Gündem PKK'nın yeni merkezi! Özay Şendir, Türkiye’nin son operasyonlarının perde arkasını anlattı

PKK'nın yeni merkezi! Özay Şendir, Türkiye’nin son operasyonlarının perde arkasını anlattı

29.12.2023 - 14:56 | Son Güncellenme:

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir, Kandil'den kaçan PKK'lı teröristlerin yeni merkezine ilişkin dikkat çeken bilgileri aktardı.

Terör örgütü PKK, MİT ve TSK'nin başarılı operasyonları sonrası Kandil'den kaçmaya başladı. Örgütün yeni merkezi Süleymaniye oldu. Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir, son operasyonlara ilişkin yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Haberin Devamı

Özay Şendir'in açıklamaları şöyle:

Aslında birkaç tane sebebi var. Birincisi Kandil'de barınamama doğru. Kandil'e giden lojistik yolları var. Bu yolların denetimini bölgesel yönetim yaptığı zaman terör örgütü sıkıntı yaşıyordu. Süleymani'ye gittiler. Süleymaniye'ye nasıl gittikleri, orada olmalarından daha önemli. Süleymaniye, Talabani ailesinin kontrolünde. Celal Talabani öldükten sonra başlayan bir süreç var. Irak Kürdistan Yurtsevenler Birliği denilen harekette bir oğul Bafel Talabani var bir de yeğen Lahur Talabani var. Bu ikisi arasında müthiş bir liderlik kavgası başladı. Sonra bu ikisi birlikte yönetelim dediler. Birlikte yönetemediler, neredeyse iç savaş çıktı.

MİT OFİSLERİNDE VURDU

Süleymaniye çok ufak bir yer. İçerisinde CIA var, İran gizli servisi var. PKK her hattıyla buraya giriyor. Bunlar şöyle bir avataj sağlar diye düşündüler. 'Türkiye sivil can kaybına izin vermez, çok dikkat ediyor. Şehre saklanalım' dediler. Ama öyle de olmadı. MİT'in ofislerde çok operasyonu oldu. Süleymaniye'ye kaçmak onları bozmadı.

Haberin Devamı

İRAN'A DİKKAT

Burada dikkat etmemiz gereken yerlerden bir tanesi İran. Sincar'da Haşdi Şabi üniforması giyen PKK'lı görmeye başladık. İran -PKK ilişkisi son dönemde çok sık gündeme gelmeye başladı.

PKKnın yeni merkezi Özay Şendir, Türkiye’nin son operasyonlarının perde arkasını anlattı

İŞ BİRLİĞİNİN EN SOMUT ÖRNEĞİ

Suriye'den kalkıp düşen terör helikoptrerleri vardı. Onlar Süleymaniye'ye gidiyorlardı. Uzun zamandır aralarındaki iş birliklerinin en somut örneklerinden birisiydi.

ABD PKK DEVLETİ KURMAYA ÇALIŞIYOR

ABD, Barzani ailesinden vazgeçmiş durumda. Amerikan medyasında Pentagon kaynaklı Barzani ailesi aleyhinde çok fazla haber çıkıyor. ABD artık bir PKK devleti kurmak istiyor. Irak'ın kuzeyindeki Kürt nüfusun ve diğer etnik nüfusun PKK'yı kabul etmeyecekleri için Talabani ailesi üzerinden legalleştirmeye çalışıyor. Böyle bir planın parçasıyla karşı karşıyayız. Türkiye buna karşı ne yapıyor... Sadece MİT'in operasyonları yok. Türkiye bu konuda gerekenleri fazlasıyla söyledi. Türkiye'nin Süleymaniye'ye dikkat ettiğini, detaylarını anlatamıyorum ama çok net biliyorum. Türkiye durumun gayet farkında. İlginç olanı şu. Orada CIA ve İran var. Dünya birbirinden nefret eden iki ülke. Terör örgütünü Türkiye'ye karşı kullanma merkezi haline getirdiler Süleymaniye'de.

Haberin Devamı

İRAN'DAN BAĞDAT'A TEHDİT

İran yönetimi Ekim ayında Bağdat yönetimini tehdit etti. "Benim sınır hattımda bana karşı mücadele eden Kürt grupları taşıyacaksın, yoksa senin topraklarını bombalayacağım' dedi. Bir grup kamp boşaltıldı, İran hep PKK'yı Türkiye'ye karşı kullanmıştır.

SİNSİ PLAN: PKK'LI TERÖSİTLERDE HAŞDİ ŞABİ ÜNİFORMASI

Burada Tahran çok merkez olarak kullanılıyor. Şu anda terör örgütü üyeleri Haşdi Şabi üniforması giyerek, birlikte Sİncar ve civarında operasyon yapıyorlar. Birbirine düşman olan iki ülke birlikte hareket ediyor. Bunlar karşısında Türkiye boş durmuyor.

SINIRDAN 260 KİLOMETRE AŞAĞIDA OPERASYON

Erbil-Süleymaniye-Kerkük hattında sınırdan aşağı 260 kilometre aşağı indik operasyonlarda. Artık kafayı çıkarmakta zorlanıyorlar. Kandil'i boşaltırken amaçlarından bir tanesi de, Türkiye'nin nokta operasyonları çok yoğun olunca kalabalığın arasına girmeye çalıştılar. Yaptıkları sistem bu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE GÜVENLİK AĞI OLUŞTURUYOR

Türkiye bir güvenlik kuşağı oluşturuluyor. Terörle bir asgari mücadele var. Terörle bir ekonomik mücadele var. Mesela kurutulmuş domates ihracatı tamamen Güneydoğu'ya geçti. Mevsimlik işçiler artık başka yere gitmiyor. Tarım canlandı, GAP toprakları suladı.

YURT İÇİNDE TERÖR BİTTİ

Türkiye'nin içinde terör bitti. Dışarıdan bir güvenlik kuşağı oluşturuluyor. Mağaralarda saklandıkları bir süreçten bahsediyoruz.

ORALARA GAZETELER GİDEMEZDİ

TSK, PKK'yı 6 kere bitirdi. Kayıp sayısına baktığınız zaman 6 kez PKK bitti. Şimdi ekonomi tarımla beraber toparlanıyor. Ulaşımı kolaylaştırmak, hastaneler yapmak lazımdı. Buradan oralara gazeteler gidemezdi. Şimdi bambaşka yerdeyiz.

100'ÜN ÜZERİNDE ASKERİ BİRLİK

Bizim Hakurk-Metin-Zap hattında 100'ün üzerinde askeri birliğimiz var. Cumartesi o yüz yerden beşinde çatışma çıktı. Birinde şehit verdik.