Gündem Savcı o polisler hakkında kararını verdi

Savcı o polisler hakkında kararını verdi

21.05.2014 - 13:02 | Son Güncellenme:

Ailseinin yanında 11 polis tarafından dövülen Ahmet Koca davasında savcı şu kararı verdi...

Savcı o polisler hakkında kararını verdi

Ahmet Koca'nın darbedildiği iddiasına ilişkin 11 polis hakkında "işkence", Koca hakkında ise "memura direnme" ve "hakaret" suçlarından açılan davada esas hakkında görüşünü açıklayan savcı, polislerin 12'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmasını ayrıca haklarında ''kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'' suçundan da dava açılmasını istedi.

Haberin Devamı

İŞTE O KORKUNÇ DAYAK GÖRÜNTÜLERİ

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 11 müşteki sanık polis ve yine müşteki sanık Ahmet Koca katılmazken, Koca'nın avukatı Efkan Bolaç hazır bulundu.

Duruşmada söz alan avukat Bolaç, polislerden şikayetçi olduklarını belirterek, karakolda bulunan diğer polislerin de bu suça dahil edilmesi gerektiğini iddia etti.

Davaya ilişkin esas hakkında mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Aslan, sanıklardan Muhammet Mustafa'nın ehliyet sorma ve kimlik tespiti yapmak amacıyla şikayetçiyi durdurduğunu anlattı. Şikayetçinin asker olduğunu söylemesine rağmen sanık tarafından darbedildiğini, diğer polis sanıkların ise şikayetçiye yönelik bu eylemi önlemediklerini ifade eden savcı Aslan, hatta bazı sanıkların da bu eyleme karıştıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Şikayetçi Koca'nın ilk önce olay yerinde darbedildiğini ve kelepçelendiğini kaydeden Aslan, şikayetçinin, yasal gereklilik olmadığı halde hürriyetinden alıkonulduğunu ve bindirildiği araçta da darbedildiğini vurguladı.

Savcı Aslan mütalaasında, daha sonra polis merkezine götürülen şikayetçiye karşı burada da eylemin devam ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

''Şikayetçinin mevcut durumunu gören buradaki kolluk görevlileri, bu olayla ilgili kaybolması muhtemel delilleri toplayıp, nöbetçi savcıya olayı bildirip, gerekli emirleri almak yerine görevlerini yapmakta ihmalde bulunmuştur. Diğer sanıkların eylemlerine zımni olarak sessiz kalmak suretiyle dahil oldukları, bu kişilerin eylemlerinin iddianamede tanımlandığı ancak haklarında usulüne uygun kamu davası açılmadığı, yine haklarında 'işkence' suçundan kamu davası açılan kolluk görevlilerinin, 'kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma' eylemleri iddianamede tanımlandığı halde kamu davasının usulüne uygun açılmadığı anlaşılmıştır.''

- Karakoldaki diğer polisler hakkında suç duyurusu

Savcı mütalaasında, her sanığın ayrı ayrı ''işkence'' suçundan 3 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını ve yine aynı sanıklar hakkında ''kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma'' suçundan da kamu davası açılması için cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

Haberin Devamı

Mütalaada, olay tarihinde karakoldaki diğer polislerin ise suçun işlenmesini önlememe, suça ilişkin delilleri toplamama ve bu suretle işlenmiş suça iştirak etmelerinden ötürü haklarında suç duyurusunda bulunulması istendi.

Savcı Hüseyin Aslan mütalaasında, müşteki sanık Ahmet Koca'nın cezalandırılması veya beraatine ilişkin bir görüş bildirmedi.

Mahkeme heyeti, sanık ve avukatlarına mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere süre vererek, duruşmayı erteledi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 11 sanık polisin şikayetçi Koca'ya karşı insan onuruyla bağdaşmayan, bedensel ve ruhsal yönden acı çekmesine, aşağılanmasına yol açan davranışları gerçekleştirdiklerinin anlaşıldığı belirtilmişti. İddianamede, 11 polisin "işkence" suçundan 3 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Müşteki sanık Ahmet Koca hakkında ise "memura direnme" ve "hakaret" suçlarından iddianame hazırlanmış ve İstanbul 30. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Her iki dava daha sonra birleştirilmişti.