıyan Şahinkaya Kanyonu, doğa ve fotoğraf tutkunlarının yeni gözdelerinden.

- Siirt’te Botan Vadisi’ne hakim bir noktada yer alan Delikli Taş ise turizme yeni kazandırılan noktalar arasında bulunuyor.