Gündem Siyah sarımsak faydada beyazını solladı! Türkiye'de iki yerde var

Siyah sarımsak faydada beyazını solladı! Türkiye'de iki yerde var

11.10.2022 - 06:43 | Son Güncellenme:

Pek çok kişi siyah sarımsağın yeni bir sarımsak türü olduğunu düşünüyor ancak beyaz sarımsağın fermantasyonu sonucu elde ediliyor. Peki keskin olmayan bir tat ve rahatsız etmeyen bir kokuya sahip olması nedeniyle ekmeğe sürülüp yenebilen siyah sarımsak hakkında uzmanlar ne diyor? Evde de yapılabilir mi? İşte cevabı.

Siyah sarımsak faydada beyazını solladı Türkiyede iki yerde var

Sağlığa faydaları bilinmesine rağmen tat ve koku gibi sosyal hayatta sorun yaratacak özelliklerinden dolayı çoğu zaman tüketilmeyen sarımsak, siyah sarımsak haline geldikten sonra bu negatif özelliklerinden arınıyor. Siyah sarımsağın son zamanlarda çok popüler olduğunu söyleyen Dr. Ender Saraç, “Nedeni, beyaz sarımsaktan beş kattan daha fazla antioksidan içermesi. Beyaz sarımsak 45 ila 60 gün ideal hafif yüksek nem ve yüksek ısıda tutuluyor sonra kurumaya bırakılıyor. Böylece rengi koyulaşıyor ve içindeki antioksidan maddeler fazlalaşıyor. Özellikle içinde ‘S-allil-L-sistein’ diye çok güçlü bir antioksidan var. Kalp ve damar sağlığı olmak üzere Alzheimer, romatizmal, kronik ve dolaşım sistemi hastalıklarına karşı kalkan görevi görüyor. Siyah sarımsak aktarlardan, marketlerden veya sağlıklı ürün satan dükkanlardan bilinen baş şekliyle alınıp, dıştaki beyaz zarını soyup siyah macun olarak tüketilebiliyor. Koku yapar mı diye tedirginlik yaşayanlar için hapları da var” dedi.

Haberin Devamı

Siyah sarımsak faydada beyazını solladı Türkiyede iki yerde var

"Normal sarımsak acı ve yüksek kokuludur. Ancak yemeklere kattığı lezzet ve sağlığa faydaları nedeniyle tercih edilir. Beyaz sarımsağı direkt yemek çok zor. Siyah sarımsak ise macun gibi ekmeğin üzerine sürülüp yenilebiliyor. Siyah sarımsağın kokusu normal sarımsak gibi değil, minimum düzeyde. Bu nedenle vücutta koku yapmıyor. Uygun şartlarda muhafaza edilmesi durumunda 7-8 ay bozulmuyor. Siyah sarımsak son zamanlarda Avrupa’da da Asya’daki gibi çok popüler olmaya başladı. Hatta şimdilerde bazı restoranlarda masaya ortadan kesilmiş bütün bir baş sarımsağın yarısı getiriliyor. Siyah sarımsak kolesterolü düşürüyor, tansiyonu dengeliyor, kansere karşı savaşıyor. En büyük özelliği de Kovid-19 ile mücadele etmesi." Dr. Ender Saraç

Güney Kore’den temin edilen siyah sarımsağın artık ülkemizde de yapılmaya başlandığı aktaran Dr. Ender Saraç, ülkemizdeki Kastamonu Taşköprü ve Tunceli’nin kokusuz sarımsağının antioksidan oranının oldukça yüksek olduğunu dile getirdi.

6-8 KAT DAHA FAZLA ANTİOKSİDAN İÇERİYOR

“Siyah sarımsak normal sarımsağa göre 6-8 kattan daha fazla antioksidan içeriğine sahip” diyen Gıda Mühendisi Hüseyin Şirin, “Ayrıca gıda sektörü dışında tıp alanında da kullanılıyor. Normal sarımsak kan basıncını düzenliyor, kan şekerini ve kolesterolü düşürüyor. Enfeksiyonlara karşı koruyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ayrıca antimutajenik, antitümör ve antioksidan özelliğine sahip. Siyah sarımsak bunlara ek olarak germanyum, selenyum ve antikanserojen bileşikler içeriyor. Serbest radikallerle savaşan çok güçlü antioksidanlara sahip siyah sarımsak için Singapur Üniversitesi’nde yapılan araştırmalarda kötü kolesterolü düşürücü özelliği tespit edilmiş, damarlardaki kireçlenmeyi geciktirerek insan hayatına olumlu etkileri bilimsel çalışmalar sonucu ortaya konulmuştur” bilgilerini paylaştı.

Haberin Devamı

EVDE YAPILABİLİR AMA…

Evde siyah sarımsak yapmanın mümkün ancak kontrolsüz olduğuna dikkat çeken Şirin, “Siyah sarımsak, endüstrideki özel cihazlarda bütün değerleri ölçülerek, analizleri yapılarak elde ediliyor. Evde yapıldığında uygun koşullar sağlanamaz ise yararlı ürün yerine zararlı bir gıda tüketmiş oluruz ki çoğu zaman evde yapılan işlemler fermantasyon değil, yakma olarak önümüze çıkıyor. Bu haliyle bütün besin içerikleri yok olmuş hatta zararlı kimyasal bileşiklerden oluşan gıda tüketilmiş oluyor" açıklamasında bulundu. 

Siyah sarımsak elde edebilmek için mısır patlatma cihazları ve pilav pişirme makineleri kullananlar da var. "Bu şekilde elde edilen siyah sarımsakta nem oranı kontrolü yapılamaz" diyen Hüseyin Şirin sözlerine şöyle devam etti: "Siyah sarımsak belirli bir nem içeriğine sahip bir üründür ancak evde yapılan siyah sarımsaklar genelde yüksek miktarda maillard reaksiyonuna (esmerleşmeye) maruz kalır. Dolayısıyla nem içeriği oldukça düşer ve  zararlı olabilecek ürünler haline gelir. Bununla beraber nem oranını korumak için alüminyum folyolara sarılarak ev tipi cihazlara konulan sarımsaklarda ise bir başka tehlike olan ağır metal alüminyum geçişi oluyor."

Haberin Devamı

Siyah sarımsak faydada beyazını solladı Türkiyede iki yerde var

ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Peki, siyah sarımsak alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Hüseyin Şirin bu soruya şu cevabı verdi:

"Siyah sarımsak dâhil bütün gıdalarınızı alırken bilindik, güvenilir firmalardan almaya dikkat edin. Bunun yanında yukarıda belirttiğim gibi siyah sarımsak, belirli bir nem içeriğine sahip ürün olduğundan eğer ununu veya tozunu almıyorsanız tamamen kurumuş bir ürün olmamasına dikkat edin."

'SÜPER GIDA GRUBUNA GİRİYOR'

Bir besinin rengi değiştikçe kırmızı, mor ve siyah oldukça antioksidan özelliği ve etkinliğinin daha fazla olduğunu aktaran Dr. Buğra Adil Buyrukçu da, “Siyah sarımsağın beyaz sarımsaktan en önemli farkı, antioksidan özelliği. Antioksidan özellik, oksidan dediğimiz yani vücutta hücrelerin ürettiği artık maddelerin temizlenebilme kapasitesini gösteriyor. Antioksidan özellik yüksek olduğunda bu oksidan moleküller yükseliyor ve temizlendikten sonraki aşamada da kanser olma ihtimali oldukça azalıyor. Hastalıkların oluşma ihtimali oldukça düşüyor. Dolayısıyla sarımsağın çok yüksek antioksidan özelliği var, bir de siyah sarımsakla antioksidan özellik daha da artıyor. Bu nedenle süper gıda diyebiliriz dedi. Bir ürünün tablet haline getirilmiş halini hiçbir zaman önermediğini aktaran Dr. Buğra Adil Buyrukçu, bir gıdanın tabletini tüketmek yerine her zaman kendisini tüketmenin çok daha faydalı olduğunu dile getirdi.