Gündem Savaştan kaçtı hayaline kavuştu

Savaştan kaçtı hayaline kavuştu

24.02.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

İç giyim tasarımından şapka dikimine, gelinlik dikiminden stil danışmanlığına moda alanında geniş bir yelpazede eğitimler veren İSMEK Çolpan İlhan Moda Okulu, birçok kadının hayatını değiştiriyor.

Savaştan kaçtı hayaline kavuştu

Okuldan ücretsiz eğitim alan yüzlerce kursiyer, kendi işinin sahibi olma imkanı buluyor. Savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyeli Zehra Ağaçelebi de modacı olma hayaline bu okul sayesinde yaklaştığını söylüyor.

Haberin Devamı

Tüm eğitimler ücretsiz

Kendi gelinliğini dikmek, kendi iş yerini açmak, yarım kalan hayallerini gerçekleştirmek ve sektör değiştirmek isteyenlerin yolu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin moda okulunda kesişiyor. Teorik eğitimlerin ardından uygulama eğitimleri ile sektöre kalifiye elemanların yetiştirildiği okulda, tüm eğitimler ücretsiz. 3D deneysel kalıp, stil danışmanlığı, çanta - ayakkabı, şapka tasarımı, moda fotoğrafçılığı olmak üzere 32 branşta eğitim veren merkez bu yıl 750 kursiyeri ağırlıyor. Okul, iş gücü talebinde bulunan kurumsal firmalara da kursiyerleri yönlendiriyor.

‘Okulumuz herkese açık’

İSMEK Çolpan İlhan Moda Okulu’nun sorumlusu Rabia Aksoy, 16 yaşını doldurmuş tüm İstanbulluların burada eğitim alma hakkına sahip olduğunu hatırlatarak, “Okulumuzda eğitimler stilistlik, modelistlik, giyim olmak üzere 3 grupta veriliyor. Moda sektörüne atılmak isteyen veya maddi imkanı olmayıp özel kurslara gidemeyenler okulumuzu tercih ediyor. Uzman eğitim kadromuz ile birçok insanı hayaline kavuşturuyoruz. Kadınlar kadar erkeklerden de talep var” dedi.

Haberin Devamı

Suriye’den İstanbul’a

Suriye’deki savaştan 5 yıl sonra Türkiye’ye yerleşen Zehra Ağaçelebi, bilgisayar mühendisi olduğunu ama kıyafetlerini dikebilmek için kursa kayıt olduğunu söyledi: “Türkiye’de evlendim ve çocuklarım oldu. Ve sonrasında da çalışamadım. Moda tasarımının hep içerisindeydim. Bu okula kıyafetlerimi dikmek ve kendi tarzımı yaratmak için başladım. Burayı Türk arkadaşımdan öğrendim. Burada hayallerimi gerçekleştiriyorum.”

Savaştan kaçtı hayaline kavuştu

Adını taşıyor

İSMEK’in moda okulu, 2014’te kaybettiğimiz oyuncu Çolpan İlhan’ın adını taşıyor. Şair Attilâ İlhan’ın kız kardeşi, ‘Turist Ömer’ filmleriyle efsaneleşen Sadri Alışık’ın eşi, oyuncu Kerem Alışık’ın annesi olan Çolpan İlhan, sinemadan sonra moda dünyasında yer almıştı.

Savaştan kaçtı hayaline kavuştu

Hedefi yeni iş

Kursiyerlerden Elif Güneri (25) ekonomi okuduktan sonra sektör değiştirmeye karar vermiş. Güneri, “Oyuncak bebeklerime kıyafet dikerdim. Ailem izin vermediği için moda okuyamadım. Şimdi İBB’nin moda okulunda 5 gün kursa gidiyorum. Bana çok şey kattı. Okul bittikten sonra iş yerimi açmak istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

Kostüm dikiyor

Web tasarımcılığından sonra modaya yönelen Vildan Kepli (47) : “Bale kıyafetleri, kostümler dikiyorum. Diktiğim ürünleri sahnede gördüğüm zaman çok mutlu oluyorum. Para versek böyle güzel bir yer bulamayız. Hocalarımız ve eğitimler çok güzel.
Bu alanda ilerlemek istiyorum.”

Gelinlik dikecek

Hayalindeki gelinliği kendisinin dikeceğini söyleyen Özlem Demir: “Dikiş dikmeye hep ilgi duydum. Bu alanda eğitim almamam eksiklikti. İSMEK bana yeni kapılar araladı. Ve katıldığım gelinlik dikim kursu, bana hayalim olan kendi gelinliğimi dikme fırsatı verdi.”

Gece bankacı

Kurslara kadınlar kadar erkekler de ilgi gösteriyor. Gece bankada çalışıp gündüz kursa katılan Öztürk Yıkılmaz, sertifikasını aldıktan sonra moda sektöründe çalışacağını ifade ederek, “Kendi markamı kurma hayalim var” dedi.