Gündem Skandal bol ilgilenen yok

Skandal bol ilgilenen yok

12.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın kaçamağı ortaya çıkınca dünya basını bu konuya Fransızlardan çok ilgi gösterdi. Fransızların umursamamasının nedeni belki de bu haberin ‘rutinleşmesi..’ Zira Fransız liderler bu konuda sabıkalı...

Skandal bol ilgilenen yok

Bir Cumhurbaşkanı resmi konutunun yakınlarında yaşayan sevgilisinin evine motorsiklet kaskıyla yüzünü kapatarak girip çıkarken fotoğrafları çekiliyor. Meseleyi daha da çetrefilli hale getiren bir durum da var. Cumhurbaşkanı ülke tarihinin ilk evli olmayan, sevgilisiyle Elysee Sarayı’nda yaşayan lideri... Üstüne üstlük halk nezdinde onaylanma oranı da yüzde 25’e kadar düşmüş. Dolayısıyla fotoğrafların yayınlanmasıyla bir skandal, hatta cumhurbaşkanının siyasi hayatını bitirebilecek bir infialin çıkması için her şey hazır gibi gözüküyor.
Closer eleştiriliyor
Fakat Fransa’da eleştirilerin odağında olan cumhurbaşkanı değil; François Hollande’ın oyuncu Julie Gayet’yle ilişkisini ifşa eden, daha önce Cambridge Düşesi Kate Middleton’ın üstsüz biçimde güneşlenirken fotoğraflarını yayınlanan Closer dergisi yer alıyor. Fransız medyası ve siyasileri ağızbirliği etmişcesine Closer’ın Cumhurbaşkanı’nın özel hayatının ortaya dökmesini eleştirdi. İlişkiyi yalanlamayan Hollande’ın hukuki yollara başvurması ve ‘bir vatandaş olarak mahremiyet hakkına saygı beklemesi’ destekleniyor. Kısacası cumhurbaşkanının ‘kaçamağını’ ahlak düşkünlüğü olarak görüp istifaya çağıran, durumdam vazife çıkaran siyasi rakipler ortada yok.

‘Omuz silkip geçiyorlar’
Genelgeçer ahlaka uygun bir aile sahibi olmanın siyasette başarının şartı sayıldığı ABD’de Fransız kamuoyunun skandallara ilgisizliği şaşkınlık uyandırıyor. New York Times gazetesi “Fransızlar omuz silkip geçiyor” ifadesini kullanırken Fransızlar da tam aksine uluslararası basının göstedirdiği ilgiden şaşkın... Yine de Le Figaro gazetesinin “Closer dergisinin Cumhurbaşkanı’nın fotoğraflarını yayınlamaya hakkı var mı?” anketine katılanların yüzde 82’sinin “Evet” yanıtını vermesi bir zamanlar cumhurbaşkanlarının özel hayatlarının mutlak bir tabu olduğu Fransız siyasetinin ‘Amerikanlaşma’ eğilimine dair ipuçları veriyor.

Haberin Devamı

FRANSIZ SİYASETÇİLERİN AŞK HAYATLARI OLDUKÇA HAREKETLİ

Nam-ı diğer: Duş dahil üç dakika
Eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın zihinsel engelli kızına ailenin isteği üzerine yer vermeyen Fransız basınında, Uzakdoğu ilgisiyle meşhur Chirac’ın Japonya’da gayrimeşru bir oğlunun bulunduğu iddiaları saygın medya kurumlarında yer bulamadı. Chirac’ın siyaset dünyasında “Duş dahil üç dakika” lakabına rağmen evlilik dışı ilişkileri basına yansımadı.

Kızının babasını açıklamadı
Nicolas Sarkozy’nin bir zamanlar gözdesiyken Adalet Bakanlığı’nı yürüten Mağrip asıllı Rachida Dati’nin 2008 yılında bir kızı oldu. Tek ebeveyn olarak kızını büyüteceğini açıklayan Dati’nin kararına saygı duyuldu. Dati’nin 2012’de Fransa’nın en ünlü işadamlarından Dominique Desseigne’a velayet davası açmasıyla dört yıllık sır perdesi ortadan kalktı.

Royal’in elinden Trierweiler aldı
Sosyalist Parti içinde tanışan Segolene Royal ve François Hollande hiç evlenmeseler de dört çocuk sahibi olmuştu. Royal 2007’de cumhurbaşkanlığına aday olduğunda Hollande’ın geri planda kalarak hayat arkadaşına yoğun bir destek vermemesi dikkat çekmişti. Nitekim çift 2007’de ayrıldı. Hollande ünlü gazeteci Valerie Trierweiler’le ilişkisinin Royal’le beraberken başladığına yönelik ‘şüpheler’ yoğun... Hollande’ın 2012’de cumhurbaşkanı seçilmesiyle Trierweiler ‘First Sevgili’ olarak anılmaya başlamıştı.

‘Senin için Carla’yı bırakırım’
2007’de seçilen cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin eşi Carla Bruni’yle basına bol malzeme vermesi geleneği bozdu. 2008’de yapılan bir ankete göre Fransızların yüzde 82’si Sarkozy’nin ‘özel hayatında bir devlet başkanına yakışmayacak şekilde davrandığını’ düşünüyordu. Sarkozy’nin Bruni’yle evlenmeden önceki gece kendisini terk eden eski eşi Cecilia Attias’a “Geri dönersen, her şeyi iptal ederim” mesajı yolladığını öne süren Liberation gazetesi tepki çekmişti.

Hizmetçiye saldırdı
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’ın (DSK) Mayıs 2011’de New York’taki bir otel odasında bir hizmetçiye cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla birlikte Fransız basınında özel hayatı ‘görmezden görme’ tavrı tartışma konusu olmuştu. DSK’nın kadınlarla ilişkilerinde ‘ısrarcı’ olması, çoğu zaman cinsel taciz sınırında dolaşan davranışları görmezden gelinmişti. DSK’nın eşi Anne Sinclair ise skandaldan bir yıl sonra 20 yıllık evliliği bitirmişti.

Gayrimeşru kızı cenazeye geldi
Fransa solunun en önemli liderlerinden François Mitterand’ın gayrımeşru kızı Mazarine Pingeot’nun fotoğrafları 1994 yılında Paris Match dergisi tarafından yayınladı. Mazarine Fransız kamuoyunun önüne ancak babasının cenaze töreninde çıkabildi.